Τι γίνεται με τις στειρώσεις αδέσποτων γατών στην Αγία Παρασκευή – Της Μαρίας Κοντοπούλου
Αρθρο της Μαρίας Κοντοπούλου,
Αντιδημάρχου Αγ. Παρασκευής
Ένα καίριο ζήτημα που απασχολεί τους περισσότερους Δήμους της χώρας, ιδίως εκείνους που περιλαμβάνονται στον αστικό ιστό, είναι οι στειρώσεις των αδέσποτων ζώων. Σύμφωνα με τον Ν. 4039/2012 οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Μία απο τις αρμοδιότητες που προκύπτουν είναι η στείρωσή τους. Ιδιαίτερα για τις γάτες, το θέμα είναι πολυδιάστατο, καθώς τόσο η φύση των ζώων αυτών, όσο και το γεγονός οτι στην πλειοψηφία τους είναι αδέσποτα, επιφέρει πολλές δυσκολίες στην αντιμετώπισή του.
Στις παραπάνω δυσκολίες που προκύπτουν προστίθεται η υποστελέχωση του Δημόσιου τομέα, οι βραδείς διαδικασίες του δημοσίου, όσον αφορά ιδιαίτερα το ζήτημα των οικονομικών (προϋπολογισμός, ενταλματοποίηση κ.ά.).
Η στείρωση όλων των αδέσποτων γατών ενός Δήμου είναι ένας στόχος που είναι δύσκολος έως ανέφικτος γιατί προϋποθέτει υπέρογκα ποσά στους προϋπολογισμούς τους (ασχέτως με την όποια μικρή ή μεγάλη επιδότηση απο κεντρικούς φορείς), χωρίς όμως καμία διαβεβαίωση οτι θα υπάρχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, καθώς πάντα θα προκύπτει το πρακτικό πρόβλημα χαρτογράφισης, περισυλλογής και μετακίνησης. Η εικόνα στο θέμα αυτό είναι εμφανώς καλύτερη στις νησιωτικές περιοχές, καθώς ο πληθυσμός των γατών είναι σχετικά περιορισμένος και ευκολότερα διαχειρίσιμος.
Ένας μεγάλος αριθμός πολιτών απευθύνεται καθημερινά στους Δήμους και στα ζωοφιλικά σωματεία για στειρώσεις γατών που τους αφορούν (είτε γιατί βρίσκονται πλησίον του σπιτιού τους, είτε γιατί έχουν αναλάβει την ευθύνη της σίτισής τους). Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης προς την κατεύθυνση της συμμετοχής όλων μας στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων.
Στον Δήμο Αγίας Παρασκευής γίνεται σημαντική προσπάθεια στο θέμα των στειρώσεων των γατών. Τα τελευταία τρία χρόνια (2016-2018) έχουν γίνει πάνω από 550 στειρώσεις, γεγονός που μας κατατάσσει στους πρώτους Δήμους, όσον αφορά στο θέμα αυτό. Δεν είναι όμως μόνο ο μεγάλος αριθμός, αλλά και η ποιότητα και φροντίδα που χαρακτηρίζουν τις κτηνιατρικές αυτές πράξεις που πραγματοποιούνται, αποκλείοντας έτσι άσχημα φαινόμενα (π.χ., εκσπλαχνισμός). Όλα αυτά γίνονται με την εξαιρετική βοήθεια του ΣΚΜΖΑ (Σύνδεσμος Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής) με τον οποίο ο Δήμος διατηρεί τη σύμβασή του τα τελευταία χρόνια και του Ζωοφιλικού Σωματείου Αγίας Παρασκευής, που είναι αρωγός και συνοδοιπόρος του Δήμου στη διαχείριση του προγράμματος για τα αδέσποτα ζώα.