ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΙΣΤΟΒΑΡΗ – ΣΑΜΟΥΡΕΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΥΤΩΝ

Του Σ.Α.Παπαμιχαήλ, δικηγόρου, πρ. δημοτικού συμβούλου

 

Δημοσιεύθηκε την 7η τρέχοντος, μετά ενάμιση ετος από την εκδίκαση (15 Μαΐου 2012), η απόφαση του Πολιτικού Εφετείου Αθηνών για την οζουσα υπόθεση της παράνομης κατεδάφισης της Βίλας Σιστοβάρη και των σχετικών δικαιωμάτων του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

Και η απόφαση αυτή εκρινε τελεσίδικα ότι

1.     «..οι υλικές πράξεις της κατεδαφίσεως ή ανεγέρσεως ή επεκτάσεως κτίσματος επί ακινήτου … εκφεύγουν της τακτικής διαχειρίσεως, όμως η βλαπτικότητα τους από οικονομική αποψη δεν είναι δεδομένη»

2.     «..οι εν λόγω πράξεις (σ.σ. κατεδάφισης κλπ) αποβαίνουν οντως επιβλαβείς..»

Εξάλλου, απέρριψε την αιτίαση των Αθανασίου Σιστοβάρη και «Λ.Σαμουρέλης και σία ο.ε.», ότι ο Δήμος Αγίας Παρασκευής εξέπεσε του δικαιώματος του επί του Ακινήτου, διότι προσπάθησε να προστατεύσει αυτό δικαστικά (ρήτρα εκπτώσεως).

Πρόκειται για μία ακόμη δικαστική απόφαση, η οποία δικαιώνει οσους αγωνίζονται για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην πολύχρονη προσπάθεια να παραμείνει το ακίνητο στο Δήμο Αγίας Παρασκευής και να αξιοποιηθεί σύμφωνα με τη βούληση του ευεργέτη – διαθέτη Σιστοβάρη αλλά και των κατοίκων της πόλης, ως κοινόχρηστος χώρος ηπιων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, πρασίνου και αναψυχής.

Και οσοι συνεχίζουν να υπηρετούν τα συγκεκριμένα παράνομα συμφέροντα, ακόμη και με την παρουσία τους ως μαρτύρων υπερασπίσεως τους στις ποινικές δίκες, όπως επραξε ο επί δημαρχίας Γιαννακόπουλου αναπληρωτής αυτού πολιτικός μηχανικός Κρητικίδης, πρέπει επιτέλους να συμμορφωθούν με το κοινό αίσθημα, το οποίο διαρκώς επικυρώνουν δικαστικές αποφάσεις.

Η δε Δημοτική Αρχή πρέπει αμεσα να τροποποιήσει το Πολεοδομικό Σχέδιο και να κηρύξει το Κτήμα Σιστοβάρη χώρο πρασίνου και πολιτισμού.

Ο αγώνας δεν πρέπει να σταματήσει.-