Παρέμβαση για το ποδήλατο

Τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα στις συνθήκες  της οικονομικής κρίσης, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας, κυρίως νέοι, έφηβοι ακόμα και παιδιά, χρησιμοποιούν το ποδήλατο σαν μέσο μετακίνησης, πρόσβασης στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ και  τη κεντρική πλατεία  καθώς και για αναψυχή και άθληση, προτιμώντας εκτός δρόμου διαδρομές στον Υμηττό.

Είναι επομένως απαραίτητο, ο Δήμος μας, να αναλάβει  πρωτοβουλίες  χαμηλού  κόστους  για μια πόλη φιλικότερη στο ποδήλατο όπως:

–          Διαμόρφωση κατάλληλων και ασφαλών ποδηλατικών διαδρομών, με κατάλληλη σήμανση, από όλες τις γειτονιές της Αγίας Παρασκευής προς το κοντινότερο σταθμό ΜΕΤΡΟ και την κεντρική πλατεία. Η βέλτιστη διαδρομή θα επιλεγεί με συνεργασία ποδηλατών και κατοίκων, με κριτήριο τη μεγαλύτερη ασφάλεια για τους ποδηλάτες  και τη μικρότερη όχληση  στην κυκλοφορία των περιοχών.

–          Διαβούλευση με όμορους Δήμους για την υλοποίηση συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων στην περιοχή.

–          Σε συνεργασία με τους ποδηλάτες και τη Τροχαία ενημέρωση στα σχολεία όλων των βαθμίδων για την ασφαλή κίνηση με ποδήλατο.

–          Διοργάνωση ποδηλατοδρομιών στη πόλη μας .

–     Σε συνεργασία με τους Ποδηλάτες Παπάγου – Χολαργού, χαρτογράφηση διαδρομών στον Υμηττό για αθλητική ενασχόληση αλλά και για αναψυχή.

–          Οργάνωση ποδηλατικής δασοπροστασίας στον Υμηττό.

–          Τοποθέτηση μπαρών στάθμευσης σε όλες τις πλατείες και τους σταθμούς ΜΕΤΡΟ, σε συνεργασία με την ΣΤΑ.ΣΥ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να αποδείξει τη δέσμευσή του για προώθηση της χρήσς ποδηλάτου, υιοθετώντας τη “Χάρτα των Βρυξελλών” για το ποδήλατο, η οποία έχει ήδη συνυπογραφεί από δεκάδες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Η Χάρτα μεταξύ άλλων διακηρύσσει τη δέσμευση στο στόχο να φθάσει η χρήση του ποδηλάτου στο 15% των συνολικών μετακινήσεων μέχρι το 2020.

 

Νιάρχου Φαίη, Πολ. Μηχανικός
Γιόκαρης Γιώργος , Αρχιτέκτονας
Κρομμύδας Τάσος, Ηλ/γος  μηχανικός
 
Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι