Δήμαρχε ξέρεις από (Β)ΕΣΠΑ;
Ο κ. Ζορμπάς στην προσπάθειά του να απαντήσει σε αιχμή του Γιάννη Σταθόπουλου περί μειωμένης απορρόφησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ από τον Δήμο Αγίας Παρασκευής εξέδωσε ανακοίνωση γεμάτη από ανακρίβειες και λάθη που αν μη τι άλλο δείχνει αρκετή άγνοια. Πιο αναλυτικά:
- Στο «ΕΣΠΑ για τη φτώχεια» της ανακοίνωσης του Δημάρχου, που λέγεται Τοπικό Σχέδιο για την Απασχόληση (ΤΟΠΣΑ), δικαιούχος δεν είναι ο Δήμος (που άλλωστε δεν είχε καν το δικαίωμα να καταθέσει πρόταση) αλλά ΜΚΟ με την επωνυμία «ΔΡΑΣ.Ε».
- Η πεζογέφυρα Γελαδάκη όπως και η ανάπλαση στο Κοντόπευκο δεν είναι έργα του Δήμου από το ΕΣΠΑ, αλλά της Περιφέρειας Αττικής. Ο Δήμος είναι θεατής και των καταθέσεων των έργων και των εργολαβιών και του αποτελέσματος.
- Οι παιδικές χαρές που αναφέρονται, δηλαδή η ανάπλασή τους, δεν έγινε μέσω ΕΣΠΑ, αλλά μέσω του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ, με πόρους δηλαδή από την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και των ημιυπαιθρίων, οι οποίοι δια νόμου έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για ανάλογα έργα.
- Οι δημόσιες επενδύσεις είναι αυτό που λέει ο τίτλος τους και όχι ΕΣΠΑ.
Είναι άραγε τα εναπομείναντα προγράμματα πολλά ή λίγα; Η απάντηση και πάλι με συγκεκριμένα στοιχεία:
(A)
Όσον αφορά το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ενημερώνουμε τον Δήμαρχο ότι αφορά βασικά τους Δήμους σε τρεις άξονες:
(i) Πρόγραμμα «αστική αναζωογόνηση» που αφορά παρεμβάσεις βελτιώσεις της καθημερινότητας. Το πρόγραμμα αυτό υπήρξε το 2012 και το 2013. Το 2014 με απόφαση του Πράσινου Ταμείου εξετάζει το υπόλοιπο προτάσεων του 2013. Τι έκανε ο Δήμος; Κατέθεσε μόνο μία πρόταση.
(ii) Ολοκλήρωση πολεοδομικού σχεδιασμού. Σημαντικό για τις περιπτώσεις που υπάρχουν τέτοιου είδους εκκρεμότητες. Πληρώνονται και μελέτες που εκκρεμεί η πληρωμή τους. Τίποτα εδώ.
(iii) Απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων χώρων στις πόλεις. Αφορά τη χρηματοδότηση έτοιμων χώρων προς απαλλοτρίωση και τη διαμόρφωσή τους. Η ωριμότητα είναι βασικό στοιχείο. Το 2013 προστέθηκε και η δυνατότητα αίτησης για χρηματοδότηση απόκτησης και διατηρητέων κτιρίων. Τίποτα και εδώ.
(Β)
Πρόσκληση 1.16 ΕΠΠΕΡΡΑ, η οποία αφορά, μεταξύ άλλων, αποπεράτωση και ενεργειακή αναβάθμιση κολυμβητηρίων(!) με προϋπόθεση να υπάρχει δημοπράτηση του έργου και ολοκλήρωση κατά τουλάχιστον 5%. Μας αφορά; Φυσικά ναι! Όπως φαίνεται, όμως, για τη Δημοτική αρχή, μάλλον όχι!
(Γ)
Πρόκληση 4.10 ΕΠΠΕΡΡΑ, η οποία αφορά διαχείριση και εξοπλισμό εγκαταστάσεων βιοαποβλήτων. Πρόκειται για χρηματοδότηση του Δήμου για την δημιουργία συστήματος διαλογής βιοαποβλήτων. Μειώνει τον όγκο των απορριμμάτων και εξοικονομεί πόρους στον Δήμο, μειώνοντας τους τόνους των σύμμεικτων απορριμμάτων άρα και την κοστολόγησή τους, πέρα από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη. Μας αφορά; Φυσικά ναι! Όπως φαίνεται, όμως, για τη Δημοτική αρχή, μάλλον όχι!
(Δ)
Ανοιχτές Προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2007-2013»:
(i) Άξονας Προτεραιότητας 1: «Ενίσχυση Υποδομών Προσπελασιμότητας – Ενέργειας στην Περιφέρεια Αττικής».
(ii) Άξονας Προτεραιότητας 2 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής» Θεματικές Προτεραιότητες 58-59-60.
(iii) Άξονας Προτεραιότητας 2 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής» Θεματική προτεραιότητα 61 «Ολοκληρωμένα Σχέδια για την αστική και αγροτική αναγέννηση».
Από όλα αυτά τα προγράμματα η Δημοτική αρχή ασχολήθηκε μόνο με το έργο «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ», αγνοώντας τις υπόλοιπες προσκλήσεις.
(Ε)
Πρόγραμμα Πράσινα Δώματα σε Δημόσια Κτήρια με ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) που αφορά σχεδιασμό και υλοποίηση πιλοτικών/επιδεικτικών έργων κατασκευής πράσινων δωμάτων σε δημόσια κτήρια, εντός του ιστού των πόλεων της ελληνικής επικράτειας. Επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη, με περιοχή εφαρμογής όλη την Ελλάδα και περίοδο υποβολής Δεκ. 2011 μέχρι Φεβ. 2012. Ούτε και αυτό είχε ενδιαφέρον για τη Δημοτική αρχή.
(ΣΤ)
Πρόσκληση 1.12 του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» για την υποβολή προτάσεων πράξεων που αφορούν σε πρότυπα επιδεικτικά έργα αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε υφιστάμενα δημόσια σχολικά κτίρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Περίοδος υποβολής Μαρ. 2011 μέχρι Σεπ. 2011 με εξαιρετικές προοπτικές όχι μόνο για οικολογική διάσταση αλλά και οικονομική, αφού θα μπορούσε να υπάρξει μερική αν όχι ολική απεξάρτηση από το πετρέλαιο, χωρίς όμως ενδιαφέρον για τη Δημοτική αρχή.
Δεν θα αναλύσουμε τα προγράμματα της Περιφέρειας για να μην κουράσουμε τους Δημότες με εκείνα που δεν ενδιέφεραν τη σημερινή Δημοτική αρχή. Θα επανέλθουμε σύντομα. Που εντοπίζουμε, λοιπόν, εμείς το πρόβλημα;
Δυστυχώς στο ότι η σημερινή Δημοτική αρχή είναι χωρίς όραμα, χωρίς σχεδιασμό, μοιρολατρική, με απουσία συμβούλων για τα προγράμματα και που δεν κατάλαβε την περίοδο και δεν διεκδίκησε. Μια Δημοτική αρχή με αλαζονικό ύφος και αυταρχικό χαρακτήρα διακυβέρνησης, στοιχεία που εκτός των άλλων οδηγούν στην έλλειψη αναπτυξιακού οράματος για το Δήμο, η οποία πρέπει να αποχωρήσει…
Το Γραφείο Τύπου
της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης
«ΝΙΚΗ των Πολιτών Αγίας Παρασκευής»