Τα κρίσιμα ερωτήματα εν όψει των δημοτικών εκλογών. Ένας εικοσάχρονος απολογισμός και η προοπτική ενός ελπιδοφόρου αύριο για τη ‘‘Νίκη όλων των Πολιτών’’

Η πόλη μας, το ‘‘μεγάλο μας σπίτι’’, η Αγία Παρασκευή, τα πολλά τελευταία χρόνια βρίσκεται αντικειμενικά σε μια καθοδική τροχιά. Δεν θέλω, φυσικά, να μηδενίσω τις προσπάθειες που οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές έχουν κάνει. Όμως προσωπικά και με δεδομένο ότι γνωρίζω την εξέλιξη των πραγμάτων πολύ καλά, από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα, αυτό το γεγονός αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα.
Σήμερα, οι συμπολίτες μας απομονωμένοι στον προσωπικό τους Γολγοθά και στη προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν τις αφόρητες συνθήκες των μνημονιακών οικονομικών επιλογών, στη πλειοψηφία τους γυρίζουν την πλάτη στους πάντες και στα πάντα. Και είναι λογικό, ως ένα βαθμό, γιατί όλοι μας έχουμε βαρεθεί πλέον τις μεγαλόστομες προεκλογικές δηλώσεις εντυπωσιασμού. Και αυτό, γιατί πολύ απλά έχουμε διαψευστεί κατ’ επανάληψη από αυτούς που το “σύστημα” φρόντιζε και εξακολουθεί να φροντίζει και να αναδεικνύει και οι οποίοι είναι έτοιμοι να υποσχεθούν τα πάντα σήμερα για να τα ξεχάσουν αύριο.
Υπάρχει βέβαια και η κατηγορία των συμπολιτών μας που, διαχρονικά και εργολαβικά, έχουν αναλάβει να καταγγέλλουν, πάντα με κομματικά κριτήρια, οτιδήποτε βρίσκεται απέναντι τους.

Αν συμφωνούμε με τις παραπάνω διαπιστώσεις, το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι:
Και στις 18 Μαΐου τι κάνουμε; Αδιαφορούμε και αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους; Ή είναι οι δημοτικές εκλογές, η ευκαιρία για να μπει καταρχήν φρένο στον κατήφορο που βρισκόμαστε και να ανατραπεί στη συνέχεια η ζοφερή πραγματικότητα που μας περιβάλλει, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τα συλλογικά, δημόσια αγαθά και τις υπηρεσίες εκείνες που είναι υποχρεωμένη η κάθε Δημοτική Αρχή να παρέχει στους πολίτες της;
Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΝΑΙ αλλά με όρους και προϋποθέσεις!!!
Και ποιοι είναι αυτοί οι όροι και προϋποθέσεις;
Κατ’ αρχήν οι συμπολίτες θα πρέπει να επιλέξουν με νου και γνώση εκείνη τη Δημοτική Αρχή αλλά και τα κατάλληλα πρόσωπα που θα τους εκπροσωπήσουν, ανατρέποντας παραδοσιακές λογικές. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Απαιτείται και η ενεργός συμμετοχή όλων των πολιτών στη συνέχεια, προκειμένου Δημοτική Αρχή και πολίτες να διεκδικήσουν από κοινού την υπεράσπιση και αναβάθμιση αυτών των υπηρεσιών και αγαθών που μας αφορούν. Τελείωσαν τα ψέματα. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Κανείς δεν γεννήθηκε από παρθενογένεση σ’ αυτή τη ζωή. Όλοι έχουμε την προσωπική μας πορεία και είναι καταγεγραμμένη. Οι συμπολίτες δεν έχουν το δικαίωμα πλέον να λένε ότι δεν ήξεραν, δεν άκουσαν, δεν κατάλαβαν. Δεν έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στις εκλογές και στη συνέχεια ν’ αφήνουν σε μια χούφτα εκλεγμένους / αιρετούς να βγάλουν τα κάρβουνα απ’ τη φωτιά, για να φέρουν με το ‘‘μαγικό τους ραβδάκι’’ την άνοιξη στην πόλη. Ο καθ’ ένας πρέπει να αναλάβει πλέον τις ευθύνες του και να βάλει το πετραδάκι που μπορεί στην υπόθεση που αφορά το καλύτερο αύριο της Αγίας Παρασκευής. Σύμφωνα με τις γενικότερες συνθήκες, με τοπική δημοκρατία και συναινετικό διάλογο, με ρεαλισμό και απόλυτη διαφάνεια, με αλληλεγγύη και σκληρή δουλειά, ένα ελπιδοφόρο αύριο είναι ορατό και εφικτό!

Κάποιοι όμως ενεργοί συμπολίτες, τώρα και 20 χρόνια, έχουν αποδείξει έμπρακτα με αγώνες, συνεχή και συνεπή στάση ζωής, πέρα από προσωπικές επιδιώξεις ή κομματικές επιταγές, το ενδιαφέρον τους για το καλύτερο αύριο του ‘‘μεγάλου μας σπιτιού’’.
Και συγκριμένα:
– Ήταν οι δεκάδες συμπολίτες που ξεσηκώθηκαν το 1993-4 και αποτρέψαν την καταστροφή του περαστικού δάσους στο χώρο του Υπουργείου Γεωργίας. Γιατί τότε, κάποιοι καρεκλοκένταυροι σκέφτηκαν να μεταφέρουν όλες τις υπηρεσίες του Υπ. Γεωργίας και 3.500 υπαλλήλους στο χώρο αυτό. Είναι αυτοί οι συμπολίτες που στη συνέχεια διεκδίκησαν και κέρδισαν το πάρκο Νεαπόλεως.
– Λίγο αργότερα κάποιοι ‘‘μεγαλοπαράγοντες’’ υπουργείων κλπ, ενέκριναν ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για να χτιστούν πέντε μεγαθήρια στο χώρο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, συνολικής επιφάνειας 175.000 τετραγωνικών μέτρων αλλά κάποιοι ενεργοί συμπολίτες μας τους σταμάτησαν με αγώνες.
– Την ίδια περίοδο ξεκίνησαν, τα παράλογα βάσει των σύγχρονων τεχνικών προδιαγραφών και συγχρόνως πολυδάπανα έργα της επιφανειακής κατασκευής της περιφερειακής Υμηττού και της Αττικής οδού στη περιοχή Κοντοπεύκου, Παραδείσου, Πευκακίων από τους ‘‘εθνικούς μας εργολάβους’’. Τότε ήταν που αρκετές εκατοντάδες συμπολιτών μας δημιούργησαν την «Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Υμηττού και του Περιβάλλοντος». Μετά από 10 χρόνια σκληρούς αγώνες, μοναδικό παράδειγμα πανελλαδικά, κατόρθωσαν να βελτιώσουν θεαματικά όλους τους όρους κατασκευής των έργων στην περιφερειακή Υμηττού (cut & cover, σήραγγες) και της Αττικής οδού (υπογειοποίηση και έργα προστασίας των παρόδιων περιοχών αμιγούς κατοικίας).
– Κάποιοι άλλοι συμπολίτες σταμάτησαν την τσιμεντοποίηση του ακινήτου Ιόλα και εξακολουθούν να διεκδικούν ο χώρος να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου μας.
– Κάποιοι αποτρέψαν την παράνομη οικοπεδοποίηση 48 στρεμμάτων δάσους στο 1ο πάρκο της πόλης μας, δηλ. στο πάρκο Γραβιάς και έστειλαν τους επίδοξους οικοπεδοφάγους στον εισαγγελέα.
– Κάποιοι σταμάτησαν την τσιμεντοποίηση του χώρου των πρώην «Σχολείων Μπαρμπίκα» και σύντομα ελπίζουμε να στεγασθεί εκεί το 1ο υπερσύγχρονο ΕΠΑΛ της πόλης μας.
– Κάποιοι σταμάτησαν την πώληση των πρώην «Εκπαιδευτηρίων Μακρή» και εξακολουθούν να διεκδικούν ο χώρος να παραμείνει σχολείο και εκεί να λειτουργήσουν νέες σχολικές μονάδες, για να στεγαστούν οι ασφυκτικές ανάγκες που υπάρχουν για τις επόμενες γενιές.
– Κάποιοι άλλοι ενεργοί συμπολίτες ξήλωσαν κεραίες κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονταν δίπλα σε σχολεία της πόλης ή γκρέμισαν το παράνομο τσιμεντένιο κτήριο που έκτισε η ΣΔΑΜ στην κορυφή του Υμηττού ή σταμάτησαν το Αμερικανικό Κολλέγιο να τοποθετήσει κάγκελα σε μεγάλο τμήμα της οδού Γραβιάς.
– Και πολλοί άλλοι ενεργοί συμπολίτες στάθηκαν απέναντι και τελικά δικαιώθηκαν, μετά από πολυετείς σκληρές προσπάθειες και αγώνες, στις παράνομες και καταχρηστικές ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν στο κληροδότημα – κτήμα Σηστοβάρη.
– Άλλοι δε, ενεργοί πολίτες της Αγίας Παρασκευής, έκαναν εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας στον Υμηττό και σταμάτησαν δύο φορές τις φωτιές που εμπρηστές έβαλαν στο πάρκο Γραβιάς. Την μια φορά μάλιστα, συνέλαβαν τον εμπρηστή και τον παρέδωσαν στην αστυνομία.
– Άλλοι συμπολίτες μας εθελοντικά, πάμπολλες φορές όλα αυτά τα χρόνια, καθάρισαν περιοχές της πόλης ή έκαναν δενδροφυτεύσεις.

Αυτά είναι και πιστεύω να μην κάνω λάθος, τα σημαντικότερα κινήματα και δράσεις των ενεργών της πόλης μας τα τελευταία 20 χρόνια, που με τους αγώνες τους και παρά τις λοιδορίες αλλά και τις απειλές που δέχθηκαν πολλές φορές από τα συμφέροντα που θίγονταν, προστάτευσαν το φυσικό περιβάλλον της πόλης μας και διεκδίκησαν τον δημόσιο χώρο που ανήκει σε όλους μας, για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας και για την υλοποίηση των οραμάτων της κοινωνίας των πολιτών. Φαντάζεσθε να ήμασταν περισσότεροι και να είχαμε και τη Δημοτική Αρχή δίπλα μας, τι θα μπορούσαμε να καταφέρουμε…;;;
Στη πλειοψηφία τους σήμερα αυτοί οι ενεργοί πολίτες, βρίσκονται κοντά και στηρίζουν την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «Νίκη των Πολιτών Αγίας Παρασκευής» και την προοπτική ενός ελπιδοφόρου αύριο για τη Νίκη όλων των Πολιτών.
Μήπως, κάποιοι αύριο δηλώσουν ότι δεν ήξεραν, δεν άκουσαν, δεν κατάλαβαν…;;;
Εδώ θα είμαστε για να τους απαντήσουμε με χαρά.

Από την εκδήλωση της «Νίκης των Πολιτών Αγίας Παρασκευής» για τα «Υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις», στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής,
Σεπτέμβριος 2013
spiros_papageorgiou
 
 
 
 
 
 
του Σπύρου Παπαγεωργίου
Οικονομολόγος/MBA – Ηλεκτρολόγος Μηχ/κός ΤΕ
Ελεύθερος επαγγελματίας
Υπ. Δημοτικός Σύμβουλος με τη
«Νίκη των Πολιτών Αγίας Παρασκευής»