ΔΗΜΟΣ ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

Του Λουκά Ασημάκη, Συμβούλου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αγ. Παρασκευής, ΥΠΤΧΟς (Ι) ε.α.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, στην προσπάθειά του να συμβάλει στην αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων, απέδειξε ότι, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας και την ομάδα ετοιμότητας της Πολιτικής Προστασίας, κατάφερε, με την έγκαιρη και καλώς σχεδιασμένη προετοιμασία, να ξεπεράσει τα πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα του ‘’Τηλέμαχου.’’

Θα ήταν ψέμα αν έγραφα ότι δεν παρουσιάστηκαν εμπόδια, καθώς και μερικοί αστάθμητοι παράγοντες που δυσκόλεψαν και καθυστέρησαν το έργο της Πολιτικής Προστασίας. Όλα αυτά τα προβλήματα όμως συγκεντρώθηκαν, κατεγράφησαν και, αφού εξετασθούν, θα εφαρμοσθούν για την αντιμετώπιση παρόμοιου καιρικού φαινομένου.

Με την έναρξη της χιονόπτωσης τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα, το ανθρώπινο δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας μαζί με προσωπικό των Υπηρεσιών Καθαριότητας, Πρασίνου και Αυτεπιστασίας του Δήμου διασκόρπισαν μέσα σε 48 ώρες 53 τόνους αλάτι στους περισσότερους παγωμένους και πιο επικίνδυνους δρόμους της Αγίας Παρασκευής.

Επίσης μοιράστηκαν αρκετοί σάκοι άλατος σε Δημότες και σχολεία, για να διασκορπιστούν στα πιο επικίνδυνα και ολισθηρά από τον πάγο σημεία, προς αποφυγή τραυματισμού πολιτών και μαθητών.

Θα ήταν, όμως, παράλειψη να μην αποδοθούν τα εύσημα σε ορισμένα άτομα του Δήμου που υπερέβαλαν εαυτόν, βοηθώντας την Πολιτική Προστασία να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της.

Μετά την υποχώρηση της κακοκαιρίας, ας κάνει ο καθένας από μας τον απολογισμό του για το τι δεν έκανε σωστά στον περιβάλλοντα χώρο του και να το διορθώσει στο μέλλον. Ας αναρωτηθούμε για το ποιος είναι υπεύθυνος για τον εκχιονισμό και τη ρίψη άλατος στο παγωμένο πεζοδρόμιο του σπιτιού του.

Κλείνοντας, ας  ανακαλέσουμε στη μνήμη μας δύο παραινετικές φράσεις του σοφού λαού μας, η μια είναι παράδειγμα προς αποφυγή και η άλλη προς παραδειγματισμό:

‘’Συν Αθηνά και χείρα κίνει’’ και ‘’Πέσε πίτα να σε φάω’’.

Ας επιλέξουμε, λοιπόν, την πρώτη φράση, γιατί μόνο έτσι θα  μπορέσουμε να βοηθήσουμε το έργο της Πολιτικής Προστασίας για να αντιμετωπίσει πιο εύκολα στο μέλλον ένα παρόμοιο επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο.