Για μια άλλη πολιτική στο περιαστικό πράσινο της πόλης μας

Στο πρόσφατο παρελθόν, οι δημότες της Αγίας Παρασκευής υπερασπίστηκαν με πάθος το περιαστικό πράσινο της πόλης μας (Β Ζώνη Υμηττού, λόφος Τσακού) από ισχυρά συμφέροντα γης που σχεδίαζαν την οικειοποίηση (καταπάτηση) σημαντικών τμημάτων τους. Διαισθανόμενοι τον κίνδυνο ενεργοποίησης των συγκεκριμένων ή άλλων παρεμφερών συμφερόντων, στην σημερινή δύσκολη πολιτική συγκυρία, εμείς θα παραμείνουμε στην ίδια κατεύθυνση, κόντρα στα συμφέροντα.

Η ανάπτυξη μιας πιο στενής σχέσης ανάμεσα στην πόλη και τον περιαστικό της χώρο, θα λειτουργήσει στην κατεύθυνση της προστασίας του Περιβάλλοντος και της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης μας.

 Με δεδομένο ότι εμπίπτει στην περιοχή του Δήμου μας το μεγαλύτερο κομμάτι του Βόρειου τμήματος του Υμηττού, που αποτελεί  έναν ανεκμετάλλευτο πλούτο για την πόλη μας, θα επιδιώξουμε :

  • Διευκόλυνση της πρόσβασης στο Βουνό από τους συμπολίτες μας έτσι ώστε αυτό να αναδειχθεί σε πόλο έλξης των Αγιοπαρασκευϊωτών. Σήμερα υπάρχουν μόνο δύο δίοδοι πρόσβασης σε αυτό, η μία και κυριότερη δίπλα στο στρατόπεδο Κυρίτση που οδηγεί στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου και που είναι ο μοναδικός τρόπος προσέγγισης του βουνού με όχημα, η δεύτερη πάνω από το κλειστό γυμναστήριο της οδού Νότου, μέσω μιας πολύ δύσκολης διαδρομής. Είναι απαράδεκτο, όταν έχουμε μέτωπο χιλιάδων μέτρων στο βουνό να ψάχνουμε δύο μικρές διόδους για να το προσεγγίσουμε. Θα επιδιώξουμε την δημιουργία διόδων και σε άλλα σημεία, κυρίως μέσω του Υπουργείου Γεωργίας το οποίο έχει δημιουργήσει έναν απαράδεκτο φραγμό μεταξύ ημών και του βουνού.
  • Επανασχεδίαση, βελτίωση και σήμανση με χάρτες των μονοπατιών που υπάρχουν σήμερα και τα οποία παραμένουν εγκαταλελειμμένα με φροντίδα μόνο από κάποιους ρομαντικούς πεζοπόρους.
  • Αξιοποίηση της κεντρικής διαδρομής του βουνού με την προσθήκη δραστηριοτήτων σε ελεύθερους χώρους μαζί με την αισθητική τους διαμόρφωση. Να μπουν πρόσθετα παγκάκια σε χώρους που ενδείκνυνται για αξιοποίηση της θέας. Να δημιουργηθούν χώροι ξεκούρασης-σκίασης ανά τακτά σημεία στην πορεία της διαδρομής για βελτιστοποίηση των δραστηριοτήτων και να τοποθετηθούν όργανα γυμναστικής στη διαδρομή. Στην πλατεία που υπάρχει μπροστά και γύρω από το μοναστήρι μπορεί να δημιουργηθεί μία μικρή παιδική χαρά μαζί με τη δημιουργία χώρων για ομαδική άθληση που θα οργανώνεται είτε από τον Δήμο είτε από οποιοδήποτε τοπικό φορέα. Θα τοποθετηθούν πολύ περισσότεροι κάδοι απορριμμάτων μαζί με σύστημα παροχής μικρών πλαστικών σακουλών για απορρίμματα. Όσοι από τους συμπολίτες μας έχουν περπατήσει στις διαδρομές του Υμηττού (και αυτοί είναι πάρα πολλοί) καταλαβαίνουν πόσο ωφέλιμα είναι όλα τα παραπάνω. Και σε κάθε περίπτωση όλα τα παραπάνω να γίνουν μέσα από μία ολοκληρωμένη μελέτη και προσέγγιση του θέματος.
  • Προώθηση μαθημάτων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στα σχολεία της πόλης, ανάδειξη των ιστορικών μνημείων, και των μνημείων της φύσης, της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας του Υμηττού. Το παράδειγμα του αισθητικού δάσους της Καισαριανής μπορεί να αποτελέσει οδηγό και για την περιοχή μας.
  • Συνεργασία για τον σκοπό αυτό με τους εθελοντικούς και τους περιβαλλοντικούς Φορείς, αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος για την δασοπροστασία και την πυρασφάλεια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Ουσιαστική και όχι διακοσμητική συμμετοχή του δήμου στον Σύνδεσμο για την Προστασία και ανάπλαση του Υμηττού (ΣΠΑΥ).
  • Βελτίωση των μηχανισμών δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.
  • Βελτίωση της διαδρομής περιπάτου στον λόφο Τσακού, πύκνωση πρασίνου και αισθητική αναβάθμιση του χώρου.
  • Λειτουργική ανακατάληψη του τμήματος του λόφου που ανήκει στον δήμο μας, και ανάδειξη του λόφου ως ενιαίου λειτουργικού χώρου σε συνεργασία με το Δήμο Χολαργού-Παπάγου.

 

Παναγιώτης Παναγάκος

Διπλ. Η/Μ Μηχανικός                             www.panagakos.net

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος