Προγραμματικές κατευθύνσεις 10η: Κοινωνική πολιτική στην Αγία Παρασκευή :  Σχεδιάσαμε – Πραγματοποιήσαμε – Συνεχίζουμε!

Η δημοτική αρχή του Γιάννη Σταθόπουλου στήριξε  την κοινωνία στην κρίση και ιδιαίτερα όσους αντιμετώπιζαν τα πιο οξυμένα προβλήματα, δημιουργώντας  ισχυρό Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης:

– Μείωσε  20% τα Δημοτικά τέλη για όλους (τα χαμηλότερα στην Αττική) και τα μηδενίσαμε σε Μακροχρόνια Άνεργους, Άπορους, Πολύτεκνους, Άτομα με αναπηρία, Τρίτεκνους και Μονογονεϊκές οικογένειες, με εισοδηματικά κριτήρια.

– Δημιούρησε  νέες Κοινωνικές Δομές, με πρώτη και κύρια αυτή του «Κέντρου Κοινότητας» για την υποδοχή, ενημέρωση και υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, για το οποίο πετύχαμε χρηματοδότηση 168.480 € από το ΕΣΠΑ.

– Δημιούργησε  Γραφείο Ενημέρωσης Ανέργων-Ανασφάλιστων και Γραφείο Συμβουλευτικής για ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά.

– Αδειοδότησε  όλους τους Παιδικούς Σταθμούς και εξέδωσε άδειες πυρασφάλειας.

– Βελτίωσε και εξόπλισε  τους Παιδικούς Σταθμούς, έκανε απαλλαγές από τροφεία για εισοδήματα έως 18.000 €, τριπλασίασε  τα παιδιά που φιλοξενούνται δωρεάν από το ΕΣΠΑ

– Λειτούργησε  από το 2014 Κοινωνικό Φροντιστήριο με τη βοήθεια εθελοντών καθηγητών.

– Δημιούργησε  Κέντρο Πρόληψης (ΚΕΠ) Υγείας σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων.

– Πέτυχε χρηματοδότηση 477.360 € από το ΕΣΠΑ για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, Μαγειρείο και Φαρμακείο και ενισχύσαμε το Κέντρο Γυναίκας.

– Αναβάθμισε  τη λειτουργία του Λαϊκού Πανεπιστημίου.

– Ενίσχυσε  τα Δημοτικά Ιατρεία και το Διαδημοτικό Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων Δήμων Αγίας Παρασκευής και Παπάγου-Χολαργού «ΑΡΓΩ» και υλοποίησε  δεκάδες δωρεάν δράσεις πρόληψης και υγείας.

– Ενίσχυσε  τα Προγράμματα Παιδικών Κατασκηνώσεων και Θερινής Δημιουργικής Απασχόλησης και έτσι κάλυψε διπλάσιο αριθμό παιδιών, εφαρμόζοντας εξ’ αρχής οικονομικοκοινωνικά κριτήρια συμμετοχής. Επιπλέον στο πρόγραμμα Θερινής Δημιουργικής Απασχόλησης εξασφάλισε τη δωρεάν συμμετοχή και για παιδιά ΑμεΑ.

– Εμπλούτισε τα προγράμματα των ΚΑΠΗ και του Μουσικοκινητικού Εργαστηρίου για ΑμεΑ και δημιούργησε καφενείο (το «ΚΑΦΕΔΑΚΙ ΜΑΣ») για την απασχόληση των ΑμεΑ και την υποστηριζόμενη κατάρτιση των μελών του.

– Πήρε πρωτοβουλίες Αλληλεγγύης προς πολλές κατευθύνσεις (Μάνδρα, Μάτι, Τηλεμαραθώνιοι, Πρόσφυγες κ.ά.) οι οποίες στηρίχτηκαν μαζικά από Πολίτες, Συλλογικότητες και Σχολεία.

– Ενεργοποίησε  την οικονομική ενίσχυση σε άπορους – αριστούχους μαθητές  Λυκείων από «ξεχασμένο» – ανενεργό Κληροδότημα.

– Λειτούργησε  προγράμματα Δια Βίου Μάθησης, με πολύ μεγάλη συμμετοχή.

– Πέτυχε  τη μετεγκατάσταση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, στην πόλη μας, στο 3ο Γυμνάσιο.

– Αποδέχτηκε και χορήγησε υποτροφίες από το Γαλλικό Κολέγιο και το IB των Εκπαιδευτηρίων Πλάτωνα με τη δημιουργία σχετικών φακέλων.

– Στήριξε τον μαζικό αθλητισμό και τα Σωματεία και εξασφάλισε  με τον ΠΑΟΔΑΠ Προγράμματα Άθλησης για Όλους (ΠΑγΟ).

Τα επόμενα χρόνια το δίχτυ κοινωνικής προστασίας στην πόλη θα ενισχυθεί:

– Με τη συνέχιση και ενίσχυση των κοινωνικών δομών, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, Υπουργεία, Δημόσιους Οργανισμούς και το Δήμο («Κέντρο Κοινότητας», Γραφείο Ενημέρωσης Ανέργων-Ανασφάλιστων, Γραφείο Συμβουλευτικής για ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά, Κοινωνικό φροντιστήριο, Κέντρο Πρόληψης (ΚΕΠ) Υγείας, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, Μαγειρείο και Φαρμακείο και το Κέντρο Γυναίκας).

– Με τη λειτουργία ενός ακόμη Παιδικού Σταθμού, τον Σεπτέμβριο, σε κτίριο που ενοικιάσαμε και διαμορφώνεται από τον εκμισθωτή.

– Με την ενίσχυση των Δημοτικών Ιατρείων, του ΚΕΠ Υγείας και του Διαδημοτικού Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων «ΑΡΓΩ» και των δωρεάν δράσεων πρόληψης και υγείας.

– Με την περαιτέρω ενίσχυση των Προγραμμάτων των ΚΑΠΗ και του Μουσικοκινητικού Εργαστηρίου για ΑμεΑ.

– Με τη δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) για ΑμεΑ.

– Με την ενίσχυση της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας.

– Με τη διατήρηση των απαλλαγών από τροφεία για εισοδήματα έως 18.000 € στους ΠΑΙΣΔΑΠ.

– Με τη διατήρηση της μέγιστης αξιοποίησης του ΕΣΠΑ για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών στους Σταθμούς.

– Με την περαιτέρω βελτίωση κτιρίων και εξοπλισμού των Παιδικών Σταθμών.