«ΝΙΚΗ των Πολιτών»: Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑΚΙΑ

Τους τελευταίους μήνες ψηφίστηκαν ομόφωνα από το Δημ. Συμβούλιο η έγκριση μελέτης και η δημοπράτηση  νέου Παιδικού σταθμού στο Οικοδ. τετράγωνο 328 στα Πευκάκια. Στην συζήτηση του θέματος ο Β. Ζορμπάς ανέφερε ότι πριν από το τέλος της  προηγούμενης θητείας του (φθινόπωρο του 2014) παρέδωσε στην Δημοτική αρχή  Σταθόπουλου πλήρη μελέτη με ΑΔΕΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ της Πολεοδομίας, έτοιμη για να αρχίσει η κατασκευή του έργου (το ίδιο είχε αναρτήσει και στις 15-11-2018 ευρισκόμενος στην αντιπολίτευση).Τις επόμενες μάλιστα ημέρες στελέχη της παράταξής του, με άγνοια του θέματος, έγραψαν ότι ο κ. Σταθόπουλος είχε τα πάντα έτοιμα για την κατασκευή του έργου και επί  5 χρόνια τα κρατούσε στο συρτάρι.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Όχι βέβαια. Όλα αυτά είναι ακραίες ανακρίβειες. Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Στις 13-3-2013 ο Β. Ζορμπάς ανέθεσε σε τρεις διαφορετικούς μελετητές, εκ των οποίων ο ένας σύζυγος υποψηφίας Δημοτικής Συμβούλου της παράταξης του (Τι θα ακούγαμε, άραγε, αν κάναμε εμείς το ίδιο;) την εργασία «Παροχή υπηρεσίας για την σύνταξη σχεδίων και τευχών για έκδοση οικοδομικής άδειας του Παιδικού σταθμού στο ΟΤ 328 του Δήμου Αγ. Παρασκευής». Οι μελέτες, διευκρινίζουμε, έπρεπε να είναι πλήρεις για να βγει οικοδομική ΑΔΕΙΑ και να παρθούν οι απαιτούμενες  εγκρίσεις. Οι μελετητές παρέδωσαν τις μελέτες που ανέλαβαν στις αρχές του 2014 ΚΑΙ ΕΞΟΦΛΗΘΗΚΑΝ, χωρίς να υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι είναι πλήρεις και σωστές, γεγονός καθόλου τυχαίο. Στη συνέχεια με δουλειά της Τεχνικής Υπηρεσίας εκδόθηκε η ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΟΜΗΣΗΣ, για την οποία διευκρινίζουμε ότι απαιτείται  η υποβολή ΜΟΝΟ του Τοπογραφικού και του Διαγράμματος Κάλυψης και καμίας άλλης μελέτης ,σε αντίθεση με την ΑΔΕΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ  που απαιτεί υποβολή και έγκριση όλων των μελετών (Στατικά Μηχανολογικά, ΚΕΝΑΚ, Πυροπροστασία κ.λπ.). Και λίγο πριν την αλλαγή στην Δημοτική αρχή (2014) ο κ Ζορμπάς υπέβαλε στην Περιφέρεια τον φάκελο του έργου προς έγκριση και χρηματοδότηση.

Η Περιφέρεια  είχε ήδη μέσα στο 2015 κάνει μια επεξεργασία του φακέλου, όμως στις αρχές του 2016 με τις άμεσες επαφές μας σε επισκέψεις που κάναμε διαπιστώθηκαν (από την πλευρά των υπαλλήλων που έκαναν τον έλεγχο) προβλήματα στην μελέτη. Μετά δε τον πλήρη έλεγχο έρχεται από την Περιφέρεια ένα έγγραφο καταπέλτης, με ΑΠ 143358/27-7-2016 που επισημαίνει σημαντικότατες  ελλείψεις  με 17 (!!!) παρατηρήσεις, κάποιες εκ των οποίων είχαν και επί μέρους  υποπαρατηρήσεις. Όλες οι παρατηρήσεις αφορούσαν τις μελέτες των εξωτερικών μελετητών (ανυπαρξία μελέτης ΚΕΝΑΚ, ανυπαρξία τευχών υπολογισμών στα Η/Μ, ελλιπέστατη Τεχνική περιγραφή κ.λπ.) και κυρίως την μη ύπαρξη ΑΔΕΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ, αυτής που ο Β. Ζορμπάς ισχυριζόταν ότι μας παρέδωσε. Όλα τα σχετικά έγγραφα είναι στην διάθεση κάθε σοβαρά ενδιαφερόμενου.

Τι έγινε στην συνέχεια; Οι προαναφερθέντες εξωτερικοί μελετητές, έχοντας εξοφληθεί, αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη τους στη διόρθωση των μελετών και έτσι  ολα αυτά ανατέθηκαν σε άλλο εξωτερικό μελετητή ενώ τις υπόλοιπες διόρθωσε η υπερφορτωμένη Τεχνική Υπηρεσία. Έτσι φθάνουμε στα μέσα του 2017 και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε ΑΔΕΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ. Κατά κακή τύχη αλλάζει τότε σε μεγάλο βαθμό η νομοθεσία της Πυρασφαλείας και ξεκινάμε νέες αλλαγές και νέες μελέτες. Και ενώ στις αρχές του 2018 είμαστε πάλι έτοιμοι για ΑΔΕΙΑ γίνεται νέα αλλαγή στο κανονισμό Πυρασφάλειας ειδικά των Παιδικών Σταθμών. Νέες αλλαγές και τελικά το φθινόπωρο του 2018 πήραμε την ΑΔΕΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ. Τελική φάση ήταν η έγκριση από το ΣΥΠΟΘΑ όπου μας βρίσκουν νέες αλλαγές. Από τις αρχές του 2018 το ΣΥΠΟΘΑ έχει «ξεθάψει» ένα νόμο του 2011 βάσει του οποίου για την κατασκευή κάθε Δημόσιου Κτιρίου απαιτείται αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Η εισήγηση της Τεχνικής μας Υπηρεσίας,(την γνώμη της οποίας ο κ Ζορμπάς άλλοτε επικαλείται σαν δικαιολογία και άλλοτε απορρίπτει, π.χ. μελέτη ανάπλασης πλατείας Αγ. Ιωάννου) προτείνει: «Εν όψει αλλαγής του νόμου για τους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς να μην υποβληθεί  ο φάκελος στο Συμβούλιο Πολεοδομικών θεμάτων, γιατί σε περίπτωση πολύ πιθανού αρνητικού αποτελέσματος όλη η δουλειά και όλοι οι φάκελοι πηγαίνουν στον κάλαθο των αχρήστων και ο σταθμός 3 χρόνια πίσω». Σήμερα και δοθέντος ότι μετά την γενική κατακραυγή όλων των Δημάρχων ο νόμος για Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς έχει ατονήσει, η Δημοτική Αρχή Ζορμπά πήρε από το ΣΥΠΟΘΑ απαλλαγή Αρχ. Διαγωνισμού (και πολύ καλά έκανε) και έτσι προχωρούν  οι υπολειπόμενες διαδικασίες.

Όπως γίνεται σαφές, στη δική μας θητεία, προχώρησε πολύ η υπόθεση του νέου Παιδικού Σταθμού. Οι κατηγορίες για αδιαφορία κ.λπ. είναι απολύτως ανακριβείς, για να μην χρησιμοποιήσουμε βαρύτερο χαρακτηρισμό. Και αν θέλει ο Β. Ζορμπάς είμαστε στην διάθεση του να δοθεί μια κοινή συνέντευξη τύπου επί του θέματος με παρουσία της Τεχνικής Υπηρεσίας που γνωρίζει στο ακέραιο όλα τα παραπάνω.

Χαιρετήσαμε και ψηφίσαμε την δημοπράτηση αυτού του έργου, γιατί είναι για το καλό της πόλης αλλά υπερασπιζόμενοι τη δουλειά που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια και για αυτό το θέμα: Δουλειά που ουδείς σοβαρός άνθρωπος  μπορεί να αμφισβητήσει.

 

Το Γραφείο Τύπου

της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης

“ΝΙΚΗ των Πολιτών Αγ. Παρασκευής”

Comments (0)
Add Comment