Καθαριότητα

Η καθαριότητα στην Αγία Παρασκευή κρίνεται μέτρια ως κακή και χρειάζεται εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό με την βοήθεια των νέων τεχνολογιών.

Στην Δημαρχιακή μας θητεία:

· Εκπονήσαμε Κανονισμό Καθαριότητας και Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων.
· Χωροθετήσαμε σύγχρονο Αμαξοστάσιο και Πράσινο Σημείο.
· Εγκαταστήσαμε 11 συστήματα βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων.
· Δημιουργήσαμε 30 Γωνιές Ανακύκλωσης σε όλες τις γειτονιές για τη χωριστή συλλογή 5 ρευμάτων διαλογής.
· Λειτουργήσαμε πρωτοποριακό Κινητό Πράσινο Σημείο ανακυκλώσιμων υλικών που επισκεπτόταν συστηματικά Πλατείες και χώρους σε όλη την πόλη.
· Συλλέγαμε χωριστά το οργανικό υλικό από τις Λαϊκές Αγορές,τα σούπερ μαρκετς κ.α. με καφέ κάδους.
· Κάναμε συστηματική περισυλλογή εγκαταλειμμένων οχημάτων και αδρανών υλικών.
· Πραγματοποιήσαμε για πρώτη φορά στον Δήμο Αγιας Παρασκευης από το 2015 και επί 5 συνεχή έτη,εκτεταμένους και λεπτομερείς καθαρισμούς και αποψιλώσεις μεγάλων χώρων και οικοπέδων.

Σημερα απαιτείται μελέτη για τον μηχανισμό της καθαριότητας που θα μας δείξει την βέλτιστη χωροθέτηση των κάδων, τα αποδοτικότερα δρομολόγια, τα σωστά μεγέθη και τα ενδεδειγμένα ωράρια έτσι ώστε να εξοικονομήσουμε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.

Τώρα χρειαζόμαστε την πλήρη ψηφιοποίηση, την εγκατάσταση αισθητήρων και λογισμικού Επιχειρησιακής Νοημοσύνης έτσι ώστε σε πραγματικό χρόνο, να συλλέγονται δεδομένα και να εντοπίζονται άμεσα τα προβλήματα δίνοντας τις βέλτιστες λύσεις με επιστημονική τεκμηρίωση.

Τώρα χρειαζόμαστε νέες σύγχρονες τεχνολογίες σε κάδους και απορριμματοφόρα.

Τώρα χρειαζόμαστε ενίσχυση της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή 7 ρευμάτων (Βιοαποβλήτων, γυαλιού, πλαστικού, χαρτιού, μετάλλων, ρούχων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών) έτσι ώστε να μειώσουμε τους όγκους και το κόστος της αποκομιδής των συμβατικών σκουπιδιών.

Τώρα χρειαζόμαστε ενίσχυση της Κυκλικής Οικονομίας

Απαραίτητη προϋπόθεση: Η χωροθέτηση και λειτουργία σε νεο χώρο του Αμαξοστασίου του Δημου.

Έχουμε πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για να κάνουμε την Αγία Παρασκευή μια καθαρή αξιοζήλευτη πόλη.

Η καινοτομία που θα φέρουμε ως σύγχρονη διοίκηση το 2023 είναι η εφαρμογή της Επιχειρησιακής Νοημοσύνης στον μηχανισμό αποκομιδής. Με αισθητήρες θα συλλέγουμε συνεχώς δεδομένα τα οποία θα επεργάζεται η Τεχνητή Νοημοσύνη και θα δίνει real time τις βέλτιστες λύσεις. Η εγκατάσταση θα χρηματοδοτηθεί σύμφωνα με τον νέο νόμο κρατικής καινοτομίας που προβλέπει τέτοιου είδους πρωτοπόρες εφαρμογές.

Θεωρούμε πολύ καλή πρακτική και θα το εφαρμόσουμε το παράδειγμα του Δήμου Βύρωνα με εργαστήρια για την διαμόρφωση μαζί με τους πολίτες του κανονισμού καθαριότητας.
https://www.dimosbyrona.gr/article.php?id=11279

Παράλληλα θα εφαρμόσουμε τα πρότυπα καθαριότητας που έχει εκδόσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος  https://ypen.gov.gr/diacheirisi-apovliton/sterea-apovlita/odigoi-meletes-protypa/ και ειδικότερα τον Οδηγό βελτίωσης κοστολόγησης των υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων για Δήμους.

Θα υποστηρίξουμε την ψηφιακή αναβάθμιση του μηχανισμού καθαριότητες έτσι ώστε μέσω αισθητήρων παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο και έξυπνων λογισμικών να επιτύχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα, αξιοποιώντας προσκλήσεις χρηματοδότησης όπως αυτό της Εξυπνης Πόλης
https://digitalplan.gr/prosklisi/39/psifiakos-metaschimatismos-ton-ota
και συγκέκριμένα το αντικείμενο 6 του MarketPlace Έξυπνοι κάδοι απορριμμάτων
το αντικείμενο 8 Οργάνωση Γραφείου Κίνησης και Διαχείριση Δημοτικού στόλου οχημάτων.
το αντικείμενο 31 Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαβούλευσης Κανονιστικών Αποφάσεων
το αντικείμενο 32 Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και οργάνωσης της Διοίκησης και της επιχειρησιακής ικανότητας των ΟΤΑ.
το αντικείμενο 33 Υλοποίηση δημόσιων δεικτών μέτρησης απόδοσης σύμφωνα με ISO 37122, προσαρμοσμένο στις ελληνικές συνθήκες
το αντικείμενο 35 Κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ.
Την περιγραφή μπορείτε να την δείτε στο παράρτημα Ε

Θεωρούμε καλή πρακτική την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2021 για τον εκσυγχρονισμό και τον εμπλουτισμό του μηχανισμού καθαριότητας όπως έκανε ο Δήμος Πεντέλης.
https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/aftodioikisi/297768/dimos-pentelis-xrimatodotisi-gia-agora-eksoplismoy-kathariotitas

Βγήκε και νέα ειδική πρόσκληση για τους δήμους για το Σύστημα Πληρώνω όσο Πετάω

Επίσης προβλέπουμε υποβολή πρότασης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2021 – 2027
https://www.pepattikis.gr/basiki-selida/perifereiako-programma-attiki-2021-2027

https://www.pepattikis.gr/sites/default/files/field/file/media/2022-10/2_Program_Attica_2021_2027_SFC_2021_2021EL16FFPR017_0.pdf

Θα δημιουργηθούν Γωνιές Ανακύκλωσης έτσι ώστε να εφαρμόσουμε το σύστημα «Πληρώνω όσο Πετάω» και οι δημότες που πετάνε λίγα σκουπίδια ή που ανακυκλώνουν να πληρώνουν πολύ μειωμένα δημοτικά τέλη σύμφωνα με το σύμφωνα με το άρθρο 37 του Νόμου 4819/2021: Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων.
Η δράση θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Αττικής όπως περιγράφεται στον Ειδικό Στόχο RSO2.6. στην σελίδα 105