ΜΕΓΑ ΠΛΗΘΟΣ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Στην κατάμεστη από πολίτες, Κεντρική Πλατεία της Αγίας Παρασκευής,

ΜΕΓΑ ΠΛΗΘΟΣ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Γ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ : ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ
Η ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Στην κατάμεστη από πολίτες, Κεντρική Πλατεία της Αγίας Παρασκευής, έγινε την Τετάρτη 21 Ιουλίου με ιδιαίτερη επιτυχία η εκδήλωση της Ανεξάρτητης Κίνησης ΄΄Συνεργασία Πολιτών για την Αγία Παρασκευή΄΄. Παρουσία 1.000 περίπου κατοίκων, η εκδήλωση άρχισε με ομιλία του Υποψήφιου Δημάρχου Γιάννη Σταθόπουλου και ολοκληρώθηκε με συναυλία του Γεράσιμου Ανδρεάτου με το συγκρότημά του και φιλική συμμετοχή της Γλυκερίας!

Χαιρετίζω την μεγάλη αποψινή συγκέντρωση όλης της ανήσυχης,  σκεπτόμενης και ευρισκόμενης σε αναζήτηση Αγ. Παρασκευής. Σας καλωσορίζω στην έναρξη μιας πορείας που έχει ξεκινήσει αλλά που έχει αρκετό δρόμο ακόμη (όχι βέβαια άπειρο) για να γεννηθεί το καινούργιο.
Αγαπητές φίλες και φίλοι, βρισκόμαστε ακριβώς τρεισήμισι μήνες πριν τις Δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου του 2010. Και αν αφαιρέσει κανείς το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τέλος Αυγούστου, θα απομένουν λίγο περισσότερο από δύο μήνες ως την εκλογική αναμέτρηση. Γιατί λοιπόν αποφασίσαμε να καλέσουμε απόψε 21/07 όλη την πόλη που αγωνιά για το μέλλον της;
Μα, γιατί είναι η πρώτη φορά όλα τα χρόνια μετά την μεταπολίτευση που δίνεται η εντύπωση (και γι’ αυτό υπάρχει εξήγηση) ότι στην πόλη μας, στην Αγία Παρασκευή των σχεδόν 100.000 κατοίκων, τίποτα δεν ΄΄κουνιέται΄΄. Έχουμε μια Δημοτική Αρχή με διάχυτη απουσία κεφιού και έμπνευσης για τα Δημοτικά θέματα, καταρράκωση του Δημοτικού γίγνεσθαι ειδικά μετά τον τραγέλαφο-οπισθοδρόμηση της οδού Αγ. Ιωάννου με απόλυτη προσωπική υπαιτιότητα του τωρινού Δημάρχου, αλλά και την απουσία οποιουδήποτε οραματικού έργου στην πόλη, απαξίωση της συλλογικής προσπάθειας και της αναπτυξιακής προοπτικής της Πόλης μας.

Εμείς όλοι θα αποφασίσουμε, εμείς όλοι θα συνδιαμορφώσουμε το αύριο, εμείς όλοι μαζί θα αναστήσουμε την ελπίδα, καταργώντας διαχωριστικές γραμμές που επιτρέπουν στην μετριότητα και την ανεπάρκεια να επιπλέει, που επιτρέπουν στα κουτσομπολιά να διαμορφώνουν γεγονότα, εμείς όλοι μαζί θα ανοίξουμε ένα μεγάλο παράθυρο γιατί θέλουμε να προσπαθήσουμε άλλη μια φορά να στήσουμε τις σημαίες της κοινωνικής ζωής, της συλλογικής προσπάθειας, της αυτοδιοικητικής λογικής και της πολυχρωμίας για μια Αγία Παρασκευή της ανάπτυξης, της συνοχής και της κοινωνικής αλληλεγγύης, μια Αγία Παρασκευή βιώσιμη, ανοιχτή πόλη, για όλους, πόλη με πλατείες, ελεύθερους χώρους και πεζοδρόμια, πόλη με αξιοπρέπεια, σοβαρότητα, δημοκρατία και συμμετοχή.

Απευθύνουμε σήμερα ανοιχτή πρόσκληση σε όλους όσους νοιάζονται το αύριο αυτού του τόπου από οποιοδήποτε κομματικό-ιδεολογικό χώρο προέρχονται και τους λέμε:

• Ελάτε να συζητήσουμε και να συνθέσουμε.

• Ελάτε να αποφασίσουμε με πρώτο ζητούμενο την ανιδιοτέλεια, την αφοσίωση στο κοινό καλό, την εργατικότητα, το σχεδιασμό, την διαφάνεια, την εξοικονόμηση πόρων για τους πολλούς, την άρνηση της εξυπηρέτησης ημέτερων, την αποφυγή της κολακείας και της διαπλοκής, ελάτε να αλλάξουμε την Αγ. Παρασκευή, ελάτε να υπερασπιστούμε την κοινωνία. Αυτό είναι το δικό μας σύνθημα.

Aπραξία – Προχειρότητα – Σπατάλη – Αδιαφάνεια

Η πόλη ζει την τελευταία τετραετία (δεύτερη θητεία της σημερινής Δημοτικής αρχής) την αδιαφορία, την απραξία, την προχειρότητα, την ανεπάρκεια, τη σπατάλη και την αδιαφάνεια. Οι λίγες φωτεινές εξαιρέσεις στην διαχείριση δεν μπορούν να αντιστρέψουν την πορεία υποβάθμισης της ποιότητας ζωής στην Αγ. Παρασκευή γεγονός που έχει οδηγήσει σε πτώση των αξιών στη στέγη και τη γη. Ο ευτελισμός της Διοίκησης (με απόλυτη προσωπική ευθύνη του απερχόμενου Δημάρχου) στην οδό Αγ. Ιωάννου, κορυφώθηκε με την απόρριψη των ενεργειών της από το Ελεγκτικό Συνέδριο και έχει οδηγήσει στη σημερινή διπλή κυκλοφορία, χωρίς να έχει δοκιμάσει ποτέ την μελέτη της. Η στασιμότητα στα μεγάλα προβλήματα της πόλης, και απαριθμώ τα κυριότερα: Υπουργείο Γεωργίας, Δημαρχείο, Κολυμβητήριο που πλέον δεν έχει χρηματοδότηση και πρέπει να το μετατρέψουμε σε χώρο πολιτισμού και αναψυχής για τους κατοίκους, Κτήμα Ιόλα, οδος Γαρηττού, ελεύθεροι χώροι, οικ. Τετράγωνο 118 στον Τσακό, Αθλητικός χώρος στα Πευκάκια, κτήμα Μπέλμπα, ανάπλαση στο Κοντόπευκο με ποδηλατοδρόμους, ανάπλαση στο Κέντρο Στ. Κώτσης (πρώην στρ. Σπυρούδη) όπου δεν έγινε τίποτα, Δημοτική περιουσία π.χ. Γιαβάσειο αποδεικνύει ότι έχουμε να κάνουμε με μια Δημοτική αρχή αδράνειας, ανεπάρκειας και χωρίς σχέδιο. Ακόμη και στο σχέδιο «Καλλικράτης», ενώ εμείς δώσαμε αγώνα για την Πόλη μας, ο σημερινός Δήμαρχος επεδίωξε την συνένωση με Χολαργό και Παπάγου, διακιβεύοντας την αυτονομία και το χαρακτήρα της.

Κανένα, μα κανένα οραματικό έργο στην πόλη δεν προχώρησε. Παρακολουθούμε τις δημόσιες σχέσεις ενός Δημάρχου, πολλές από τις οποίες προσβάλλουν το χώρο του, με κατασπατάληση πόρων του Δήμου χωρίς να υπάρχει καμία βελτίωση στις υποδομές της Αγ. Παρασκευής.

Είναι ανάγκη αυτή η Διοίκηση να ηττηθεί τον Νοέμβριο. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας και στις επόμενες γενιές.

Aνεξάρτητη Κίνηση

Δηλώνουμε ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση με σεβασμό στον θεσμικό ρόλο των κομμάτων αλλά με θέληση να αλλάξουμε την Αγ. Παρασκευή, να υπερασπισθούμε την κοινωνία των πολιτών. Θέλουμε να μην απαξιώνεται η Πολιτική (με Π κεφαλαίο) στην συνείδηση των πολιτών ως συναλλαγή των ΄΄τεχνικών της εξουσίας΄΄, ούτε να απαξιώνονται τα κόμματα και η σχέση τους με την αυτοδιοίκηση να επανατοποθετηθεί στη βάση αμοιβαίου σχεδιασμού, διακριτών ρόλων και ειλικρινούς συνεργασίας. Ποιος διαφωνεί ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στην Ύδρα που ο Δήμαρχος υποστηρίζεται από την Ν.Δ., στην Πρέβεζα που ο Δήμαρχος υποστηρίζεται από τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, στην Αγ. Βαρβάρα που ο Δήμαρχος είχε την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ.  Άρα το σημερινό ζητούμενο στον α΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι η στήριξη των παρατάξεων από τα κόμματα αλλά τα πρόσωπα και οι τοπικοί παραταξιακοί σχηματισμοί που μπορούν να υλοποιήσουν τα σύγχρονα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών.

Το σημερινό ζητούμενο δεν είναι τα χρίσματα στους υποψήφιους δημάρχους αλλά η προάσπιση της ελεύθερης βούλησης των πολιτών να δημιουργήσουν τέτοιους ικανούς παραταξιακούς σχηματισμούς που να μπορούν να υλοποιήσουν τις ανάγκες της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας. Άλλωστε γιατί ένας νυν δήμαρχος να χρειάζεται χρίσμα, από τη στιγμή που έπρεπε να μιλά το έργο του για την επανεκλογή του;

Καλούμε τις κομματικές ηγεσίες να κατανοήσουν αυτές τις συνθήκες, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της τοπικής μας κοινωνίας. Είμαστε πια όλοι ώριμοι εδώ. Μπορούμε μόνοι μας να δούμε το καλύτερο για την πόλη μας. Οι πολίτες γνωρίζουν καλά ποιες κινήσεις και πρόσωπα εκφράζουν τις αλλαγές, τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις, που απαιτούνται για ένα δυναμικό και αποτελεσματικό δήμο.  Σήμερα ο Δήμος μας απαιτεί τολμηρές και καθαρές λύσεις, σήμερα η πόλη μας χρειάζεται τομές και μεταρρυθμίσεις, σήμερα η τοπική κοινωνία χρειάζεται το καλύτερο δυνατό τοπικό συνδυασμό. Και αυτός δεν μπορεί παρά να περιέχει στελέχη, προσωπικότητες, πολίτες ικανούς, χωρίς χρίσματα και κομματικά στερεότυπα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας μας θα πρέπει ν’ απεμπολήσει τις πολιτικές και κομματικές του προτιμήσεις. Σημαίνει ότι όλοι μαζί με την γνώση και την εμπειρία μας, ακόμα και με την διαφορετική κομματική μας προσέγγιση, μπορούμε να συνθέσουμε και να υλοποιήσουμε το καλύτερο πρόγραμμα για την πόλη μας, την Αγ. Παρασκευή.

Θέλουμε ένα δήμο που με εξωστρέφεια θα νικήσει την αδράνεια της σημερινής δημοτικής αρχής και θα αξιοποιήσει δημιουργικά τους ανθρώπους που ζουν στην Αγ. Παρασκευή.

Διαφάνεια – Προτεραιότητες – Δεσμεύσεις

Η διαφάνεια στα έργα και τις προμήθειες του Δήμου είναι βασική αρχή, όχι ως λόγια και γραπτά, αλλά με συγκεκριμένες δεσμεύσεις που σημαίνει γνωστοποίηση στις παρατάξεις και τους πολίτες, υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο και υποχρεωτική χορήγηση όλων των οικονομικών στοιχείων σε όποιο φορέα της πόλης (επιστημονικό, συνδικαλιστικό, συλλογικό) τα ζητήσει.

– Καλούμε όλους τους ενεργούς πολίτες σε έναν ωραίο αγώνα για την ανάταξη της Πόλης μας.

– Καλούμε τους φορείς, τις προσωπικότητες ή τις ομάδες πολιτών που πιστεύουν στη λειτουργία μιας πιο ανθρώπινης πόλης.

– Καλούμε όλες τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις από όλους τους πολιτικούς χώρους να συμετάσχουν σε αυτή την πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας.

– Θέτουμε ως προτεραιότητα την βιώσιμη ανοιχτή πόλη, δεσμευόμαστε στην διαφάνεια, την αμεσότητα των αποφάσεων και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας.  Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας καθώς έχουμε όραμα και σχέδιο για την Αγ. Παρασκευή και κυρίως διαθέτουμε την θέληση και τις εκτελεστικές ικανότητες που απαιτούνται. Σας ευχαριστώ όλες και όλους και έναν έναν ξεχωριστά για την αποψινή σας παρουσία. Δεσμεύομαι ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για τη θέση του Δημάρχου, όχι για το αξίωμα που προσφέρει η θέση αλλά για να αλλάξουμε την Αγ. Παρασκευή, μαζί με τους πολίτες, μαζί με τις προσωπικότητες της πόλης μας, μαζί με τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Ο Βίκτωρας Ουγκώ έλεγε: «Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό από μια ιδέα που έχει ωριμάσει.»

Σας καλώ όλους σ’ αυτόν τον ωραίο αγώνα, να δώσουμε ψυχή σ’ αυτήν την ιδέα και σας ευχαριστώ γιατί μας τιμάτε.