ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ – 30/9/13 – ΚΟΝΤΟΠΕΥΚΟ «Να μιλήσουμε για την πόλη – Να υπερασπιστούμε την κοινωνία»

Γιάννης Σταθόπουλος - Υποψήφιος Δήμαρχος

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, αγαπητές συνδημότισσες και αγαπητοί συνδημότες, αγαπητοί συνάδελφοι στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της Αγίας Παρασκευής εκ μέρους της Γραμματείας της Δημοτικής Κίνησης ΄΄ΝΙΚΗ για τηνΑγία Παρασκευή΄΄ θέλω να σας ευχαριστήσω για την αποψινή σας παρουσία.

Όλοι εμείς και πολλοί από εσάς γνωρίζετε ότι, αυτή η Δημοτική Κίνηση και πριν το καλοκαίρι αλλά και μετά έδινε το ραντεβού με τους πολίτες για να βρεθούμε μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα, να μιλήσουμε για τα σχέδιά μας, να ειδωθούμε και να χαράξουμε πολιτικές για το μέλλον.

Αυτή τη φορά επιλέξαμε να κάνουμε μια περισσότερο πολιτική εκδήλωση, επιλέξαμε να σας μεταφέρουμε τις δικές μας σκέψεις και απόψεις για την πορεία της πόλης αλλά και παράλληλα εκθέτουμε τις βασικές κοινωνικές δράσεις μας (που θέλουμε να τις δείτε και να δηλώσετε για το Κοιν. Φροντιστήριο ιδιαίτερα), για την πορεία της Αυτοδιοίκησης και γιατί όχι του τόπου συνολικά. Ο τίτλος της ομιλίας ΄΄Να μιλήσουμε για την πόλη μας, να υπερασπιστούμε  την κοινωνία΄΄ δίνει νομίζω το αρχικό μας στίγμα.

Να μιλήσουμε λοιπόν για την πόλη, να μιλήσουμε για την ανάγκη σήμερα μέσα στις εξαιρετικά επώδυνες οικονομικές συνθήκες απότοκες των Δημοσιονομικών πολιτικών και των Μνημονίων, που διαλύουν το κράτος Πρόνοιας, επιταχύνουν και διογκώνουν την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό, να σταθούμε όρθιοι, να υπερασπιστούμε τις γειτονιές και τους πολίτες, να χαράξουμε μια άλλη πορεία για την Αγία Παρασκευή του μέλλοντός μας, για την Αγία Παρασκευή που καταφανώς δεν έχει την Δημοτική αρχή που απαιτούν οι καιροί, οι περιστάσεις και οι ανάγκες της.

Γνωρίζετε όλοι ότι αυτή η παράταξη της οποίας έχω την τιμή και την ευθύνη να είμαι επικεφαλής (ευθύνη γιατί τιμήθηκε στις τελευταίες εκλογές από 5.500 χιλ. περίπου δημότες, καταγράφοντας ποσοστό 25% του εκλογικού σώματος της Αγ. Παρασκευής), έχει μια πολύ μεγάλη ιστορία και δράση με παρεμβάσεις στις γειτονιές και στα Δημ. Συμβούλια πάνω από 15 χρόνια τώρα, από τότε που φτιάξαμε τη ΄΄Συνεργασία Πολιτών΄΄ μέχρι σήμερα, μια τεράστια και πολυποίκιλη σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, ημερίδων για τα κυκλοφοριακά και Συγκοινωνιακά θέματα της πόλης, για Πολεοδομικό σχέδιο, Συγκεντρώσεις σε όλες τις γειτονιές που θα επαναληφθούν, κινηματογραφικές βραδιές (οι ταινίες της ΄΄ΝΙΚΗΣ΄΄) που θα ξεκινήσουν πάλι τον Οκτώβριο, έκδοση περιοδικού και εφημερίδας, μουσικές βραδιές και Φεστιβάλ Ρόκ, παρουσιάσεις βιβλίων, συνεντεύξεις τύπου, δενδροφυτεύσεις και επανάληψη, ημερίδες για τον Αθλητισμό στην πόλη, συνεχείς διεκδικητικούς αγώνες με συμμετοχή σε όλα τα κινήματα της πόλης, ποδηλατοδρομίες για να σηματοδοτήσουμε μια άλλη εναλλακτική πολιτική για τον πεζό, την 3η ηλικία και τους ποδηλάτες, λειτουργία ΄΄Κοινωνικού Φροντιστηρίου΄΄, συγκέντρωση τροφίμων για όσους έχουν ανάγκη αλλά και για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Μαγειρείο του Δήμου όπως και φαρμάκων για την Στέγη Γερόντων  και τους ΄΄Γιατρούς του κόσμου΄΄, εκδήλωση με την ΕΜΕΠΠΑΠ για τον Γρηγ. Λαμπράκη και τις Πορείες Ειρήνης, καθαρισμό Οικοπέδων τέσσερις φορές στα Πευκάκια και το Κοντόπευκο, άμεση κινητοποίηση για τις απολύσεις των Δημοτικών Αστυνόμων και των Σχολικών φυλάκων, ανοιχτή στήριξη του αγώνα των εργαζομένων του Δήμου και συμμετοχή στις απεργίες της Αυτοδιοίκησης σε σύγκρουση με την απεργοσπαστική σημερινή Δημοτική αρχή, συμμετοχή στις διαθέσεις προϊόντων χωρίς Μεσάζοντες από το Δίκτυο Αλληλεγγύης, εκδήλωση και συμβουλευτική δωρεάν για τα Υπερχρεωμένα νοικοκυριά στις σημερινές συνθήκες που απειλούνται με εξόντωση όπως και δημιουργία ομάδας αλληλεγγύης γιατρών, δικηγόρων και λογιστών για τους παρίες των σημερινών πολιτικών, για όλους όσους έχουν ανάγκη στην εποχή της Μνημονιακής κρίσης, της μείωσης μισθών και συντάξεων, της φτωχοποίησης μεγάλου τμήματος της κοινωνίας και ιδιαίτερα των μεσαίων στρωμάτων και ακολουθεί αφού συνεννοηθούμε με άλλους φορείς εκδήλωση κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού.

Και να θυμίσω επίσης ότι : Εμείς (μαζί με άλλους) ξεκινήσαμε τον αγώνα για να μην χτιστεί το ΄΄Μπαρμπίκα΄΄ (που φαίνεται να προχωράει στην τελική κατασκευή Επαγγελματικού Λυκείου και όχι πολυκατοικιών), είναι από το χώρο μας που ξεκίνησε ο αγώνας για το Κτήμα Ιόλα (και έχω και εγώ με άλλους μηνυθεί από τους ιδιοκτήτες, όταν η Ανοιχτή Συνέλευση έκανε εκεί εκδήλωση), εμείς αντιταχθήκαμε σε όλα όσα έγιναν στο Κτήμα ΄΄Σιστοβάρη΄΄, εμείς αναδείξαμε το πρόβλημα με τον ΕΟΠΠΥ – ΙΚΑ στην Αγία Παρασκευή (και υπάρχει δεύτερη συγκέντρωση την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι) για να προλάβουμε και να αντισταθούμε στα σχέδια της Τρόικας, της Task force και του Υπουργείου Υγείας που σχεδιάζουν το κλείσιμό του και την εφαρμογή της περίφημης κινητικότητας – διαθεσιμότητας για τους υπαλλήλους του, εμείς επισημάναμε έγκαιρα ότι σχεδιάζουν την μεταφορά της Εφορίας και αγνοήθηκε, εμείς (μαζί με άλλους βέβαια) αντιταχθήκαμε στα σχέδια για την επιφανειακή χάραξη της Αττικής οδού στον Υμηττό (και βελτιώθηκαν τα αρχικά πλάνα τους).

Kαι γιατί τα επισημαίνω όλα αυτά; Μα για να δείξω ότι αυτή η Δημοτική Κίνηση, κίνηση που δεν είναι κομματική αλλά αγκαλιάζει ένα ευρύ φάσμα ενεργών πολιτών έχει μεγάλη ιστορία, μεγάλη συνεχή δράση και έχει αρχές. Τις αρχές της υπεράσπισης της κοινωνίας, της υπεράσπισης των Δημόσιων χώρων, της υπεράσπισης του Δημόσιου Σχολείου (που με πρωτοβουλία της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων οργανώνεται συγκέντρωση μεθαύριο Τετάρτη στις 8 το βράδυ στην Κεντρική Πλατεία για τις διεκδικήσεις του Γονεϊκού κινήματος και των εκπαιδευτικών που επίσης πλήττονται από την κινητικότητα – διαθεσιμότητα), όπως και της υπεράσπισης της Δημοκρατίας ιδιαίτερα σήμερα που το Ναζιστικό και ρατσιστικό μόρφωμα σήκωσε κεφάλι και που ΄΄έπρεπε΄΄ να δολοφονηθεί ένας νέος άνθρωπος, ο Παύλος Φύσσας για να φανεί  καθαρά η εγκληματική τους  φύση και που βέβαια δεν θα διστάσουμε να επικροτήσουμε τις δικαστικές κινήσεις για την εξάρθρωσή τους. Θέλω ταυτόχρονα να σας παρακαλέσω όσοι ασχολείσθε με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης να παρακολουθείται τις αναρτήσεις μας στο Site της παράταξης, στο facebook όπως και στις τοπικές ιστοσελίδες.

Εμείς, λοιπόν, όλοι που συνδιαμορφώσαμε  την ΄΄ΝΙΚΗ΄΄, την ΝΙΚΗ των Πολιτών της Αγίας Παρασκευής λέω σήμερα, προερχόμενοι από διαφορετικούς δρόμους και παρατάξεις υιοθετήσαμε ένα κοινό όραμα, ένα κοινό στόχο, ένα πλαίσιο αρχών και φυσιογνωμίας.

  1. Στηρίξαμε και στηριζόμαστε στις πολύμορφες συλλογικότητες της τοπικής κοινωνίας και στα κοινωνικά κινήματα, παραδοσιακά και νέα που αναπτύχθηκαν στην Αγ. Παρασκευή αλλά και στην κοινωνία ολόκληρη.
  2. Διεκδικούμε λύσεις που να βασίζονται σε ένα δημοκρατικό σχεδιασμό με θεσμοθετημένο κοινωνικό έλεγχο και γι’ αυτό δεσμευόμαστε για την εφαρμογή του Προϋπολογισμού των πολιτών ή Συμμετοχικού Προϋπολογισμού.
  3. Θέλουμε να προωθήσουμε ως προτεραιότητα τη βιώσιμη ανοιχτή πόλη δηλ. την πόλη της βιώσιμης κινητικότητας και του Δημοτικού σχεδίου μετακινήσεων, που λέει ότι επιβάλλεται να ελαττώσουμε την χρήση του Ι.Χ. αυτοκινήτου υπέρ των άλλων μορφών μετακίνησης (Συγκοινωνία, περπάτημα, ποδήλατο και συνδυασμοί).
  4. Έχουμε σταθερό προσανατολισμό στην κατεύθυνση υπεράσπισης του δημόσιου χώρου υπέρ των πολιτών, του δημόσιου χώρου που δεν είναι ΄΄φιλέτο΄΄ για επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά η ανάσα της πόλης, ο τρόπος της να υπάρξει όπως και στην κατεύθυνση υπεράσπισης του φυσικού περιβάλλοντος, της ιστορικής και πολιτιστικής μνήμης της πόλης και των κοινωνικών της υποδομών.
  5. Αγωνιζόμαστε για την δημοκρατία στην πόλη και για την συμμετοχή με ουσιαστικά δικαιώματα των πολιτών στους θεσμούς (και έχουμε πολλά να κάνουμε γι’ αυτό όπως π.χ. συνελεύσεις γειτονιάς).
  6. Αγωνιζόμαστε για την ενίσχυση αλλά και τον αποφασιστικό σχεδιαστικό ρόλο και την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης απαιτώντας την αλλαγή του Καλλικράτη, ανεξαρτήτως του κόμματος που είναι στην Κεντρική εξουσία, αλλα και την οικονομική της ενίσχυση σήμερα, που τα Υπουργεία μείωσαν 60% την Κρατική Επιχορήγησή της.
  7. Επιδιώκουμε μια κοινωνία αλληλεγγύης ως αναγκαία προϋπόθεση και ως δυναμική παρέμβαση για την Κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη χωρίς αποκλεισμούς.
  8. Επιδιώκουμε να μην απαξιώνεται η Αυτοδιοίκηση στην συνείδηση του πολίτη ως συναλλαγή των ΄΄τεχνικών της εξουσίας΄΄ και ταυτόχρονα είμαστε αντίθετοι στην δημιουργία Αυτοδιοίκησης που θα λειτουργεί ως δούρειος ίππος οικονομικών ελίτ ή κυβερνητικών πολιτικών που θα την υποτιμούν, και θα την εχθρεύονται απολύοντας υπαλλήλους της όπως έγινε με τους Δημοτικούς αστυνόμους και τους σχολικούς φύλακες και όπως φαίνεται ότι σχεδιάζεται για κοινωνικές δομές όπως εργαζομένων στους Παιδ. σταθμούς και σχολικές καθαρίστριες κάτω από τις επιταγές της Τρόικας και του Μνημονίου.
  9. Υπερασπιζόμαστε, τέλος μια Ανοιχτή Πόλη, μια πόλη που ανοίγεται στο καινούργιο, στους πολλούς πολιτισμούς, στα σύγχρονα ρεύματα σκέψης και την πολυμορφία.

Δεσμευόμαστε παράλληλα για ένα Διάφανο, ΓΥΑΛΙΝΟ Δήμο, χωρίς σπατάλες, αναθέσεις και ιδιοτέλειες και με εκείνες τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες στη λειτουργία του, σπάζοντας στεγανά, εμπνέοντας τους εργαζόμενους, αλλάζοντας πολιτικές ετών.

Δεσμευόμαστε να μην εμπαίζουμε τους Δημότες αδιαφορώντας για τα ουσιαστικά τους προβλήματα με παράλληλη κινητοποίηση κοινωνικών και επιστημονικών δυνάμεων.

Δεσμευόμαστε να ενώσουμε και να συσπειρώσουμε την τοπική κοινωνία ιδιαίτερα σήμερα που η Δημοτική αρχή διχάζει και για να ασκήσουμε εναλλακτικές πολιτικές χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες, και ιδιοτελή συμφέροντα σε σύγκρουση με τις πελατειακές σχέσεις κράτους – Αυτοδιοίκησης και Αυτοδιοίκησης – τοπικής κοινωνίας.

Αγαπητές φίλες και φίλοι ίσως σας κούρασα. Έπρεπε όμως όλα αυτά να ειπωθούν. Από εδώ, το Κοντόπευκο που νοιώθει εξαιρετικά παραμελημένο και εγκαταλειμμένο, χωρίς ούτε ένα μικρό έστω έργο στο χώρο του, θέλουμε να καλέσουμε όλες τις συλλογικότητες της πόλης αλλά και κάθε ενεργό Δημότη σε αυτόν τον Αγώνα. Η πόλη δεν έχει την οραματική υπεύθυνη και δραστήρια Δημοτική αρχή που χρειάζεται. Έχουμε αρκετό καιρό μπροστά μας για να αναφερθούμε στις τόσες ελλείψεις παραγωγής έργου που την χαρακτηρίζουν από τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό μέχρι την καθαριότητα και την Κοινωνική Πολιτική. Σήμερα, ήρθαμε εδώ να δηλώσουμε την σταθερή μας αντίθεση στις μνημονιακές πολιτικές που υποβαθμίζουν και φτωχοποιούν και την Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία, αλλά και για να σας καλέσουμε σε ένα ειλικρινή σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο για την παράταξη της Αγ. Παρασκευής που δεν έχει ανάγκη ΄΄αυτόν΄΄ ή ΄΄εκείνον΄΄, αλλά όλους μας και που όποιοι συμμετέχουν καλούνται με την διαφορετικότητά τους και τις απόψεις τους να δυναμώσουν το εγχείρημά μας, να συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμά μας, να δώσουν σάρκα και οστά στο εγχείρημα.

Αγαπητές φίλες και φίλοι, Συμπολίτισσες και Συμπολίτες

Να αναμετρηθούμε με τη λογική του «δεν γίνεται τίποτα». Να υπηρετήσουμε την πόλη με κέφι, αγωνιστικότητα, διάθεση και δυναμισμό. Καλό αγώνα για την ΄΄ΝΙΚΗ των πολιτών΄΄ της Αγ. Παρασκευής. Καλώς ορίσατε.