«Χώροι συγκέντρωσης ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους»

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Εμείς, οι δημότες του Δήμου Αγίας Παρασκευής και ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, επικοινωνούμε μαζί σας στα πλαίσια της προσπάθειάς μας για εξεύρεση λύσης στο παραπάνω θέμα.
Όπως ήδη γνωρίζετε, στην πόλη μας υπάρχουν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 1000 αδέσποτοι και υπερδεκαπλάσιοι δεσποζόμενοι σκύλοι. Όπως είναι φυσιολογικό, αλλά και υποχρεωτικό από το πρόσφατα (31/1/2012) ψηφισθέν σχέδιο νόμου περί «προστασίας των ζώων» (άρθρο 5, παρ.1, υποπαρ. γ’), εμείς οι ιδιοκτήτες τους, πρέπει να παρέχουμε στα ζώα μας σε καθημερινή βάση την δυνατότητα να μπορούν να κινούνται ελεύθερα, να ασκούνται, να εκτελούν τις βιολογικές τους ανάγκες, να συμπεριφέρονται φυσιολογικά και γενικότερα να μεριμνούμε για την ευζωία τους. Καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία μέριμνα από την τοπική αυτοδιοίκηση για ύπαρξη ειδικών χώρων, τα παραπάνω γίνονται, συχνά, ελεύθερα στους δρόμους, τα πεζοδρόμια και τα πάρκα της πόλης μας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα με τα περιττώματα των ζώων σε πεζοδρόμια και άλλους δημόσιους χώρους. Πρόβλημα υπαρκτό, καθημερινό και σοβαρότατο, το οποίο γνωρίζουμε ότι, αφ’ ενός μεν δικαίως ενοχλεί τους συμπολίτες μας (αφού γινόμαστε σε καθημερινή βάση αποδέκτες αρνητικών, επικριτικών και σε πολλές περιπτώσεις προσβλητικών σχολίων), αφ’ ετέρου δε είναι σε γνώση και δεν μπορεί πλέον να το αγνοεί η τοπική αυτοδιοίκηση.
Σε όλες τις πολιτισμένες πόλεις, υπάρχει πρόνοια με πάρκα αναψυχής για τα ζώα και τους ιδιοκτήτες τους, καθώς και ειδικοί μικρότεροι χώροι, αλλά και σειρά άλλων μέτρων με ελάχιστο ή αμελητέο κόστος: παροχή νερού, καθαρισμό από την υπηρεσία του δήμου, διανομή σάκων περισυλλογής περιττωμάτων, ενημερωτικές πινακίδες, επιτήρηση από τη δημοτική αστυνομία. Η είσοδος στα πάρκα αυτά είναι συνήθως ελεύθερη ή με ειδικές κάρτες που διατίθενται δωρεάν για τους δημότες και έναντι κάποιου κόστους για τους μη-δημότες. Για παράδειγμα, στην πόλη της Τουλούζης (Γαλλία), πληθυσμού 1 εκατομμυρίου, υπάρχουν 50 τέτοια πάρκα. Κοντινό παράδειγμα αποτελεί ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος αναψυχής σκύλων, στο πάρκο του Δήμου Παπάγου. Επίσης στην Θεσσαλονίκη
δημιουργήθηκε πέρυσι το «Πάρκο σκύλων παραλίας». Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη τα πετυχημένα παραδείγματα παρόμοιων χώρων που βρίσκονται σε άλλους δήμους, και δεδομένου ότι οι δύο απαραίτητες προϋποθέσεις δημιουργίας ενός τέτοιου πάρκου είναι αφ’ ενός να υπάρχει πράσινο, αφ’ ετέρου να μη βρίσκεται κοντά σε σχολείο, προτείνουμε ενδεικτικά τη χρήση οριοθετημένων τμημάτων:
• του ήδη διαμορφωμένου και αναξιοποίητου χώρου που γειτνιάζει με το γήπεδο του
στρατοπέδου Σπυρούδη,
• του πάρκου Νεαπόλεως,
• των αθλητικών εγκαταστάσεων Πευκακίων.
• της πλατείας Μ. Μερκούρη στο Κοντόπευκο.
Εάν φυσικά, στην πορεία του χρόνου, εξευρεθούν και άλλες αντίστοιχες περιοχές που να τηρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές, θα μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό.
Ζητάμε από εσάς, το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, να εξετάσετε, σε συνεργασία με τις υγειονομικές υπηρεσίες του Δήμου, την πρότασή μας ώστε να αποκτήσει επιτέλους η Αγία Παρασκευή, όπως όλες οι πολιτισμένες πόλεις, τουλάχιστον ένα ή περισσότερους χώρους, όπου τα ζώα μας θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα, να ασκούνται, να συμπεριφέρονται φυσιολογικά και να εκτελούν τις βιολογικές τους ανάγκες, χωρίς να ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα και κυρίως με σεβασμό και χωρίς να ενοχλούν τους συμπολίτες μας που δεν είναι εξοικειωμένοι, ή ίσως ακόμη και να φοβούνται τα ζώα.
Με εκτίμηση
150 προσυπογράφοντες δημότες του Δήμου της Αγίας Παρασκευής.
Επικοινωνία: Νίκος Σηφάκις (nsifa@teemail.gr)