Οι ταινίες της Νίκης – 1900 μέρος Β’

Η ομάδα πολιτισμού της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε  το Βʼ μέρος της επικής ταινίας 1900. Η προβολή της ταινίας θα γίνει την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, στις 19:00, στο 5ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής (Καραϊσκάκη 75 και Αρκαδίου). Για όσους έχασαν την προβολή του Αʼ μέρους, λίγα λόγια για την ταινία:

 

Το 1900, σε ένα χωριό της κοιλάδας του Πάδου, γεννιούνται την ίδια μέρα δύο παιδιά. Ο Αλφρέντο, εγγονός του πατριάρχη γαιοκτήμονα Αλφρέντο Μπερλινγκέρι και γιος του μελλοντικού αφεντικού Τζιοβάννι, και ο Όλμο, εγγονός του χωρικού κολίγα Λέο Νταλκό. Τα δυο παιδιά μεγαλώνουν μαζί. Υπάρχουν πράγματα που τους ενώνουν, υπάρχουν όμως και άλλα που τους χωρίζουν. Μεγαλώνοντας τα δύο παιδιά, αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η μοίρα του καθενός είναι διαφορετική. Ο νεαρός Αλφρέντο (Ρόμπερτ Ντε Νίρο) συμπαθεί περισσότερο τον «ανορθόδοξο» θείο του Οτάβιο από τον πατέρα του και ο Όλμο (Ζεράρ Ντεπαρντιέ) παράνομος γιος αγροτών, αναζητά απεγνωσμένα τη «φωνή» του άγνωστου πατέρα. Οι νέοι γνωρίζουν μαζί τις πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες. Ο πατριάρχης Μπερλινγκέρι αυτοκτονεί και οι κολίγοι χαρούμενοι αγνοούν ότι ο Τζιοβάννι, ο οποίος τον κληρονομεί παραποιώντας τη διαθήκη, θα γίνει πολύ χειρότερος αφέντης. Κατόπιν φτάνει ο Αʼ Παγκόσμιος πόλεμος, αρχίζουν οι πρώτες κοινωνικές αναταραχές και η φιλία τους δοκιμάζεται.

 

Το τεράστιο επικό κινηματογραφικό μυθιστόρημα «1900» ή «20ος αιώνας» όπως μεταφράζεται σωστά ο ιταλικός τίτλος «Noβετσέντο» είναι μία τοιχογραφία της αληθινής ζωής στην Εμίλια, την πεδιάδα του Πάδου, όπου μεγάλωσε και ο ίδιος ο Μπερτολούτσι. Από την μια πλευρά οι γαιοκτήμονες που θα ταυτιστούν με τον φασισμό και από την άλλη οι ακτήμονες κολίγοι. Η ταξική-πολιτική σύγκρουση θα εκφραστεί με χοντρές πινελιές, με επικά και μελοδραματικά στοιχεία. Πίσω από την ταινία κρύβεται η βιωματική μνήμη, το ψυχολογικό δράμα, η σχέση και η σύγκρουση δυο συνομήλικων αγοριών και αργότερα αντρών.