ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ Ο.Τ.119 (πρώην ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΑΚΡΗ) – Ένας γρίφος για λίγους

Το θέμα:

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής διοργανώνει ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΑΓΑΠΗΣ στο Αμερικάνικο κολλέγιο. Στο βιολοντσέλο η ΜΙΡΕΛΑ ΡΟΥΤΣΗ-ΜΑΝΤΑ

Eπιμέρους στοιχεία:

  • Η Μιρέλα Ρούτση-Μαντά είναι η κληρονόμος του ΟΤ119 (πρώην εκπαιδευτήρια Μακρή)
  • Το Αμερικάνικο κολλέγιο ενδιαφέρεται να αγοράσει το ΟΤ119 για να το κάνει ξενώνες.
  • Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής διεκδικεί (άραγε ακόμα και σήμερα;) την απόκτηση του οικοπέδου το οποίο είναι δεσμευμένο για χώρος σχολείου και χαρακτηρισμένο ως Κατάλληλο, Αναγκαίο και Μοναδικό μετά από ενέργειες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.
  • Ταυτόχρονα ο Δήμος -κατά τα λεγόμενα του Ζορμπά από μικροφώνου σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο- έχει αίτημα της κληρονόμου για αποδέσμευση του χώρου και πρέπει να το φέρει στο ΔΣ για να μην κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος…
  • Έχει επίσης όμως, προχωρήσει και σε επαφές με Τράπεζες, όπως απαιτούσε προηγούμενη απόφαση του ΔΣ, που πάρθηκε με πρωτοβουλία της δικής μας διοίκησης, η οποία μάλιστα πριν παραδώσει τη διοίκηση του Δήμου, φρόντισε να αποστείλει το σχετικό αίτημα σε όλες τις τράπεζες.

 

Ένας γρίφος που πρέπει να μας ανησυχεί!

 

H ιστορία:

Να θυμίσουμε για την ιστορία ότι ο σημερινός Δήμαρχος, κατά την προηγούμενη θητεία του, είχε δηλώσει στη σχολική κοινότητα ότι του ΜΑΚΡΗ πρέπει να το ξεχάσουμε.  Πιο συγκεκριμένα είχε πει απαντώντας σε εισήγηση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, σε συνεδρίαση του ΔΣ (32η συνεδρίαση – 16/10/13) για θέματα παιδείας:

«…Θα ξεκινήσω από το οικόπεδο Μακρή. Μια παραμυθούπολη που σας δουλεύουν όλους. Ένα παραμύθι το οικόπεδο Μακρή. Το οικόπεδο Μακρή είναι 4.800 τ.μ. ο ΟΣΚ για να φτιάξει ένα σχολείο θέλει 2.500, αυτά απαλλοτριώνει, δεν απαλλοτριώνει 5.000 τ.μ. Το κτήριο μέσα είναι 2.700 τ.μ. τριώροφο… Αντιλαμβάνεστε ότι για να αποζημιωθεί από τον ΟΣΚ αυτό το κτήριο των 4.800 τ.μ. με ένα κτήριο και να χτιστεί ένα καινούριο σχολείο προφανώς θα ξεπερνούσε ίσως  και τα 8-10 εκατομμύρια ευρώ. Το 2006 η επιτροπή, η οποία αποτελείτο από ένα μηχανικό του ΟΣΚ, ένα δημοτικό σύμβουλο του Δήμου και κάποιον από την Α΄ βάθμια, Β΄ βάθμια Εκπαίδευση, αποφάσισαν όχι ομόφωνα να προτείνουν στον ΟΣΚ την απαλλοτρίωση. Και όταν μπήκε θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΚ το ’06 δεν ξέρω πόσοι  το γνωρίζετε αυτό, η προηγούμενη τουλάχιστον διοίκηση, απερρίφθη κάθετα ως ασύμφορο και ότι ο ΟΣΚ ποτέ δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα… Και απορώ, δε γνώριζαν, δεν το γνώριζε κανένας ότι το Μακρή έχει απορριφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΚ, δεν το ξέρετε;… Δεν το γνωρίζετε; Δεν το γνωρίζετε, έτσι; Είχε απορριφθεί το 2006 κατευθείαν χωρίς καμία συζήτηση ως ασύμφορο και σας είπα γιατί είναι ασύμφορο…».

 

Το παραμύθι όμως δεν ήταν το οικόπεδο του ΜΑΚΡΗ, αλλά οι πληροφορίες του κ. Ζορμπά. Γιατί, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια με ενέργειες της Ένωσης Συλλόγων Γονέων,  δεν υπήρξε απόφαση του ΔΣ της ΟΣΚ ΑΕ το 2006 για απόρριψη του οικοπέδου ΜΑΚΡΗ, ενώ αντίθετα υπήρξε έγγραφο της ΟΣΚ ΑΕ του 2008 προς την Ένωση με κοινοποίηση στο Δήμο όπου αναφέρεται η έγκριση της καταλληλότητας του συγκεκριμένου χώρου από την αρμόδια επιτροπή καταλληλότητας. Επιπλέον, ουδείς γνώριζε κάποια τέτοια απόρριψη έως την έκδοση σε ΦΕΚ του χαρακτηρισμού του χώρου, ως χώρο σχολείου (ΦΕΚ79/5.5.2011) και γι’αυτό εξάλλου η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας προώθησε, ως όφειλε προς τον ΟΣΚ, το εκδοθέν ΦΕΚ χωρίς και πάλι κάποια απάντηση απορριπτική της υπόθεσης από τον ΟΣΚ.

Το 2014, συγκαλείται η Επιτροπή Καταλληλότητας όπου ο αντιδήμαρχος Παιδείας (της τότε διοίκησης Ζορμπά) παρουσιάστηκε  χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα τα οποία θα αποδείκνυαν τη μοναδικότητα του οικοπέδου και έτσι η απόφαση της επιτροπής υπήρξε αρνητική με κίνδυνο το οικόπεδο να χαθεί από τότε.

Η επαναδέσμευσή του έγινε με πρωτοβουλία της ομάδας του τμήματος Παιδείας της δικής μας διοίκησης, όταν τον Απρίλιο του 2015 συγκαλέσαμε  εκ νέου την Επιτροπή Καταλληλότητας η οποία ομόφωνα ψήφισε την καταλληλότητα λόγω της μοναδικότητας του οικοπέδου.

Η έγνοια για να μη χαθεί τόσο το συγκεκριμένο οικόπεδο όσο και τα υπόλοιπα δεσμευμένα ή/και χαρακτηρισμένα οικόπεδα  ήταν σίγουρα πρώτη προτεραιότητα για τη δική μας διοίκηση. Γι’αυτό και προχωρήσαμε άμεσα το 2015 σε εκτίμηση όλων των σχετικών οικοπέδων από ορκωτό εκτιμητή. Γι’αυτό και καταφέραμε μετά από διαπραγματεύσεις και πριν εκπνεύσουν οι χρονικοί προσδιορισμοί να προχωρήσουμε στην απόφαση για αγορά των 2 εκ των 4 δεσμευμένων οικοπέδων. Ακριβώς γι’αυτό προχωρήσαμε το Σεπτέμβριο του 2018 στην καταρχήν λήψη απόφασης για λήψη δανείου, για την απόκτηση του ΜΑΚΡΗ και εφόσον πλέον ο Δήμος είχε τη δανειοληπτική ικανότητα για το σύνολο του ποσού το οποίο είχε εκτιμήσει ο ορκωτός εκτιμητής.

Η ανησυχία  όμως για το μέλλον του  οικοπέδου του ΜΑΚΡΗ επανήλθε στην πόλη από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με τη νέα Δημοτική Αρχή Ζορμπά όπου ήδη έχουμε επανειλημμένα παραδείγματα τα οποία  μας κάνουν να ανησυχούμε και όχι να εφησυχάζουμε.   Κάθε ενέργεια που ελλοχεύει κινδύνους θα μας βρίσκει απέναντι,  όπως συνέβη πρόσφατα και πριν την αναγγελία της εκδήλωσης για τη Συναυλία Αγάπης,  με τις 3.000 ευρώ για νέα εκτίμηση του οικοπέδου από ορκωτό εκτιμητή, την οποία  προσπάθησε η Διοίκηση Ζορμπά να περάσει στη10η αναμόρφωση του προϋπολογισμού . Η ενέργεια αυτή ενείχε τον κίνδυνο να τινάξει στον αέρα όλο το εγχείρημα της απόκτησης του οικοπέδου, δεδομένης της πρόσφατης αύξησης των εμπορικών αξιών των ακινήτων η οποία θα απέφερε αυτομάτως αύξηση της εκτιμώμενης αξίας ίσως και σε σημείο απαγορευτικό για τη δανειοληπτική ικανότητα του Δήμου. Ο κίνδυνος αυτός απετράπη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή , ύστερα από παρέμβαση του πρώην αντιδημάρχου Παιδείας κ. Π. Γκόνη  ο οποίος ζήτησε την απόσυρση του σχετικού κωδικού το οποίο και έγινε.

Αλήθεια ποιον εξυπηρετούν όλες αυτές οι κινήσεις της διοίκησης Ζορμπά;

Τα συμπεράσματα δικά σας!

 

Για την Δημοτική μας Κίνηση  η απόκτηση του οικοπέδου ΜΑΚΡΗ είναι αδιαπραγμάτευτη!

 

Η επιτροπή παιδείας
της  Ανεξάρτητης Δημοτικής  Κίνησης
«ΝΙΚΗ των Πολιτών Αγ. Παρασκευής»

 

Comments (0)
Add Comment