“ΝΙΚΗ των Πολιτών” : ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Λεπτομερή απολογισμό έργων και δράσεων της περιόδου 2014-2019 έκανε ο Δήμαρχος  Αγ. Παρασκευής Ι. Σταθόπουλος σε ειδική συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε πλαισιωμένος από τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου Γερ. Βλάχο, τους Αντιδημάρχους Π. Γκόνη, Μ. Κοντοπούλου, Δ. Κονταξή, Σπ. Παπαγεωργίου, τους Προέδρους των Νομικών προσώπων Σωτ. Παπαμιχαήλ και Τερψ. Γκιόκα και την Δημ. Σύμβουλο, πρ. Αντιδήμαρχο Ζ. Φωτεινού, την Πέμπτη 29/8 στο Δημαρχείο.

Ο Δήμαρχος ξεκίνησε την παρουσίαση έργων και δράσεων αναφερόμενος στην επιδίωξη και κατοχύρωση της Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης στην Αγ. Παρασκευή με το πλήθος των εξωστρεφών δραστηριοτήτων που έγινα στην πενταετία με ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο των εργαζομένων του Δήμου όλων των Υπηρεσιών, όπως και του Γενικού Γραμματέα Στ. Κασαπίδη.

«Έχουμε ολοκληρώσει πολλά έργα», είπε χαρακτηριστικά, «έχουμε ξεκινήσει αρκετά και αφήνουμε μεγάλη παρακαταθήκη έργων για τα επόμενα χρόνια δημοπρατημένα και δρομολογημένα που θα αλλάξουν συνολικά την εικόνα του Δήμου μας με χρηματοδοτήσεις άνω των 45 εκατομμυρίων ευρώ».

Ευχαρίστησε στη συνέχεια όλους όσοι υπηρέτησαν σε θέση ευθύνης και ξεχωριστά τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου Γερ. Βλάχο, και τον Δημ. Σύμβουλο Γ. Μποσταντζόγλου.

Παραθέτουμε στην συνέχεια όλα τα κείμενα απολογισμών:

 

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ

  1. Το μεγαλύτερο μέρος της Βιοκλιματικής ανάπλασης οδών (ποδηλατόδρομοι) στο Κοντόπευκο με ρυμοτομήσεις οδών μήκους 2.7 χιλιομέτρων.
  2. Αντιπλημμυρικά έργα ομβρίων ύψους 6,38 εκατ. €, (στην προηγούμενη θητεία δεν έγινε κανένα αντίστοιχο έργο).
  3. Το Επαγγελματικό Λύκειο –ΕΠΑΛ (πρ. Μπαρμπίκα) ύψους 5 εκατ. €, (επί 8 χρόνια εγκαταλειμμένο).
  4. Έργα και εργασίες ύψους 3 εκατ. € στα Σχολεία της Αγ. Παρασκευής.
  5. Η απόκτηση του κτήματος 6,7 στρεμμάτων και της οικίας 1600 τμ ΙΟΛΑ, ύψους 3 εκατ. € με έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
  6. Ασφαλτοστρώσεις καθολικές (σε 16 οδούς) και τμηματικές, συνολικού ύψους 1,134 εκατ. €.
  7. Έργο ανακατασκευής Πεζοδρομίων ύψους 601.000 €.
  8. Έργο τοποθέτησης 11 συστημάτων υπογείων κάδων απορριμμάτων (για πρώτη φορά στην πόλη μας) από ιδίους πόρους.
  9. Έργο κατασκευής πεζόδρομων πέριξ του Παιδικού σταθμού της οδού Αισώπου όπως και στις οδούς Ιερολοχιτών και Ελευθερίας στον Αι Γιάννη από το ¨Εξοικονομώ¨.
  10. Ενοικίαση του Γιαβάσειου κληροδοτήματος (διάρκειας 10 ετών με 20.000 € μηνιαίως και πλήρη ανακατασκευή του ακινήτου από τον μισθωτή), αλλαγή του σκοπού του Ασημακοπούλειου κληροδοτήματος από γηροκομείο σε χώρο δημιουργίας ΚΑΠΗ και Παιδικού Σταθμού και αξιοποίηση της κληρονομιάς Πρίγγουρη.
  11. Έργο 500.000 € μέσω ΕΣΠΑ για τις κοινωνικές δομές του Δήμου (Μαγειρείο- Παντοπωλείο-Φαρμακείο) και δημιουργία του Κέντρου Κοινότητας.
  12. Ανάπλαση και πιστοποίηση όλων των Παιδικών χαρών του Δήμου ύψους 350.000 €.
  13. Έργα ανακατασκευής των δαπέδων στα δύο κλειστά Γυμναστήρια της πόλης, δύο ανοικτών γηπέδων μπάσκετ όπως και δύο γηπέδων 5Χ5 στο 7ο και 9ο Δημοτικά Σχολεία (από την Γ.Γ.Α τα τελευταία).
  14. Δημιουργία Δημοτικού Κινηματογράφου “Θαν. Βέγγος” στο πάρκο “Στ. Κώτσης”.
  15. Τοποθέτηση υπαίθριων Οργάνων Γυμναστικής σε δύο πάρκα (στον Αι Γιάννη και το Κοντόπευκο).

 

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ

  1. Έργο καθολικών ασφαλτοστρώσεων συνολικού μήκους 12 περίπου χλμ, προϋπολογισμού 999.500 €, σε περισσότερες από τριάντα (30) οδούς. Ξεκίνησε στις 6/8 και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Έτσι συνολικά θα έχουν ασφαλτοστρωθεί 24 χλμ. οδών (στην προηγούμενη Δημαρχιακή θητεία έγιναν 3 χλμ.)
  2. Έργο ανακατασκευής – ανάπλασης πεζοδρομίων (ολοκληρώνεται σύντομα) προϋπολογισμού 601.400 €, σε όλη την πόλη.
  3. Διανοίξεις – πεζοδρομήσεις οδών στα Πευκάκια, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ. Ξεκίνησε και συνεχίζεται.
  4. Νέα Παιδική Χαρά στα Πευκάκια, που εντός του Σεπτεμβρίου αποκτά όργανα.
  5. Έργο επισκευής φθορών οδοστρωμάτων δηλαδή μικρότερες ασφαλτοστρώσεις σε πολλές οδούς προϋπολογισμού 280.000 €. Ξεκίνησε και συνεχίζεται.
  6. Συντηρήσεις Παιδικών Χαρών και Κοινόχρηστων χώρων. Έχει ξεκινήσει.
  7. Κατασκευή από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών νέας πεζογέφυρας επί της Λεωφόρου Μεσογείων, από την Πλατεία Πέτρουλα έως την οδό Ευαγγελιστρίας. Τον Οκτώβριο θα τοποθετηθεί το μεταλλικό κατάστρωμα της γέφυρας.

 

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΟΥΝ

  1. Ανέγερση του Δημαρχείου Αγίας Παρασκευής. Το έργο αυτό βρίσκεται σε τελικό στάδιο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ξεκινάει εντός του 2019.
  2. Ανέγερση του 14ου Νηπιαγωγείου στο Οικοδομικό Τετράγωνο 328 στα Πευκάκια, προϋπολογισμού 1 εκ. €, από την ΚΤΥΠ. Συμβασιοποιήθηκε στις 17 Ιουλίου και ξεκινάει τον Σεπτέμβριο.
  3. Ανάπλαση πεζοδρομίων-φωτισμού-ασφαλτόστρωσης της οδού Αιγαίου Πελάγους, προϋπολογισμού 1,3 εκ. €, με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους και 600.000 € από το Πράσινο Ταμείο. Ξεκινάει εντός του Σεπτεμβρίου.
  4. Ανάπλαση οδών πέριξ της Κεντρικής πλατείας, προϋπολογισμού 863.500 €. Ξεκινάει τον Σεπτέμβριο.
  5. Αντιπλημμυρικό έργο κατασκευής δικτύου αγωγών ομβρίων των οδών Σπάρτης, Γραβιάς και Αιγαίου Πελάγους στον Αι Γιάννη, Καλαβρύτων και Αμαρυλλίδος στον Τσακό και Δραγατσανίου, Λαχανά, Χ. Πόγκα και Αλκιβιάδου στο Κοντόπευκο, προϋπολογισμού 763.200 €. Ξεκινάει τον Σεπτέμβριο.
  6. Η μελέτη ανάπλασης του ΙΟΛΑ. Θα παραδοθεί στις αρχές του 2020 και αμέσως μετά θα δημοπρατηθεί το έργο.
  7. Νέα ανάπλαση Παιδικών χαρών με προμήθεια αστικού εξοπλισμού – οργάνων. Ξεκινάει άμεσα.
  8. Η ανάπλαση αύλειων χώρων Σχολείων, προϋπολογισμού 597.000 €, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ (220.000 €) και από τον Δήμο. Ξεκινάει τον Οκτώβριο.
  9. Ανάπλαση Πλατείας Αϊ-Γιάννη με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ (356.400 €) και από τον Δήμο (500.000 €).

 

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΠΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ

  1. Ανακατασκευή των Αθλητικών υποδομών, των υποστηρικτικών εγκαταστάσεων και της περίφραξης του Πολιτιστικού και Αθλητικού Πάρκου “Σταύρος Κώτσης”, προϋπολογισμού 1,125 εκ. € με χρηματοδότηση 600.000 € από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Το έργο δημοπρατείται τον Σεπτέμβριο του 2019.
  2. Η κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για ΑμεΑ στα Σχολεία, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ (83.000 €). Το έργο δημοπρατείται εντός του 2019.
  3. Η Εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Το έργο δημοπρατείται τον Σεπτέμβριο του 2019.

Επίσης:

Ολοκληρώθηκε η άδεια νέου διώροφου Παιδικού Σταθμού στα Πευκάκια με χρηματοδότηση 1,4 εκ. € από την Περιφέρεια.

Ολοκληρώνεται σύντομα η αγορά δύο μεγάλων οικοπέδων για Σχολεία, η παραχώρηση κτιρίου του ΟΑΕΔ στο Δήμο και η δωρεά οικίας – οικοπέδου της κ. Μαραμαθά-Στάικου.

Έχει γίνει αίτηση δανείου σε Τράπεζες και ΤΠΔ για τημ απαλλοτρίωση του κτήματος «Μακρή».


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ (2017-2019) ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1) ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΟΥ

Α. ΚΕΠ

  • Είναι στα 5 πρώτα ΚΕΠ στον Βόρειο Τομέα σε διεκπεραίωση ηλεκτρονικών αιτήσεων.
  • Κάθε χρόνο προσέρχονται για υποθέσεις τους περίπου 50.000 άτομα.
  • Είναι μια πολύ δυνατή υπηρεσία και προτιμάται ακόμα και από πολίτες άλλων Δήμων.
  • Έκδοση και διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου σχετικά με τις υποθέσεις που μπορούμε να διεκπεραιώνουμε από τον χώρο μας, με στόχο την μείωση των επισκέψεων στις δημόσιες υπηρεσίες και ταυτόχρονα την προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος (λιγότερη ποσότητα χαρτιού, μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ).

 

Β. ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΑ

  • Διεκπεραιώνονται γύρω στις 11.000 κινήσεις κάθε χρόνο, εξυπηρετώντας πολλαπλό αριθμό πολιτών. Ανταπεξέρχονται σε εξαιρετικά καλό βαθμό παρά την υποστελέχωση του Δημόσιου τομέα (υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία πεπραγμένων στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου).
  • Ακολουθούνται από τις αρχές του 2019 οι τακτικές που επιτάσσει το πρόγραμμα «Μητρώο Πολιτών», που έχει ως στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας, την διαλειτουργικότητα και τη μείωση του χρόνου εξυπηρέτησης των πολιτών.

 

2) Λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2018 το καινούργιο πρόγραμμα μηχανοργάνωσης που εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες τόσο του Τμήματος Διοίκησης όσο και της Οικονομικής Υπηρεσίας (μέχρι τον Απρίλιο οι τακτικές και τα προγράμματα που χρησιμοποιούνταν κάλυπταν με δυσκολία τις ανάγκες μίας σύγχρονης πόλης). Πλέον τηρείται ηλεκτρονικά το μητρώο όλων των υπαλλήλων.

3) Έχουμε ξεκινήσει την διαδικασία ώστε να εδραιωθεί επίσημα η Αγία Παρασκευή ως Πολιούχος της Πόλης. Έχει σταλεί επιστολή στην Αρχιεπισκοπή και έχουμε λάβει την σχετική θετική απάντηση, έχει παρθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και έχουμε προβεί στα απαραίτητα βήματα της διαδικασίας. Αναμένεται η έκδοση του Προεδρικού διατάγματος.

4) Έχουν προσληφθεί περίπου 20 νέοι υπάλληλοι από τον Διαγωνισμό του 2008 και επιπλέον 30 από την 3Κ με προσωρινούς πίνακες, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί το  ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου σε διάφορους τομείς. Είναι σε διαδικασία πρόσληψης άλλοι 40 μόνιμοι υπάλληλοι για την υπηρεσία καθαριότητας από την 3Κ του 2018.

5) Απασχολούνται 160 άτομα από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ από την Δημόσια Πρόσκληση του 2018 και έχουν εγκριθεί άλλες 170 θέσεις.

6) Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του ψηφιακού οργανογράμματος, το οποίο αποτελεί βασικό εργαλείο της Διοίκησης, όπου και αποτυπώνεται ψηφιακά η διάρθρωση και η στελέχωση του Δήμου. Σε αυτό περιλαμβάνονται όλες οι οργανικές μονάδες του Δήμου, καθώς επίσης και όλοι οι υπηρετούντες σε κάθε οργανική μονάδα. Το ψηφιακό αυτό οργανόγραμμα θα είναι πολύ σύντομα διαθέσιμο στον κεντρικό ιστότοπο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

7) Ο Δήμος βρίσκεται σε διαδικασία στελέχωσης με μόνιμο πλέον προσωπικό το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

8) Έχει ξεκινήσει η διαδικασία για σύνταξη περιγραμμάτων θέσεων. Η αποτύπωση αυτή θα συμβάλει καταλυτικά στη στελέχωση του Δήμου, όχι μόνο με βάση τα τυπικά προσόντα του κάθε εργαζόμενου, αλλά κυρίως με το κριτήριο της καταλληλότητας. Επίσης, μέσω της διαδικασίας αυτής, ο Δήμος θα μπορεί να συμμετάσχει και στο πρόγραμμα κινητικότητας, με στόχο την ανανέωση και την ενίσχυση όλων των υπηρεσιών του Δήμου με το κατάλληλο προσωπικό.

9)Μεγάλο ποσοστό υπαλλήλων επιμορφώνεται συνεχώς πάνω στις αλλαγές της νομοθεσίας και όχι μόνο, γεγονός που συμβάλλει στην αναβάθμιση των γνώσεων και την ενίσχυση των δεξιοτήτων τους, όπως επίσης και την βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας στην εργασία τους.

Θεωρούμε ότι η Διεύθυνση Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Διοικητικών Υπηρεσιών είναι πρότυπο Διεύθυνσης, αφού παρόλη την υποστελέχωση λειτουργεί αποτελεσματικά και υποδειγματικά, και το σύνολο των πολιτών που εξυπηρετούνται είναι ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες μας.


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ (2014-2019) ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

  • Περίθαλψη, υιοθεσία, εμβολιασμός, στείρωση, παροχή τροφής είναι πρώτα στην ατζέντα διαχείρισης.
  • Πέρα από τις τρέχουσες, καθημερινές ανάγκης που προκύπτουν και καλύπτονται επιτυχώς λόγω της άψογης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του δραστήριου και αποτελεσματικού Ζωοφιλικού Σωματείου της Αγίας Παρασκευής, έχουν γίνει βήματα τόσο ως προς την καλύτερη οργάνωση αυτού τομέα (π.χ. δημιουργία πλήρους αρχείου των αδέσποτων ζώων του Δήμου, καλύτερη διαχείριση φαρμακευτικού υλικού, κ.α.), αναβάθμιση των σχέσεων με το σωματείο των ζωόφιλων στην κατεύθυνση κοινών δράσεων και λήψης αποφάσεων για την καλύτερη φροντίδα των αδέσποτων της περιοχής, αύξηση των χρημάτων που αποδίδονται για αυτούς τους σκοπούς.
  • Το 2015, σε μία σοβαρή προσπάθεια νεοτερισμού, φέραμε στην πόλη μας τα PoopCans, 3 όμορφα και χρήσιμα stands με ειδικές σακουλίτσες για τις ακαθαρσίες των ζώων συντροφιάς, τα οποία τοποθετούνται σε σημεία της πόλης. Ακολουθώντας πρακτικές Ευρωπαϊκών πόλεων, από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα η Αγία Παρασκευή κάνει ένα βήμα προς τον εκσυγχρονισμό.
  • Τοποθετήθηκε στο βουνό μας ποτίστρα που καλύπτει τις ανάγκες τόσο των αδέσποτων όσο και των δεσποζόμενων ζώων, πρωτοβουλία που χαιρετίστηκε ενθέρμως από τους συμπολίτες μας.
  • Δημιουργήθηκε και αποδόθηκε στους συμπολίτες μας ένας χώρος ειδικά σχεδιασμένος για τον καθημερινό περίπατο των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, ως μία ακόμα προσπάθεια για την αναβάθμιση της καθημερινότητας και της ζωής της πόλης μας.
  • Έγιναν διάφορες δράσεις και ειδική Διημερίδα για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για θέματα σχετικά με τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα.
  • Τα τελευταία χρόνια δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις στειρώσεις των αδέσποτων γατών, ένα θέμα που προβληματίζει καθημερινά τους περισσότερους Δήμους της χώρας.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014-2019 ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

Καθώς οδεύουμε προς την ολοκλήρωση της σημερινής θητείας μας στο τιμόνι του Νομικού Προσώπου των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Αγίας Παρασκευής, είναι χρήσιμο οι συνδημότες μας να ενημερώθουν τουλάχιστον για τα βασικότερα από όσα υλοποίησε η διοίκησή μας.

Στη λίστα που ακολουθεί μπορείτε να ενημερωθείτε για τις κινήσεις μας σε επίπεδο δυνατότητας και ποιότητας φιλοξενίας, αποφάσεων με κοινωνικό πρόσημο, ενίσχυση του δυναμικού των ΠΑΙΣΔΑΠ για καλύτερη εξυπηρέτηση αλλά και να σχηματίσετε μια εικόνα ως προς το σε ποια κατάσταση παραλαβάμε το Νομικό Πρόσωπο.

Συγκεκριμένα:

  1. Απαλλαγή πληρωμής τροφείων σε όσες οικογένειες έχουν έως 18.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Επί προηγούμενης Δημοτικής αρχής το όριο ήταν έως 10.000 ευρώ.
  2. Ηλεκτρονικό σύστημα με πίνακες μοριοδότησης για απόλυτη διαφάνεια στην επιλογή των παιδιών προς φιλοξενία.
  3. Αναβάθμιση Διοικητικής υπηρεσίας και μεταφορά σε νέα γραφεία στο κέντρο της πόλης αποδεσμεύοντας τους χώρους στους Παιδικούς Σταθμούς της οδού Τρωάδος και της οδού Αισώπου.
  4. Εξοπλισμός και εγκατάσταση ηλεκτρονικών υπολογιστών στα κτίρια των Παιδικών Σταθμών και αγορά καινούριων για τα γραφεία της δίοικησης.
  5. Αδειοδότηση λειτουργίας όλων των κτιρίων των Παιδικών Σταθμών.
  6. Έγκριση πιστοποιητικών πυρασφάλειας σε όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις των ΠΑΙΣΔΑΠ (υπήρχε πυρασφάλεια μόνο στο Β’ Βρεφονηπιακό στη Λάδωνος που είχε λήξει το 2012).
  7. Διαδικασία πρόσληψης επιπλέον 22 ατόμων μέσω του συνεχιζόμενου προγράμματος ΕΣΠΑ.
  8. Διαδικασία πρόσληψης και μονιμοποίησης 40 μόνιμων υπαλλήλων όλων των ειδικοτήτων από την προκήρυξη θέσεων του 2009 και το 2010.
  9. Πρόσληψη 7 υπαλλήλων αορίστου χρόνου από δικαστικές αποφάσεις με τη συναίνεση της δικής μας Δημοτικής αρχής..
  10. Πρόσληψη 2 υπαλλήλων μέσω του Προγράμματος Μαθητείας.
  11. Δωρεάν χορήγηση για πρώτη φορά της γραφικής ύλης και απαλλαγή των γονέων για αυτή τη δαπάνη.
  12. Εξορθολογισμός των οικονομικών καταλόγων των τροφείων μετά από οικονομοτεχνική μελέτη.
  13. Αγορές ηλεκτρικών ειδών, επίπλων και ειδών ψυχαγωγίας άνω των 150.000 ευρώ.
  14. Αποζημιώσεις υπαλλήλων από παλαιές δικαστικές αποφάσεις ύψους περίπου 200.000 ευρώ.
  15. Επίλυση των εκκρεμοτήτων μισθοδοσίας:

α) τακτοποίηση εκκρεμότητας ενσήμων περιόδου 2002-2006 των υπαλλήλων ΙΔΑΧ

β) απόδοση βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων στους εργαζόμενους αναδρομικά από το 2010 και μετά.

γ) διόρθωση της εσφαλμένης απόδοσης ενσήμων υπαλλήλων του πρώην ΙΒΣΑ για την περίοδο 2003-2010 και πληρωμή αναδρομικών περίπου 3.000 ευρώ στον καθένα.

δ) προσπάθεια διαχείρισης προστίμου του ΟΑΕΔ ύψους 17.000 ευρώ προς τους ΠΑΙΣΔΑΠ το Σεπτέμβριο του 2013 (επί προηγούμενης διοίκησης) που αφορά σε εκπρόθεσμη αναγγελία προσλήψεων.

  1. Αύξηση του αριθμού των παιδιών που φιλοξενούνται δωρεάν μέσω του Προγράμματος ΕΣΠΑ.

Παραλάβαμε 116 βρέφη και νήπια κι αυξήσαμε τον αριθμό τους.

Πέρυσι φιλοξενούσαμε δωρεάν τα 365 παιδάκια (από τα 820 που είχαμε) μέσω ΕΣΠΑ.

Φέτος λόγω της μείωσης του συνολικού αριθμού των παιδιών, φιλοξενούμε δωρεάν 308 βρέφη και νήπια με ΕΣΠΑ αλλά και αρκετά ακόμη παιδάκια δωρεάν λόγω χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος (ενδεικτικά πέρυσι ήταν 126).

  1. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αγοράς καινούριου λεωφορείου μεταφοράς νηπίων. Μια διαδικασία που καθυστέρησε όχι από δική μας υπαιτιότητα.
  2. Δημιουργούμε νέο παιδικό σταθμό στην οδό Αγίας Λαύρας ο οποίος θα λειτουργήσει την ερχόμενη άνοιξη με δυνατότητα φιλοξενίας 57 νηπίων.
  3. Προσπάθεια εξάντλησης κάθε δυνατότητας για περιορισμό προστίμου ύψους 40.000 ευρώ της ΕΤΑΑ που οφείλεται σε εσφαλμένη απόφαση του Δ.Σ. των ΠΑΙΣΔΑΠ το 2013 επί προηγούμενης Διοίκησης σχετικά με τον αριθμό φιλοξενουμένων παιδιών μέσω ΕΣΠΑ.
  4. Τακτοποίηση Ισολογισμών και Απολογισμών του Νομικού Προσώπου για τα έτη 2012 και 2013 που δεν είχαν γίνει εντός της προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος από την προηγούμενη Διοίκηση των ΠΑΙΣΔΑΠ.
  5. Κάναμε αγώνα μαζί με τον Δήμαρχο και το Σωματείο εργαζομένων του Δήμου, ασκώντας πίεση στην Κυβέρνηση και καταφέραμε την ψήφιση νόμου που νομιμοποιεί άλλους 9 υπαλλήλους μας που εργάζονται στους ΠΑΙΣΔΑΠ με προσωρινούς πίνακες ΑΣΕΠ από το 2008 και 2009.

Μετά από αυτά τα 4,5 χρόνια θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς όλο το προσωπικό των ΠΑΙΣΔΑΠ. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τα ενεργά μέλη του ΔΣ, το Δήμαρχο για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου και φυσικά όλους τους γονείς καθώς τόσα χρόνια μας εμπιστεύθηκαν ό,τι πολυτιμότερο έχουν, τα παιδιά τους.

Μαργαρίτα Δημητρίου-Καβρουδάκη

Πρόεδρος Παιδικών Σταθμών του Δήμου Αγίας Παρασκευής


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014-2019

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΚΟΥ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ταυτότητα

Βασική μέριμνα του παρόντος Δ.Σ. υπήρξε η σαφής διατύπωση της ταυτότητας του Νομικού Προσώπου, καθώς δεν πρόκειται για γενικό φορέα πολιτισμού, αλλά για Βιβλιοθήκη και Μουσείο με σαφείς σκοπούς και στόχους: Προώθηση του βιβλίου, τόνωση της φιλαναγνωσίας, ενίσχυση, προαγωγή και παραγωγή του λόγου προφορικού και γραπτού αφενός και αφετέρου   διαχείριση Πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης με έμφαση στο έργο του σπουδαίου ζωγράφου και διανοητή Αλέκου Κοντόπουλου. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι όποιες δράσεις προκύπτουν από την παραπάνω ταυτότητα και εξυπηρετούν τους σκοπούς και τους στόχους που έχουν τεθεί.

Τρόπος λειτουργίας

Ορισμός ετήσιου αντικειμένου στο οποίο δίνεται έμφαση και τα επόμενα χρόνια συντηρείται κι ενισχύεται

2016 Έτος παιδείας κι εκπαίδευσης

2017 Έτος Πολιτιστικής κληρονομιάς και συγκέντρωσης ιστορικού αρχείου της πόλης

2018 Έτος για τα άτομα με προβλήματα όρασης

2019 Τεχνολογική ωρίμανση μουσείου και βιβλιοθήκης

Άξονες

Σύγχρονα επιστημονικά και καλλιτεχνικά δεδομένα

Αλληλεπίδραση: ζήτηση αλλά και χάραξη πολιτικής

Παραγωγή κι οχι απλώς διαχείριση Πολιτισμού

Δικτύωση με φορείς και πρόσωπα της πόλης – διάχυση πολιτιστικού αγαθού στο κοινό της Αγίας Παρασκευής ευρυτερα

Συνεργασία με επαγγελματίες

Σήμερα

Το Νομικό πρόσωπο, εκτός από τον παραδοσιακό του ρόλο (δανεισμοί – επισκέψεις μουσείου) υλοποιεί ένα ευρύ πλέγμα πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (με διαρκή αύξηση των τελευταίων, των ωφελούμενων, των δανεισμών αλλα και της απορροφητικότητας της επιδότησης του Δημου)

Βιβλιοπαρουσιάσεις σε τρεις κύκλους

  • Μάρτιος (ξενόγλωσση λογοτεχνία)
  • Μάιος (Αγιοπαρασκευιώτες /ισσες συγγραφείς)
  • Νοέμβριος (ελληνική λογοτεχνία)
  • Μεμονωμένες βιβλιοπαρουσιάσεις

 

7 Λέσχες Ανάγνωσης  μέσα κι έξω από τη Βιβλιοθήκη

  • Παιδικές λέσχες ανάγνωσης από το 2010 (δύο)
  • Λέσχη των μεταφραστών
  • Λέσχη ενηλίκων
  • Λέσχες ΚΑΠΗ (δύο)
  • Λέσχη εκπαιδευτικών

 

4 Εργαστήρια Βιβλίου  διαφορετικών ειδών

  • Δημιουργικής γραφής (πραγματοποιείται κάθε χρόνο)
  • Μετάφρασης (από αγγλικά και γαλλικά σε ελληνικά, από ελληνικά σε γαλλικα)

 

Σεμινάρια 6 διαφορετικών ειδών

  • Τέχνης (νεοελληνικής, ευρωπαικής)
  • Λογοτεχνίας
  • Φιλοσοφικής Συμβουλευτικής
  • Ομάδες προφορικής ιστορίας
  • Προφορικής αφήγησης
  • Εκπαιδευτικών

 

Εκδηλώσεις

  • Πολιτιστικές Συναντήσεις «Αλέκος Κοντόπουλος»
  • Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων
  • Εικαστικές Συναντήσεις «Αλέκος Κοντόπουλος»

 

Εκδηλώσεις για παιδιά

  • Σάββατο στη βιβλιοθηκη
  • Χριστούγεννα στην πολη
  • Εικαστικά εργαστήρια στον κήπο του ζωγράφου
  • Δημιουργική γραφή για παιδιά
  • Παιδικοί σταθμοί
  • Πρόγραμμα για Δημοτικά και Γυμνάσια στο χώρο της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου
  • Προγράμματα Μουσείου για Δημοτικά και Γυμνάσια στην τάξη

 

Εκδόσεις

  • Η εισήγηση της εφόρου της Δημοτικης Πινακοθήκης Λαμίας «Αλεκος Κοντοπουλος» που πραγματοποιήθηκε το 2015 την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων
  • Εργαστήρι δημιουργικής γραφης για παιδιά «Στοιχειωμένη Καντάδα»
  • Εγχειρίδια εργασίας για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου, βασισμένα στο έργο του Αλέκου Κοντόπουλου

 

Ιστορικό Αρχείο της Πόλης

Προσπάθεια προσδιορισμού και έναρξη συγκέντρωσης Ιστορικού αρχείου της πόλης

Εκθέσεις

Προετοιμάζονται δύο μεγάλες αναδρομικές εκθέσεις του Αλέκου Κοντόπουλου για το 2022 και το 2023

Επισκέψεις στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Από βιβλιοθοικονόμους ξένων κρατών για ενημέρωση και μετάδοση καλών πρακτικών

Κτιριακές Υποδομές και Υλικοτεχνικός Εξοπλισμός

  • Συντηρήσεις και ανακατασκευές κτιρίων
  • Προμήθεια μηχανολογικού και τεχνικού εξοπλισμού

 

Αυτήν τη στιγμή υλοποιείται

Α) Ψηφιακή και τεχνολογική ωρίμανση Μουσείου και Βιβλιοθήκης

Β) Αναβάθμιση υπηρεσιών Βιβλιοθήκης προκειμένου να εξασφαλιστεί  η πρόσβαση σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα και προβλήματα όρασης.

Στόχος επετεύχθη……

  • παροχή υψηλού επιπέδου πολιτιστικό αγαθό σε μεγάλη μερίδα των κατοίκων
  • προγράμματα αντίστοιχα μεγάλων ιδρυμάτων
  • από τοπικός φορέας πολιτισμού, πολιτιστικό ίδρυμα ολόκληρης της Αττικής

 

Τερψιχόρη Γκιόκα

Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου

 


 

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

Π.Α.Ο.Δ.Α.Π.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

(23 ΣΕΠΤ. 2014 – 29 ΑΥΓ.2019)

—————-

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ – ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ

——————–

Οπως είναι γνωστό, ο ΠΑΟΔΑΠ, ο οποίος προήλθε το 2011 από την συγχώνευση των νπδδ “ΟΑΝΔΑΠ” και “Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αγίας Παρασκευής” (ΑΔΣ. 36/28.02.2011/ ΦΕΚ. Β. 621/18.4.2011), αποτελεί το βασικό πυλώνα ασκησης δημόσιων πολιτικών αθλητισμού και πολιτισμού στην πόλη μας. Στην αρμοδιότητα ή συναρμοδιότητα του ανήκουν οι ακόλουθες Δράσεις και Θεσμοί, κυρίως.

  1. 1. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις (δημοτικές ιδιόκτητες και παραχωρημένες και  ιδιωτικές μισθωμένες)
  1. ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ – ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΟΝΤΟΠΕΥΚΟΥ (Δωριέων και Κανάρη)
  2. ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ – ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ – ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΑΛΑΣ και εππλέον ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ – ΑΝΤΙΠΤΕΡΙΣΗΣ (ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΤΟΥ).
  3. ΑΙΘΟΥΣΑ ΡΥΘΜΙΚΗΣ – ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ (”)
  4. ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥ (“)
  5.  ΥΠΑΙΘΡΙΟ  ΓΗΠΕΔΟ  ΜΠΑΣΚΕΤ (”).
  6. ΔΥΟ ΑΝΟΙΚΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ (”)
  7. ΑΝΟΙΚΤΟ επαγγελματικό ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (”)
  8. ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ Γυμναστικής και πλέον Τζούντο, Πάλης, Ταε κβο ντο, Ξιφασκίας, Ακροβατικής Γυμναστικής.
  9. Κλειστές αιθουσες πολλαπλών χρήσεων (Προγράμματα μαζικού αθλητισμού. ρυθμική γυμναστική, χορός, μυική ενδυνάμωση) (Αιγαίου Πελάγους και Νότου).
  10. Υπαίθρια Γήπεδα Καλαθοσφαιρισης Μανσούρη και Πευκακίων.
  11. ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (Πάρκο ΚΩΤΣΗΣ)
  12. ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ οδού ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ
  13. ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ οδού ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ
  14. ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΑΘΛΟΧΩΡΟΙ.
  15. ΓΗΠΕΔΟ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΟΝΤΟΠΕΥΚΟΥ.
  16. ΚΛΕΙΣΤΗ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ (Πάρκο ΚΩΤΣΗΣ)

 

Οι περισσότερες και σε κάθε περίπτωση οι πολυπληθέστερης χρήσης αθλητικές εγκαταστάσεις είναι αδειοδοτημένες και ασφαλείς ενώ ηδη ολοκληρώθηκε η ανανέωση των αδειοδοτήσεων. Ορισμένες εγκαταστάσεις που ηδη χρησιμοποιούνταν αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά το 2015, ενώ προστέθηκαν και αλλες, οι οποίες αδειοδοτούνται για πρώτη φορά την περίοδο 2018-2019 με σκοπό την ασφαλή και σύγχρονη χρήση τους. Στις εγκαταστάσεις μας αναπτύσσονται τα αθλητικά προγράμματα από εξαίρετους μόνιμους και συμβασιούχους πτυχιούχους φυσικής αγωγής, προσλαμβανόμενους απευθείας από τον ΠΑΟΔΑΠ, με σχολαστική τήρηση των κριτηρίων του ΑΣΕΠ, στα οποία συμμετείχαν περίπου 1.000  αθλούμενοι με αντίτιμο ιδιαιτέρως ελκυστικό. Οι εγκαταστάσεις είναι κατά το μεγαλύτερο εύρος ωρών παραχωρημένες στους τοπικούς αθλητικούς συλλόγους, για την ανοδο του αθλητικού επιπέδου, αλλά και σε κοινές δραστηριότητες με την τοπική αθλητική, εκπαιδευτική και πολιτιστική κοινωνία, με την οποία υπάρχει αριστη συνεργασία, δεδομένου οτι ο Δήμος και ο ΠΑΟΔΑΠ παρέχουν προς τα αθλητικά σωματεία το σύνολο των αναγκαίων για την δραστηριότητα τους (ανακαίνιση, συντήρηση, φύλαξη, καθαρισμός και εν γένει δαπάνες λειτουργίας των εγκαταστάσεων).

  1. 2. Τα Εργαστήρια Τέχνης (παιδικό και ενηλίκων). Κατά το καλλιτεχνικό – εκπαιδευτικό ετος 2017-2018, το σύνολο των μαθητών ανήλθε σε 321, εναντι 346 κατά το ετος 2016-2017. Ηδη, ο Οργανισμός προχώρησε σε μείωση των διδάκτρων περιόδου 2018 – 2019, και διεύρυνση των εκπτωτικών κατηγοριών κοινωνικής ευαισθησίας, δεδομένων των θετικών αποτελεσμάτων του ετους 2017-2018, με 319 σπουδαστές.
  2. Το Ωδείο, το οποίο το 2017-2018 μαθήματα παρακολούθησαν 315 μαθητές. Ηδη, ο Οργανισμός προχώρησε στην αναβάθμιση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης και σε αξιόλογη μείωση των διδάκτρων περιόδου 2018 – 2019, δεδομένων των θετικών αποτελεσμάτων του ετους 2017-2018.
  3. Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝ/ΦΟΣ “ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ” , ο οποίος από το 2015 εγκαταστάθηκε στο φυσικό χώρο του, στο Πάρκο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΩΤΣΗΣ, η πρωτοφανής επιτυχία που σημειώνει σε νέες εγκαταστάσεις και υποδομές, απολύτως ασφαλείς και λειτουργικές, με ελεύθερη είσοδο για ολους, πλήρη αδειοδότηση και με κιν/κες ταινίες υψηλού επιπέδου.
  4. Η Φιλαρμονική, η οποία ενισχύθηκε με καλλιτέχνες και μουσικούς, προχώρησε σε πολλές εμφανίσεις, εντός και εκτός της πόλης, με διπλασιασμό της ετήσιας δαπάνης εναντι του 2014, με σκοπό να καλύψει τις ποικίλες πολιτιστικές, θρησκευτικές κλπ εκδηλώσεις των φορέων, του Δήμου κλπ
  5. Η Παιδική Μπαντίνα
  6. Η Μικτή Χορωδία ενηλίκων, της οποίας το υψηλότατο επίπεδο αναγνωρίζεται σε ολη τη χώρα
  7. Το Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής, με ελεύθερη πρόσβαση στην Θεατρική Τέχνη. Η εμφάνιση του θεατρικού σχήματος ¨ΘΕΑΤΡΟΠΟΙ”. Απόδοση στους πολίτες του χώρου του Πάρκου Γραβιάς και ενίσχυση των υποδομών και των εγκαταστάσεων θεατρικών παραστάσεων στο Πάρκο ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΩΤΣΗΣ.
  8. Η Γιορτή Μαζικού Αθλητισμού, ως επιστέγασμα της αθλητικής δραστηριότητας του Οργανισμού και των αθλουμένων, στην αθληση των οποίων απασχολούνται Γυμναστές που εχουν επιλεγεί με αξιοκρατικά κριτήρια.
  9. Η ΑΘΛΗΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ενα ευρύ πρόγραμμα με την ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ. Συγκρότηση Ομάδας Κρουστών.
  10. Η επανένταξη του Οργανισμού από το 2015-2016 στα συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα Αθλησης για Ολους της Γ.Γ.Α., η οποία μας εδωσε τη δυνατότητα κάλυψης αναγκών και στα ΑΜΕΑ, ΠΑΙΣΔΑΠ, ΚΑΠΗ, Αθλοχώροι κλπ.
  11. Το καλοκαιρινό αθλητικό ΚΑΜΠ στο οποίο εντάξαμε και τα Εργαστήρια Τέχνης με 600 παιδιά ετησίως.
  12. Η ημέρα χορού
  13. Συνδιοργανώσεις με τοπικούς φορείς, αθλητικές επιδείξεις, εσωτερικοί αγώνες. Σκοπός του Δήμου και του Οργανισμού είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής φυσιογνωμίας με τη συμμετοχή ολων των συλλογικοτήτων. Η δημιουργία τοπικών πολιτιστικών γεγονότων, δράσεων και θεσμών
  14. Η επίλυση -παρά τις γνωστές σε ολους γραφειοκρατικές αγκυλώσεις- πολλών καθημερινών αλλά κρίσιμων θεμάτων λειτουργίας, συντήρησης, φύλαξης, ασφάλειας, καθαρισμού. Σε αυτό συνετέλεσαν και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες από το 2015 κι επειτα, με τις οποίες αποδεσμεύθηκαν οι προσλήψεις από τους ενδιάμεσους εργολαβικούς φορείς και ηρθη η απαγόρευση των προσλήψεων, η οποία είχε επιβληθεί το 2009-2010.

 

Σωτήρης Παπαμιχαήλ

Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου

 

 

Comments (0)
Add Comment