ΔΥΝΑΜΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΑΔΑ ΙΔΕΩΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ «ΝΙΚΗΣ»

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ «ΝΙΚΗΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ

 Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν στο 2ο Γυμνάσιο Αγ. Παρασκευής η κοπή πίτας και η παρουσίαση Αρχών και Θέσεων της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης «ΝΙΚΗ των Πολιτών Αγ. Παρασκευής». Σε ιδιαίτερα ζεστό κλίμα, μεγάλο πλήθος παρακολούθησε την ομιλία του επικεφαλής της Κίνησης και υποψ. Δημάρχου στις εκλογές του Μαΐου Γιάννη Σταθόπουλου.

Η Τερψιχόρη Γκιόκα, καθηγήτρια και μέλος της Γραμματείας της «ΝΙΚΗΣ των Πολιτών» άνοιξε την εκδήλωση, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και κάλεσε στο βήμα τον ομιλητή.

Η ομιλία του Γιάννη Σταθόπουλου είχε ως άξονα την παρουσίαση των δράσεων, των αρχών και των κατευθύνσεων της «ΝΙΚΗΣ των Πολιτών» για τις εκλογές του Μαΐου, όπως και την κριτική στη σημερινή Δημοτική αρχή.

Στην τοποθέτησή του, ο Γιάννης Σταθόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι: «Εμείς όλοι που συνδιαμορφώνουμε σήμερα την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «ΝΙΚΗ των Πολιτών Αγ. Παρασκευής», προερχόμενοι από διαφορετικούς δρόμους, διαφορετικά κόμματα και παρατάξεις, υπερασπιζόμαστε ένα κοινό όραμα, έναν κοινό στόχο, ένα κοινό πλαίσιο αρχών και φυσιογνωμίας. Υπερασπιζόμαστε και υπηρετούμε τον στόχο της ανθρώπινης πόλης, της πόλης των κοινόχρηστων ελεύθερων και αθλητικών χώρων, του Δημόσιου σχολείου, των αναπλάσεων σε όλες τις γειτονιές, της βιώσιμης κινητικότητας, της παραγωγής πολιτιστικού έργου, της νεολαίας και τέλος την Αγία Παρασκευή της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.»

Σύμφωνα με τον ομιλητή, το πρόγραμμα της «ΝΙΚΗΣ» θα προκύψει μετά από ειδικές συναντήσεις που θα έχει η Κίνηση με όλους τους συλλογικούς φορείς αλλά και προσωπικότητες της πόλης.

«Μετά από την τριετή εφαρμογή του γραφειοκρατικού και υπερσυγκεντρωτικού «Καλλικράτη» και ταυτόχρονα, εξαιτίας της γενικότερης πολιτικής των μνημονίων, ο θεσμός της τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα. Οι θεσμοθετημένοι πόροι της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης έχουν μειωθεί κατά 60%, φθάνοντας στο κατώτερο ευρωπαϊκό επίπεδο του 2,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 12%) ενώ σχεδιάζονται και νέες μειώσεις. Με τις εκτενείς και σε πολλές περιπτώσεις παράλογες συγχωνεύσεις Δήμων και καταργήσεις Νομικών Προσώπων, χωρίς πρόβλεψη ουσιαστικής ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και ανάπτυξης και με το παρατηρητήριο των ΟΤΑ με τον θεσμό του Οικονομικού Επιτρόπου (με τον οποίο γίνεται έλεγχος σκοπιμότητας στις δαπάνες) καταργείται η ουσιαστική δυνατότητα Αυτοδιοίκησης. Βασικές κοινωνικές δομές του θεσμού συρρικνώθηκαν ή απαξιώθηκαν. Έχουν ήδη απολυθεί οι Δημοτικοί Αστυνόμοι και οι Σχολικοί Φύλακες, απολύτως απαραίτητοι για τη λειτουργία του Δήμου, ενώ προωθούνται νέες διαθεσιμότητες-απολύσεις, χωρίς δυνατότητα νέων αναγκαίων προσλήψεων.» συνέχισε ο Γιάννης Σταθόπουλος.

Ακολούθησε η παρουσίαση των Αρχών και Θέσεων της Δημοτικής Κίνησης:

(i) Στήριξη του κοινωνικού κράτους, των δομών πρόνοιας και των προοδευτικών συλλογικών πρωτοβουλιών.

(ii) Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των Πολιτών. Οικολογία – Παιδεία – Πολιτισμός – Νεολαία – Αθλητισμός.

(iii) Δημοκρατικός προγραμματισμός, συμμετοχικές διαδικασίες και διαφάνεια στα οικονομικά του Δήμου.

(iv) Τοπική ανάπτυξη με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες των Δημοτών, την προάσπιση των δημόσιων αγαθών και την προστασία του περιβάλλοντος.

(v) Δράσεις ενίσχυσης του επιπέδου εξυπηρέτησης των Πολιτών και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του Δήμου.

«Με βάση τις παραπάνω αρχές, η Δημοτική Κίνηση καλεί όλους τους Πολίτες στο πλευρό των εργαζόμενων, σε μία ενεργή συμμετοχή και συστράτευση, για την ανατροπή των πολιτικών του Μνημονίου που απαξιώνουν και αποδυναμώνουν το θεσμό της Αυτοδιοίκησης σε όλα τα επίπεδα. Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «ΝΙΚΗ των Πολιτών Αγ. Παρασκευής» δεσμεύεται ότι, όποιες και αν είναι οι κυβερνητικές πολιτικές για την Αυτοδιοίκηση, θα τοποθετείται και θα δρα πάντα με βάση τις παραπάνω αρχές προς όφελος του Αυτοδιοίκητου, της αποκέντρωσης, της συμμετοχής και των αναγκών των Πολιτών.» συνέχισε ο Γ. Σταθόπουλος, ενώ στη συνέχεια, έκανε μεγάλη αναφορά σε συγκεκριμένα προβλήματα της Αγ. Παρασκευής που η Δημοτική αρχή οδήγησε σε στασιμότητα ή και οπισθοδρόμηση και κατέληξε:

«Δεσμευόμαστε για έναν διάφανο, «γυάλινο» Δήμο, χωρίς σπατάλες, αναθέσεις και ιδιοτέλειες και με εκείνες τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες στη λειτουργία του, σπάζοντας στεγανά, εμπνέοντας τους εργαζόμενους, αλλάζοντας πολιτικές ετών.

Δεσμευόμαστε να μην εμπαίζουμε τους Δημότες αδιαφορώντας για τα ουσιαστικά τους προβλήματα με παράλληλη κινητοποίηση κοινωνικών και επιστημονικών δυνάμεων.

Δεσμευόμαστε να ενώσουμε και να συσπειρώσουμε την τοπική κοινωνία ιδιαίτερα σήμερα που η Δημοτική αρχή διχάζει και για να ασκήσουμε εναλλακτικές πολιτικές χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες, και ιδιοτελή συμφέροντα σε σύγκρουση με τις πελατειακές σχέσεις κράτους-Αυτοδιοίκησης και Αυτοδιοίκησης-τοπικής κοινωνίας.

Να αναμετρηθούμε με τη λογική του «δεν γίνεται τίποτα». Να υπηρετήσουμε την πόλη με κέφι, αγωνιστικότητα, διάθεση και δυναμισμό. Καλό αγώνα και καλή χρονιά.»

Ακολούθως, ο Γ. Σταθόπουλος, πριν κόψει την πίτα, κάλεσε και ανήλθαν στο βήμα όλα τα μέλη της Γραμματείας της «ΝΙΚΗΣ των Πολιτών».

Την εκδήλωση τίμησαν, μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους:

Οι Δημ. Σύμβουλοι Ι. Γουργούλης, Μαργ. Δημητρίου-Καβρουδάκη, Γερ. Βλάχος, Ι. Σιδέρης, Ζ. Φωτεινού, ο πρ. Δήμαρχος Α. Σιδέρης, οι πρ. Δημ. Σύμβουλοι Αρχ. Καλογερά, Σωτ. Παπαμιχαήλ και Ν. Αργυριάδης, από τον Σύλλογο Κατοίκων Αι-Γιάννη ο Αντιπρόεδρος Βαγγ. Θεοδοσόπουλος και ο Δημ. Δήμου, από τον Σύλλογο Κατοίκων Κοντόπευκου ο Πρόεδρος Γ. Ματσούκας και η Γραμματέας Β. Κουτσογιάννη, από τον Σύλλογο Κατοίκων Τσακού ο Πρόεδρος Β. Σαββίδης, ο Αντιπρόεδρος Δ. Μπεθάνης και τα μέλη Δ. Σουσούδης και Μπ. Σκόνδρα, από τον Σύλλογο Κατοίκων Πευκακίων ο Πρόεδρος Στ. Μπακογιάννης, ο πρ. πρόεδρος Μιχ. Μιχαηλίδης και ο γραμματέας Κ. Παπουτσής, από την Ένωση Συλλόγων Γονέων ο Αντιπρόεδρος Α. Παπάζογλου και ο Ι. Νικολουδάκης, από την ΕΝΕΒΑΠ ο Μάν. Πέπονας, από τους «Κορύβαντες» ο Μάκης Βαλιλής, από τους Μεσσήνιους η Βούλα Καπή, από τους Αρκάδες ο Πρόεδρος Ι. Λογοθέτης, η Αντιπρόεδρος Κ. Γιαννοπούλου και ο Ν. Σόβολος, από το Γυναικείο Μπάσκετ ο Πρόεδρος Γ. Καράμπελας, από το Βόλεϊ η Αργ. Μπονάρου, από το Ποδόσφαιρο Σάλας ο πρόεδρος Ι. Πάνου, ο Πρόεδρος των Γιατρών ΕΟΠΥΥ Αττικής Παν. Ψυχάρης, οι Δ. Βαλασιάδης και Π. Παναγάκος από τον ΠΑΟΔΑΠ, η Ντ. Γούλιου από τους Παιδικούς Σταθμούς, οι Χρ. Βαλλιάνος και Στ. Κοπανάκης από την Βιβλιοθήκη, από τον Συνεταιρισμό «Πανδώρα» οι Παν. Πανταζής και Θαν. Καραγιώργος, από τον «Σχολιαστή» ο Χρ. Μπαλωτής, από το «AgiaParaskevi-Guide» ο Στρ. Μαζίδης, από την «Εβδομαδιαία» η Βάνα Κοζόκου, οι ποιητές Ι. Σκληβανιώτης και Γ. Σερκεδάκης, ο καθηγητής Ανδρ. Κατσικόπουλος, η πρ. Πρόεδρος του Διαλεκτικού Ομίλου Ελένη Λιβάνη, κ.α.