“ΝΙΚΗ Των Πολιτών”: O «ΧΩΡΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ» ΣΤΑ ΠΕΥΚΑΚΙΑ – ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

 

Η συζήτηση με κατάθεση προτάσεων για το «Χώρο Αθλητικών Εγκαταστάσεων» των 21 στρεμμάτων στα Πευκάκια οφείλει να γίνει με συνολική άποψη και ματιά στους υπαρκτούς Αθλητικούς χώρους της Αγίας Παρασκευής, δηλ. στους υπό ανάπλαση αθλητικούς χώρους στο Πάρκο «Στ. Κώτσης», στο Αθλητικό κέντρο της οδού Νότου και στο ημιτελές «Κολυμβητήριο» στη Ν. Ζωή. Μόνον έτσι μπορεί να προκύψει συνολική χωροθέτηση αθλητικών εγκαταστάσεων στην πόλη μας, ώστε να εξυπηρετεί και τον μαζικό αθλητισμό και τους ερασιτεχνικούς συλλόγους.

Η συνεισφορά μας σε αυτή τη συζήτηση-διαβούλευση περιέχει αξιακά μία κατηγορηματική μας θέση: Ο ΧΩΡΟΣ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑΚΙΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥ. Το ξεκαθαρίζουμε διότι από την κοπή πίτας του Συλλόγου Κατοίκων Πευκακίων στις 8/2/19 αλλά και στη συνέχεια ακούγονται προτάσεις και ίσως γίνονται και διερευνητικές συναντήσεις, για παραχώρηση του Αθλητικού χώρου των 21 στρεμμ. σε ιδιώτες με κάποιες ώρες (!) δωρεάν για το Δήμο.

 

ΧΩΡΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΕΥΚΑΚΙΩΝ

Η Δημοτική Αρχή Ζορμπά κατέθεσε θριαμβευτικά τον Μάρτιο του 2018 ως παράταξη μια πρόταση-προμελέτη (ο Θεός να την κάνει) που περιείχε κολυμβητήριο ανοιχτό, 2 γήπεδα 5×5, 2 γήπεδα τένις, Κλειστό Γυμναστήριο και 1 γήπεδο βόλεϊ και ζητούσε μάλιστα απόψεις. Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του 2020 «πανηγύριζε» για ένα αρχικό σχέδιο που κατέθεσε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το οποίο απερρίφθη κατηγορηματικά.

Κάνουμε αυτές τις αναφορές στα δύο σχέδια (επί χάρτου) που πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων για να πούμε ότι ο χώρος των Πευκακίων είναι ο μακράν μεγαλύτερος χώρος που διαθέτει ο Δήμος μας και δεν επιτρέπονται λάθη στο σχεδιασμό της μελλοντικής του χρήσης. Με την αξιακή θέση ότι πρόκειται για κατασκευή Αθλητικού κέντρου με, όσο το δυνατόν, ήπιες εγκαταστάσεις και με πνεύμα καλής θέλησης θα καταθέσουμε την άποψή μας για το σχέδιο που λάβαμε στο οποίo, σημειωτέον, δεν αποτυπώνονται τα υψομετρικά δεδομένα του εδάφους:

 1. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και των Ερασιτεχνικών Αθλητικών Σωματείων αλλά και των κατοίκων της πόλης μας, όπως ήδη αναφέραμε.
 2. Δεν είναι ούτε εφικτό και ούτε αναγκαίο να περιλαμβάνει εγκαταστάσεις για όλα τα υπάρχοντα αθλήματα. Το προπονητήριο μπάσκετ-βόλεϊ (που μπορεί να φιλοξενήσει και άλλα αθλήματα), το ποδόσφαιρο και το τένις έχουν προτεραιότητα κατά τη γνώμη μας.
 3. Το πράσινο-φυτεύσεις στο χώρο πρέπει να καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη δυνατή επιφάνεια με προσπάθεια να παραμείνουν όσα υπάρχοντα δένδρα αξίζουν. Ερωτηματικό αποτελεί αν η επίστρωση του γηπέδου θεωρείται πράσινο.
 4. Να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας διαδρομών στίβου με σκάμματα.
 5. Να υπάρξουν δύο τουλάχιστον υψομετρικά επίπεδα με βάση την υπάρχουσα υψομετρική κατάσταση, κάτι που θα μειώσει το κόστος και θα αναβαθμίσει την αισθητική του χώρου.
 6. Να υπάρχει αίθουσα Γυμναστικής (και για ΑμεΑ) και
 7. Να ακολουθήσει Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με κατευθύνσεις που θα δοθούν στο τέλος της διαβούλευσης.

 

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΧΩΡΟ

1.ΚΕΝΤΡΟ ΟΔΟΥ ΝΟΤΟΥ

Στο Αθλητικό κέντρο της οδού Νότου επιβάλλεται κυρίως η ανακατασκευή του ανοιχτού μπάσκετ (όπισθεν κερκίδων ποδοσφαίρου), αμέσως μετά την

Πολεοδομική ένταξη του χώρου, η οποία δεν θα αργήσει να ολοκληρωθεί. Ο χώρος μπορεί να καλυφθεί με ελαφρά κατασκευή ώστε να δημιουργηθεί προπονητήριο μπάσκετ – βόλεϊ για μικρές ηλικίες.

 1. ΠΑΡΚΟ «ΣΤ. ΚΩΤΣΗΣ»

Τα έργα ανάπλασης που ξεκινούν εντός του Ιουνίου περιλαμβάνουν αντικατάσταση τουσυνθετικο΄΄υ χλοοτάπητα  στον αγωνιστικό χώρο του υπάρχοντος γηπέδου Ποδοσφαίρου, ανακατασκευή δαπέδου στο ανοιχτό μπάσκετ, ανακατασκευή των γραφείων και των χώρων υγιεινής για άνδρες, γυναίκες και ΑμεΑ με εξωτερικές πόρτες, 6 κουλουάρ στίβου από πολυμερές, αλλαγή ιστών φωτισμού των προβολέων και αντικατάσταση λαμπτήρων με LED, περίφραξη όλου του χώρου, περίφραξη του γηπέδου ποδοσφαίρου κ.ά.

Θέμα στο «Στ. Κώτσης» αποτελεί η διερεύνηση σχεδιασμού νέων Αθλητικών χώρων και/ή επέκταση του γηπέδου στην εναπομένουσα έκταση.

3.ΗΜΙΤΕΛΕΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

Η Δημοτική Αρχή οφείλει να ξεκινήσει άμεσα, διότι δεν έχουμε αντιληφθεί κάτι, ενέργειες για δημοπράτηση μελέτης ολοκλήρωσης του ημιτελούς κολυμβητηρίου στη Ν. Ζωή και να απεμπλακεί άμεσα από σενάρια συγχρηματοδότησης-κατασκευής κοινού Κολυμβητηρίου με το Δήμο Παπάγου-Χολαργού. Η πόλη μας έχει ανάγκη από «δικό της» Κολυμβητήριο.

 

ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Στη θητεία μας ως Δημοτική Αρχή:

 1. Ανακατασκευάσαμε τα δάπεδα και των δύο κλειστών Αθλητικών Κέντρων του Δήμου, της οδού Νότου αφενός και του Κοντόπευκου αφετέρου, μονώσαμε τα κιγκλιδώματα στην οδό Νότου (χρόνιο αίτημα των Συλλόγων) και κάναμε πολλές άλλες εργασίες (απομακρύναμε μπασκέτες από τη Νότου και κερκίδες στο Κοντόπευκο που υπήρχαν πάρα πολλά χρόνια, φτιάξαμε νέο Γραφείο και αποθήκη για τον ΠΑΟΔΑΠ, γραφεία για το Βόλεϊ και το Ποδόσφαιρο Σάλας, κάναμε μονώσεις και υψηλή περίφραξη στο Ποδοσφαιρικό γήπεδο της Νότου, ελαιοχρωματισμούς χωρίς εργολαβίες σε όλα τα κιγκλιδώματα όπως και στο Κλειστό της Νότου, τοποθετήσαμε, μετά από επισκευή, εξέδρα από το Πάρκο Γραβιάς στο «Στ. Κώτσης» κ.ά.).
 2. Αναπλάσαμε τα δάπεδα σε δύο ανοιχτά μπάσκετ του Δήμου, το ένα όπισθεν της Κεντρικής Πλατείας (μπάσκετ Μανσούρη) όπου αντικαταστήσαμε τη μία μπασκέτα και το άλλο στα Πευκάκια στην οδό Βικέλα.
 3. Περιφράξαμε καλαίσθητα όλη την έκταση του Κολυμβητηρίου,εκπονήσαμε μελέτες στατικής επάρκειας και βιωσιμότητας και διαμορφώσαμε τον χώρο έμπροσθεν με καθιστικά και φυτεύσεις.
 4. Περιφράξαμε το δεύτερο μπάσκετ στα Πευκάκια.
 5. Ανακατασκευάσαμε τα 5×5 γήπεδα στα 7ο και 9ο Δημοτικά Σχολεία.
 6. Τοποθετήσαμε υπαίθρια όργανα Γυμναστικής σε δύο πάρκα της πόλης και μονόζυγο στην Πλ. Κοντόπευκου δίπλα στα υπαίθρια όργανα.
 7. Εκπονήσαμε μελέτη στατικής επάρκειας και μελέτη βιωσιμότητας για το ημιτελές «Κολυμβητήριο».
 8. Εντάξαμε την ανάπλαση των Αθλητικών χώρων του Πάρκου «Στ. Κώτσης» στα έργα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και πετύχαμε χρηματοδότηση 600.000 € από το «Φιλόδημο». Το έργο ξεκινά τις επόμενες μέρες μετά τη δημοπράτηση που έκανε, ως όφειλε, η Δημοτική Αρχή.

 

Αποφύγαμε να μπούμε σε λεπτομέρειες του υπάρχοντος σχεδίου π.χ., γιατί  3 ανοιχτά μπάσκετ, γιατί μπιτς βόλεϊ κ.ά. Έχουν ήδη κατατεθεί από πολλές πλευρές αξιόλογες προτάσεις. Προσθέτουμε τη δική μας συμβολή και θα είμαστε όπου επιβάλλεται.

 

Το Γραφείο Τύπου
της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης
«ΝΙΚΗ των Πολιτών Αγ. Παρασκευής»