ΦΤΩΧΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Ο υποχρεωτικός Δημόσιος Απολογισμός για το έτος 2012, ήταν μια ευκαιρία από τις ελάχιστες να συζητήσουμε και να κρίνουμε τα πεπραγμένα στον Δήμο μας. Οι τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων της «ΝΙΚΗΣ», χωρίς μηδενισμούς για το έργο του Δήμου (διαχείριση καθημερινότητας, βρεφονηπιακός σταθμός στα Πευκάκια, μερική ανάπλαση οδών Βενιζέλου και Κυκλάδων κ.α.), είχαν τους κάτωθι άξονες:

  1. Η Δημοτική αρχή Ζορμπά αποφεύγει τις συμμετοχικές διαδικασίες και την επικοινωνία με τους πολίτες, δεν επεδίωξε οποιαδήποτε σύσκεψη για θέματα της πόλης, περιορίζεται στα υποχρεωτικά από τον νόμο και δείχνει να θεωρεί αγγαρεία το να «ακούει» την πόλη και τους κατοίκους της. Ουδείς νέος θεσμός διαλόγου και λαϊκής συμμετοχής προέκυψε.
  2. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετέχει στο συνολικό δημοσιονομικό χρέος της χώρας με ποσοστό μόλις 0,9% την δεύτερη χαμηλότερη θέση χρέους της Ευρώπης των 27. Οι Δήμοι της χώρας (χωρίς να είναι αθώοι) βάλλονται από το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, υποχρηματοδοτούνται και είναι ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσής τους. Στην Αγία Παρασκευή ο Δήμαρχος υπήρξε απεργοσπάστης στην μεγάλη απεργία της Αυτοδιοίκησης που έγινε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στα τέλη Αυγούστου 2012 και συμπεριφέρθηκε με μεγάλη αγένεια στους εργαζόμενους του Δήμου.
  3. Ο Δήμος μας έχει μικρή απορροφητικότητα κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Το αποδεικνύει η σύγκριση με γειτονικούς Δήμους όπως και η ιστοσελίδα των προγραμμάτων.
  4. Στα θέματα Κοινοχρήστων-Κοινοφελών χώρων δεν υπάρχει βούληση απόκτησης ουδενός χώρου. Μεγάλα παραδείγματα αποτελούν το Οικοδομικό Τετράγωνο 118 στον Τσακό (όπου υπάρχουν ευθύνες και της σημερινής και της προηγούμενης Δημοτικής αρχής), το Κτήμα Ιόλα κ.α.
  5. Δεν έχουν βελτιωθεί (αντίθετα μάλιστα) οι συγκοινωνίες της πόλης, δεν συνδεόμαστε με τον σταθμό Μετρό «Αγία Παρασκευή», δεν προχώρησε σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στους σταθμούς Μετρό με αποτέλεσμα να έχουν κατακλύσει όλους τους δρόμους τα αυτοκίνητα, οι αρχές της βιώσιμης κινητικότητας αγνοούνται παντελώς, το ποδήλατο αντιμετωπίζεται ειρωνικά.
  6. Οι περιοχές ιδιαίτερα του Κοντόπευκου και του Αι-Γιάννη έχουν εγκαταλειφθεί εντελώς, χωρίς ούτε ένα μικρό έργο να έγινε το 2012. Ιδιαίτερα η πλατεία και η πέριξ περιοχή στον Αι-Γιάννη επιβαρύνεται με την τελευταία απόφαση επιμήκυνσης του ωραρίου καταστημάτων.
  7. Οι όροι νέοι αθλητικοί χώροι, στήριξη της επιχειρηματικότητας, αναπλάσεις μικρού κόστους, δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, φυτεύσεις, πάρκο Νεαπόλεως, αναπλάσεις στον πολυχώρο «Στ. Κώτσης» (πρ. στρατόπεδο), βιώσιμη αντιμετώπιση σκουπιδιών – ανακύκλωση – κομποστοποίηση, πολεοδομικός σχεδιασμός, ήπιες πεζοδρομήσεις, δημιουργία χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων, επέκταση Κοιμητηρίου, δωρεάν ασύρματο Internet κ.α. είναι εκτός λεξιλογίου της Δημοτικής αρχής.
  8. Σε εποχές τεράστιας οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση κοινωνικών δράσεων και πρωτοβουλιών αλληλεγγύης, δεν στηρίχτηκαν τα εμπορικά καταστήματα (με πλήρη απουσία στολισμού στις γιορτές), τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης αντιμετωπίσθηκαν με καθοδήγηση από συμφέροντα και ο Δήμος δεν πρωτοστατεί σε προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας και της φτώχειας και
  9. Είναι η δεύτερη χρονιά της σημερινής Δημοτικής αρχής που αποτελούν ζητούμενα η διαφάνεια (υπάρχουν ήδη πολλές απευθείας αναθέσεις με υπογραφή Δημάρχου), η συνεργασία με τους συλλόγους και τις παρατάξεις (είναι χαρακτηριστικό ότι η Δημοτική αρχή αρνείται, στις παρατάξεις να αναρτούν τις ανακοινώσεις τους στην Ιστοσελίδα του Δήμου, κάτι που κάνουν πολλοί Δήμοι της χώρας π.χ. Δ. Αθηναίων), η στήριξη με συγκεκριμένες ενέργειες της Νεολαίας, η ενεργοποίηση του εθελοντισμού και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην λειτουργία του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου. Το τελευταίο αποδεικνύεται από τις καταγγελίες της ανεξαρτητοποιηθείσας αντιδημάρχου Ε. Δάβαρη για φαινόμενα αυθαιρεσίας, ανοχής σε παραβάσεις, νεποτισμού και προσωπικών σχέσεων με «ομαδούλες», καταγγελίες οι οποίες δεν απαντήθηκαν από το Δήμαρχο.

Συνοπτικά έχουμε έναν απολογισμό πολιτικά άτολμο που δεν ανέδειξε τις αιτίες των προβλημάτων, «αθώωσε» τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας και υποχρηματοδότησης των Δήμων, δεν κατανόησε την ανθρωπιστική κρίση και είναι χωρίς αξιόπιστο και οραματικό αναπτυξιακό σχεδιασμό. Αν σε αυτά προσθέσουμε τον συνήθως ακραίο, πολωτικό και διχαστικό λόγο του Δημάρχου, συμπληρώνουμε το σκηνικό ενός έτους που τα αρνητικά είναι περισσότερα των θετικών για την πόλη μας.