«Γιαβάσειο»: Υπόδειγμα αποτελεσματικής αξιοποίησης της περιουσίας του Δήμου Αγίας Παρασκευής

Η επωφελής διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Αγίας Παρασκευής ήταν ένας από τους βασικούς στόχους της «Νίκης των Πολιτών Αγίας Παρασκευής». Για δύο λόγους: αφενός για να ενισχυθούν τα οικονομικά του Δήμου σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και αφετέρου για να μπορεί να κάνει περισσότερα για τους δημότες, με πρόσθετα έργα, δράσεις κλπ.

Οι πρόσφατες, εξαιρετικές εξελίξεις σχετικά με την εκμίσθωση του κληροδοτήματος Γιαβάση (ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου Αγίας Παρασκευής επί της οδού Ερμού 76 στο Μοναστηράκι), αποτελούν υπόδειγμα του πως ένα εγκαταλελειμμένο ακίνητο μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα αποδοτικό για τον Δήμο και κατ’ επέκταση για την πόλη.

Συγκεκριμένα, μέσω ανοιχτής πλειοδοτικής δημοπρασίας επιτεύχθηκε η ενοικίαση του «Γιαβάσειου» για 10 χρόνια με 20.000€ μηνιαίως και η πλήρης ανακατασκευή του από τον μισθωτή.

Το ενοίκιο είναι ιδιαίτερα υψηλό (υπερδιπλάσιο της τιμής εκκίνησης 8.000€ ) και η χρονική διάρκεια της μίσθωσης με την υποχρέωση του μισθωτή να ανακατασκευάσει πλήρως το κτίριο είναι υποδιπλάσια της μέγιστης που προβλεπόταν (25 έτη).

Έτσι ο Δήμος πέρα από το έσοδο άνω των 2 εκ. € από ενοίκια τα προσεχή 10 χρόνια, στο τέλος της δεκαετίας, με τη λήξη της εκμίσθωσης του ακινήτου, θα παραλάβει το ακίνητο σε κατάσταση που ουδεμία σχέση έχει με τη σημερινή του. Τη θέση του κατεστραμμένου κτιρίου θα πάρει ένα πλήρως ανακατασκευασμένο κτίριο με πολύ μεγαλύτερη αξία και πηγή πολύ μεγαλύτερων εσόδων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το κληροδότημα παρέμενε επί πολλά χρόνια αναξιοποίητο, με συνέπεια την απώλεια σημαντικών εσόδων για τον Δήμο και την ερείπωση του, που ολοκληρώθηκε από πυρκαγιά το 2013.

Συνεπώς, η δημοτική αρχή του Γιάννη Σταθόπουλου αξιοποιώντας αποτελεσματικά την ακίνητη περιουσία του Δήμου Αγίας Παρασκευής , διευρύνει τις δυνατότητες και τους ορίζοντές του, για έργα και παρεμβάσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.