Μια πόλη για να ζούμε αλλιώς

Σχεδιάζουμε μια γειτονιά, όπου να μπορούμε όλοι και όλες να ζήσουμε: Να εργαζόμαστε, να αθλούμαστε, να διασκεδάζουμε και να αγωνιζόμαστε για αξιοπρεπή ζωή και όχι για απλή επιβίωση.

Διεκδικούμε έναν δήμο που να χτίζει αμφίδρομη σχέση με τους κατοίκους του – να δίνει και να παίρνει. Και όταν λέμε «να παίρνει» δεν εννοούμε δημοτικά τέλη και εργολαβίες, αλλά εμπειρίες, ιδέες και διαθεσιμότητες.

Χρειαζόμαστε μια δημοτική αρχή η οποία όχι μόνο να αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών, αλλά και να έχει την ικανοποίησή τους ως πρώτιστο μέλημά της. Μια δημοτική αρχή, η οποία, κόντρα στις πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας, να διασφαλίζει ότι όλοι ανεξαιρέτως θα έχουν πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες.  Μια δημοτική αρχή που να οικοδομεί δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας, με επίκεντρο τους ανέργους και τους επισφαλώς εργαζομένους, τους άστεγους, τους ανασφάλιστους, αλλά και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Για να μην υπάρχει κανένας άνθρωπος στον δήμο μας χωρίς τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, για να μην χάσει κανένας το σπίτι του από τις τράπεζες, για να μην μένει κανείς χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για να μην μένει κανένας μόνος του στην κρίση!

Παλεύουμε για μια πόλη με δομές, που να προτρέπει τους δημότες να ενεργοποιηθούν και να συμμετέχουν στην λήψη των αποφάσεων για κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα του δήμου. Από την διάθεση των κονδυλίων -μέσω της θέσπισης του συμμετοχικού προϋπολογισμού- μέχρι  την λήψη αποφάσεων για χρόνια προβλήματα, όπως το ημιτελές «κολυμβητήριο» της Νέας Ζωής, το δημαρχείο, το «αόρατο» αθλητικό κέντρο των Πευκακίων και η αναξιοποίητη Βίλα Ιόλα στον Παράδεισο. Μια πόλη στην οποία η δημοτική αρχή να θεσμοθετεί την δημιουργία συνελεύσεων γειτονιών, πρωτοβουλιών και κινημάτων με φωνή και πρωταγωνιστικό ρόλο στα κοινά προβλήματα.

Οραματιζόμαστε την Αγία Παρασκευή ως μια πόλη ανθρώπινη, πράσινη και καθαρή, με ελεύθερους χώρους, αθλητικά κέντρα, πολιτιστικά στέκια και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους διασκέδασης. Και κυρίως μια πόλη με αλληλεγγύη: από την δημοτική αρχή προς τους δημότες της, αλλά και από καθέναν από εμάς προς τους υπόλοιπους.

 

Ας πάρουμε όλοι και όλες μαζί τον δήμο στα χέρια μας!

Για να γίνει η Αγία Παρασκευή μια πόλη στην οποία θα μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς!

 

Έλενα Βαρδαλά

Υποψήφια δημοτική σύμβουλος – κάτοικος Πευκακίων