Ο Β. ΖΟΡΜΠΑΣ ΑΦΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΓ.ΙΩΑΝΝΟΥ, ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΚΑΚΗ ΛΥΣΗ

Ο παραπαίων Δήμαρχος Β. Ζορμπάς, τρία χρόνια μετά την εγκληματική του ενέργεια να ακυρώσει το δημοπρατημένο έργο μας ανάπλασης της Πλατείας Αγ. Ιωάννου (με την οποία δεν ασχολήθηκε καθόλου στην προηγούμενη τετραετία του), ρίχνει στάχτη στα μάτια των κατοίκων της περιοχής και προχωρά σε μια απλή πανάκριβη συντήρηση, δυστυχώς χωρίς καμία αντίδραση του τοπικού Συλλόγου κατοίκων.

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Το κείμενο αυτό θέλει να υπερασπιστεί τον όρο Πλατεία και συγκεκριμένα την Πλατεία Αγίου Ιωάννου της Αγίας Παρασκευής που αποτελεί σημαντικό δημόσιο χώρο της πόλης μας.

Το όμορφο, και κατάλληλο για την εποχή του, αρχιτεκτονικό σχέδιο με βάση το οποίο κατασκευάστηκε η Πλατεία το 1980, έχει πλέον ξεπεραστεί (πχ υπάρχει έλλειψη εξωστρέφειας, αυστηρά οριοθετημένα παρτέρια και συντριβάνια, ανάγκη για μεγάλη Παιδική Χαρά κ.α.).

Η Πλατεία, επιπλέον, έχει πολλά κατεστραμμένα υλικά, δεν εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες της Πόλης μας και τη βιωσιμότητα της, επιβάλλεται να γίνει εξωστρεφής, περισσότερο φιλόξενη για στάση και ξεκούραση, να αποκτήσει φρέσκα στοιχεία και να μην έχει «τυφλά» σημεία.

Για όλους αυτούς τους λόγους κρίναμε απαραίτητο να ζητήσουμε από την ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ του Δήμου μας ΠΛΗΡΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ.

Κατόπιν συναντήσεων με φορείς της Πόλης και την Τεχνική Υπηρεσία ο στόχος επιτεύχθηκε, με το καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού η Τεχνική Υπηρεσία πέτυχε:

  1. Την απαλλαγή από Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό που θα προκαλούσε μεγάλη καθυστέρηση και έξοδα και
  2. Την έγκριση όλης της μελέτης, σύμφωνα με τις αρχιτεκτονικές προδιαγραφές που είχε ανάγκη η πόλη μας π.χ. στη πλατεία α) Δεν υπάρχει όδευση τυφλών, και β) δεν υπάρχει ράμπα πρόσβασης αναπήρων ΑΜΕΑ.

Η πρόταση που εισηγήθηκα το 2019 ως Δήμαρχος, είχε μια σύγχρονη σχεδιαστική ματιά και διατηρούσε τον δημόσιο χώρο, ΧΩΡΙΣ τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, που είναι δέσμευση από την συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς του οικοπέδου από τον Σύλλογο κατοίκων του Αγίου Ιωάννη.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Β.ΖΟΡΜΠΑ

Εγκληματικά φερόμενος ο ίδιος ο Β. Ζορμπάς ακύρωσε, με διάφορες απίθανες δικαιολογίες, το εξαιρετικό δημοπρατημένο έργο, με ιδιαίτερο μάλιστα μίσος, απολύτως ανεξήγητο και δυστυχώς συνεπικουρούμενος από Αντιδημάρχους του.

Το τραγελαφικό είναι ότι τον Οκτώβριο του 2019 ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Β. Σάρκουλας, ζητούσε από την Τεχνική Υπηρεσία «σκαρίφημα σχεδίου (κάτοψη) της υπάρχουσας πλατείας Αγ. Ιωάννου με άξονα χώρο για περιμετρική ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ» κατόπιν εντολής του Β. Ζορμπά!

Μετά την γενική κατακραυγή που ακολούθησε, φτάσαμε ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ χρόνια και ένα χρόνο πριν από τη λήξη της θητείας του, να μας παρουσιάζει ο κ. Ζορμπάς «δική του» πρόταση συντήρησης που την «βαπτίζει» ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ (εδώ προκύπτουν ερωτηματικά για την Τεχνική μας Υπηρεσία), χωρίς καμία μάλιστα συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ως γνωστόν η ετυμολογία του ΟΡΟΥ ΑΝΑΠΛΑΣΗ είναι: «ανανέωση, μεγάλη αλλαγή, πλάθεις κάτι από την αρχή, αναδημιουργείς, αναμορφώνεις».

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΖΟΡΜΠΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΗ

Η μελέτη του Β. Ζορμπά εμπαίζει τους κατοίκους του Άγιου Ιωάννη και όλους μας γιατί:

  1. Δεν λύνει κανένα από τα θέματα τα οποία ανέφερα παραπάνω.
  2. Προχωρά μια πολύ ακριβή πρόταση απλής συντήρησης της πλατείας
  3. Δεν κατασκευάζει κανένα σιντριβάνι.
  4. Δεν την κάνει εξωστρεφή.
  5. Διατηρεί ως έχει το θεατράκι
  6. Επιδιώκει να εμφανίσει έργο λίγο πριν τις εκλογές.

Οι πόλεις μας χρειάζονται περισσότερο ελεύθερο χώρο, πρόσβαση στα κοινά αγαθά και καλύτερη σχέση με τη φύση.

Όλα αυτά είναι άγνωστα στη σημερινή Δημοτική αρχή.