«ΝΙΚΗ των Πολιτών»: ΜΙΚΡΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής πολύ λίγα έχει προσφέρει μέχρι σήμερα στους κάτοικους της πόλης μας για την πανδημία. Τι περισσότερο θα μπορούσε να κάνει;

 1. Ο Δήμος μας δεν έχει προχωρήσει (όπως έχουν κάνει πολλοί Δήμοι) σε πρόσθετες ελαφρύνσεις μείωσης και απαλλαγής δημοτικών τελών για το χρονικό διάστημα του lock down και για κλειστές επιχειρήσεις. Οι Εμποροβιοτέχνες της Αγίας Παρασκευής δια του Προέδρου τους διαμαρτύρονται.
 2. Στο θέμα της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κόσμου, κάτι που το ζήτησε και το ΥΠΕΣ έγιναν μάλλον λίγα, πολύ λίγα πράγματα.
 3. Κάποιοι Δήμοι αναρτούν συνεχώς πληροφοριακό υλικό για τις επιχορηγήσεις και τα επιδόματα για διάφορες κατηγορίες δημοτών όπως άνεργοι, επιχειρηματίες, ευπαθείς ομάδες εργαζομένων κα.
 4. Μεγάλη έκταση έχει πάρει το θέμα της ψυχολογικής υποστήριξης και πραγματοποιούνται ακόμη και ειδικές συνεδρίες συμβουλευτικής για γονείς, καθώς και συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης ενηλίκων, παιδιών και εφήβων, οι οποίες γίνονται εξ αποστάσεως με τηλεδιάσκεψη ή μέσω τηλεφώνου (έχουμε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας σε μεγάλο βαθμό).
 5. Αρκετοί Δήμοι έχουν ενισχύσει κατά πολύ την λειτουργία των δημοτικών ιατρείων και τις δραστηριότητες προληπτικής ιατρικής και έχουν ξεκινήσει ήδη και τις ενημερώσεις για τους εμβολιασμούς που δεν αφορούν μόνο την προετοιμασία για το εμβόλιο του κορονωϊού, αλλά και των άλλων μεταδοτικών ασθενειών.
 6. Αρκετοί Δήμοι έχουν προσφέρει δωρεάν rapid test σε Δημοτικούς χώρους η στα Δημοτικά ιατρεία στους κάτοικους της περιοχής τους. Εμείς παραλαλάμε τον ΕΟΔΥ! Κάποιοι Δήμοι μάλιστα πραγματοποίησαν και δειγματοληπτικούς ελέγχους σε Σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Σε μας έλεγχος έγινε, καλώς, μόνο στους Δημοτικούς υπαλλήλους.
 7. Κάτι που ζητήσαμε πολλες παρατάξεις στην Αγία Παρασκευή, ήταν συσκέψεις η και δημιουργία Επιτροπής για τον κορωνοϊό. Κάποιοι Δήμοι εκπόνησαν σχέδια και έφτιαξαν επιτροπές με τοπικούς γιατρούς, με γιατρούς των Δημοτικών Ιατρείων και με τους Ιατρούς Εργασίας.

Σε άλλους Δήμους συγκλήθηκε Συμβούλιο των επικεφαλής με τακτικές συνεδριάσεις για τον συντονισμό των δράσεων και την λήψη ειδικών μέτρων. Στο Δήμο μας τίποτα από όλα αυτά.

 1. Υπάρχουν Δήμοι που πραγματοποιούν συνεχείς απολυμάνσεις στα πεζοδρόμια, στις πλατείες και στα πάρκα, στις Δημοσιές υπηρεσίες η και έξω από σούπερ μαρκετς. Εμείς περιοριστήκαμε σε κάποια Δημοτικά κτίρια.
 2. Όλοι οι Δήμοι υποχρεωτικά έχουν αναστείλει την λειτουργία πολιτιστικών κέντρων, εργαστηρίων, ωδείων και αθλητικών οργανισμών. Όμως κάποιοι Δήμοι συνεχίζουν να προσφέρουν όσο γίνεται τις ίδιες υπηρεσίες μέσω τηλεδιάσκεψης (πολιτιστικά προγράμματα και δρώμενα εργαστηρίων τέχνης, προγράμματα γυμναστικής, μαθήματα ξένης γλώσσας κ.α.) έτσι ώστε τα μέλη των Νομικών Προσώπων να μπορούν να συνεχίσουν από το σπίτι. Κάποιοι Δήμοι μεταδίδουν ειδικά προγράμματα με θεατρικές παιδικές παραστάσεις. Άλλοι Δήμοι έχουν φτιάξει προγράμματα on line για τα παιδιά των Παιδικών Σταθμών που μένουνε στο σπίτι. Σε όλους αυτούς τους τομείς ο Δήμος έχει προσφέρει κάποια προγράμματα Δήμος μας πολύ λίγα προσφέρει και εδώ.
 3. Θα μπορούσε ο Δήμος να έχει ανεβάσει στην ιστοσελίδα του όλες τις επιχειρήσεις που διαθέτουν υπηρεσία delivery η να δημιουργήσει σελίδα όπου κάθε επιχείρηση e-shop μπορεί να ανεβάσει τα προϊόντα της.
 4. Στο θέμα των υπολογιστών και tablet για την τηλεκπαίδευση υπάρχουν Δήμοι που το έκαναν την πρώτη εβδομάδα της τηλεκπαίδευσης τον Μάρτιο και άλλοι ,όπως εμείς, ολοκληρώνουμε την προμήθεια τώρα τον Δεκέμβριο.
 5. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν κάποιοι Δήμοι και στο θέμα της ενημέρωσης των επιχειρηματιών με συνεχείς συναντήσεις και διαβουλεύσεις με τους συλλόγους Εμποροβιοτεχνών. Καμία δράση αντίστοιχη στον Δήμο μας.
 6. Κάποιοι Δήμοι προχώρησαν σε πεζοδρομήσεις ή παραχώρηση λωρίδων για πεζούς και ποδηλάτες, ενεργειες μικρής δαπάνης. Άλλοι Δήμοι έκλειναν κάποιους δρόμους ορισμένες ώρες την ημέρα και κυρίως το απόγευμα για να δώσουν χώρο για περπάτημα και αναψυχή.
 7. Τελευταίο, αλλά όχι μικρής σημασίας, είναι το μεγάλο θέμα που έχει προκύψει σε νοικοκυριά, με δυο η και παραπάνω παιδιά ,και τηλεργασία των γονέων όπου απαιτείται αναβάθμιση των συνδέσεων Internet. Ο Δήμος πρέπει να εκτιμήσει πως μπορεί να βοηθήσει αυτές τις οικογένειες.
 8. Τέλος η στήριξη στο θέμα της «κατ’ οίκον εξυπηρέτησης» με την επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» έγινε, πολύ σωστά, και στον Δήμο μας.

 

Το Γραφείο Τύπου

της

Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης

«ΝΙΚΗ των Πολιτών Αγ. Παρασκευής»