ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ; Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

Η αντιμετώπιση του μεγάλου ενεργειακού προβλήματος τον προσεχή χειμώνα, απαιτεί δράση των πολιτών αλλά και των Δήμων και των λοιπών φορέων.

Οι Δήμοι μας έχουν πρόβλημα. Οι περισσότερες παροχές τους είναι πάνω από 35kVA και συνεπώς είναι εκτός επιδότησης.

Πρώτη αιτία του προβλήματος, είναι η αδυναμία εξόφλησης λογαριασμών με αποτέλεσμα τα χρέη να συσσωρεύονται και ταυτόχρονα η ΔΕΗ στέλνει εντολές διακοπής ρεύματος, κάτι που επίσης πρέπει να μας απασχολήσει.

Δεύτερη αιτία, η υποχρέωση του Δήμου να ζεστάνει δημόσιους χώρους, σχολεία (μερικά και με διευρυμένο ωράριο), δομές, ηλεκτροδότηση δρόμων κ.α. όπως και οι δαπάνες για κίνηση οχημάτων.

Οι οφειλές έχουν ήδη εκτοξευθεί.

Εμείς, η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «ΝΙΚΗ των ΠΟΛΙΤΩΝ Αγ. Παρασκευής» θεωρούμε ότι είναι άμεση ανάγκη να συγκροτηθεί Διαπαραταξιακή επιστημονική ομάδα με συμμετοχή στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας για τη διαχείριση της ενεργειακής κατανάλωσης και κρίσης.

Θέματα όπως π.χ. η δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, η δημιουργία Δημοτικού Γραφείου Καταναλωτή για τη προστασία των δημοτών, όπως προβλέπει το άρθρο 75 του 3463 κ.α., επιβάλλεται να μας απασχολήσουν.

Σκοπός της ομάδας, θα είναι να μελετήσει τις καταναλώσεις και διακυμάνσεις των τελευταίων ετών και να εισηγηθεί, στο μέτρο του δυνατού, μειώσεις της ενέργειας που καταναλώνεται με απώτερο στόχο να πετύχουμε χαμηλότερα κόστη για τον Δήμο Αγίας Παρασκευής.

Σήμερα είναι, επίσης, απαραίτητη η έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων για να καλυφθούν εξ ολοκλήρου οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, η άμεση κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο καθώς και η μείωση της τιμής του ρεύματος.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας έχει ήδη κάνει κάποιες προτάσεις.

Ο Δήμος μας οφείλει να ενεργοποιηθεί.