“ΝΙΚΗ των Πολιτών”: ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΤΙ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ;

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 20ης Μαΐου ψηφίσαμε ομόφωνα την αποδοχή χρηματοδότησης ύψους 386.000 € από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2020 του Υπουργείου Παιδείας  για την κάλυψη επειγουσών αναγκών στην  εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στον Δήμο μας. Φοβούμαστε ωστόσο η Δημοτική αρχή του κ. Ζορμπά δεν φαίνεται ότι πρόκειται να την υλοποιήσει. Έτσι θα κινδυνεύσουν αρκετές δεκάδες ή και εκατοντάδες παιδιά προνηπιακής ηλικίας να μείνουν εκτός Σχολικών αιθουσών.

Η Δημοτική αρχή επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τα αργά αντανακλαστικά της, που δυστυχώς αγγίζουν το όριο της απαξίωσης, για τη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση. Το γεγονός  αποδεικνύεται από την   αδιαφορία της  για τις Σχολικές υποδομές στην πόλη μας, τους 8,5 μήνες αυτής της θητείας, αλλά και στην προηγούμενη των 3,5 ετών.

Από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου του 2019, επανειλημμένα είχαμε επιστήσει την προσοχή σχετικά με την αναγκαιότητα να επισπεύσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που δρομολογήσαμε μεθοδικά στη διάρκεια της δικής μας πενταετίας, με πολύ κόπο ομολογουμένως λόγω των τεράστιων ελλείψεων που παραλάβαμε από τη θητεία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την εκλογή μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων τους δεν μπήκαν στον κόπο να εμφανιστούν και στοιχειωδώς να παραλάβουν ή έστω να ενημερωθούν από τους καθ’ ύλη αρμόδιους.

Τι κάναμε εμείς:

  • Έπειτα από συνεχείς δικές μας πιέσεις, ολοκληρώθηκαν επιτέλους το 2018 οι μελέτες του 14ου Νηπιαγωγείου στα Πευκάκια, το έργο εντάχθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής στο ΕΣΠΑ και δημοπρατήθηκε επί θητείας μας από τις Κτηριακές Υποδομές. Έτσι, εξασφαλίσαμε 2 από τις περίπου 11 αίθουσες που χρειάζεται η πόλη μας τον Σεπτέμβρη του 2020.
  • Παραδώσαμε σε τελικό στάδιο τον διαγωνισμό για την ενοικίαση έως και 4 αιθουσών, ξεχωριστά για κάθε μία από τις δύο περιοχές εκατέρωθεν της οδού Μεσογείων και ενημερώσαμε τον Δήμαρχο για τη δική του δυνατότητα να προχωρήσει σε απ’ ευθείας διαπραγμάτευση ήδη από τότε, κάτι το οποίο, μάλιστα, αρκετά αργότερα, νομοθετήθηκε προς γενική διευκόλυνση.
  • Ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες για την αγορά των δύο από τα τέσσερα δεσμευμένα οικόπεδα που υπάρχουν χαρακτηρισμένα στον Δήμο μας ως χώροι σχολείων και, με το εξαιρετικά μικρό τίμημα που εξασφαλίσαμε. Τον Οκτώβριο του 2019 ο Δήμος μας απέκτησε το ένα εξ’ αυτών που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Γούναρη και Πατρόκλου, έκτασης 1.750 τμ περίπου.
  • Ενημερώσαμε ότι και το 2019 «έτρεχε» αντίστοιχη χρηματοδότηση από το ΠΔΕ του ΥΠΑΙΘ και πως από τη στιγμή που αποκτήσαμε το παραπάνω οικόπεδο ήταν δυνατό να επιδιώξει η Δημοτική αρχή να το εντάξει, ζητώντας ταυτόχρονα την ίδρυση ενός πολυθέσιου Νηπιαγωγείου. Αγνόησαν την ενημέρωσή μας για τη χρηματοδότηση και αντίθετα από ότι εμείς προτείναμε, δέσμευσαν τα 1.750 τμ για τη δημιουργία μονάχα 3 αιθουσών, ενώ έχει χωρητικότητα τουλάχιστον για 6.
  • Τέλος, ενημερώσαμε ότι σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου προσδιορίσαμε χώρους σε υπάρχοντα Νηπιαγωγεία που θα μπορούσαν να υποδεχθούν επιπλέον αίθουσες. Όμως, είχαμε διεκδικήσει η όποια εφαρμογή να γίνει με αίθουσες βαρέως τύπου, αντίθετα με τον σχεδιασμό της τότε κυβέρνησης, τον οποίο ακολουθεί και η παρούσα, για τις προκάτ αίθουσες, όσο και αν έχουν βελτιωθεί οι προδιαγραφές τους.

Μέσα από τους διαφορετικούς συνδυασμούς των ενεργειών που παρουσιάζουμε, προκύπτει ότι μόνο μια Δημοτική αρχή που επί της ουσίας δεν ενδιαφέρεται για τη Δημόσια Παιδεία θα καταφέρει να μην εφαρμόσει φέτος την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση και να ζητήσει εξαίρεση. Λυπηρό επίσης είναι το γεγονός της πλήρους απαξίωσης όλων των δράσεων και ενεργειών μας  από κάποιες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

 

Πρώην Εκπαιδευτήριο Μακρή  

Θα κλείσουμε αυτή τη σύντομη ενημέρωση της πόλης και πιο ειδικά των νέων γονιών με αναφορά στο τρίτο δεσμευμένο οικόπεδο, στην περιοχή του Τσακού, επί της οδού Ελ. Βενιζέλου στο ΟΤ 119, εκεί όπου βρίσκεται το κτήριο των πρώην «Εκπαιδευτηρίων Μακρή». Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που στην αρχή της θητείας μας ξαναδεσμεύσαμε, πλέον οριστικά, το απαραίτητο και μοναδικό οικόπεδο για την επάνω από τη Μεσογείων περιοχή, στο οποίο προορίζεται να ανεγερθεί το ιδρυμένο από το 2005 12ο Δημοτικό Σχολείο, ενώ χωράει άνετα και ένα Νηπιαγωγείο. Ένα οικόπεδο που δεν θεωρούσε απαραίτητο το 2012-13 ο κ. Ζορμπάς και η παράταξή του και το είχαν απεμπολήσει. Μάλιστα φέραμε για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, τον Σεπτέμβριο του 2018 την προέγκριση όρων δανείου σχετικά με την απόκτησή του, ένα θέμα το οποίο ορισμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι τότε καταψήφισαν.

 

Τέλος, με τη συνδρομή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αγίας Παρασκευής «πείσθηκε» το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου και  ψήφισε ομόφωνα τους όρους δανείου το 2020 και αναμένουμε με αγωνία από την παρούσα Δημοτική αρχή να οριστικοποιήσει άμεσα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την απαλλοτρίωσή του «Μακρή» . Διαδικασίες οι οποίες αν είχαν ξεκινήσει το 2012, τώρα θα συζητούσαμε με εντελώς διαφορετικό τρόπο για τα προβλήματα και τις ευθύνες περί έγκαιρης υλοποίησης ή μη της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, θα συζητούσαμε με εντελώς διαφορετικό τρόπο για την «ασφυξία» ή όχι των Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας…

 

Το Γραφείο Τύπου

της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης

“ΝΙΚΗ των Πολιτών Αγ. Παρασκευής”