Μεγάλη εκδήλωση εγκαινίων Εκλογικού κέντρου- Ομιλία Γ.Σταθόπουλου

Σε ατμόσφαιρα μεγάλης αισιοδοξίας και με πολύ μεγάλη συμμετοχή κατοίκων της Αγ. Παρασκευής έγιναν την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια του Εκλογικού κέντρου της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης «ΝΙΚΗ των ΠΟΛΙΤΩΝ Αγ. Παρασκευής».

Η εκδήλωση άρχισε με αγιασμό από τον πατέρα Στ. Τρικαλιώτη και ακολούθησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της κακοκαιρίας και τον αδικοχαμένο Αντώνη Καρυώτη.

Τη βραδιά προλόγισε ο εκδότης, συγγραφέας και δημοσιογράφος Θανάσης Λάλας, τονίζοντας τα τραγικά αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής.

Ακολούθησε η ομιλία του Γ. Σταθόπουλου Δημάρχου 2014-19 και Υποψ. Δημάρχου με τα εξής βασικά σημεία:

«Α. Τα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε, να σας δούμε από κοντά και να καταθέσουμε τις απόψεις της δικής μας Δημοτικής κίνησης για τις εκλογές που έχουμε σε ένα μήνα.

Β. Είχαμε την χαρά και την ικανοποίηση να αποδείξουμε με την ψήφο σας, τις δικές μας ικανότητες και το δικό μας σχέδιο την πενταετία 2014- 2019 ως Δημοτική αρχή, ότι ήταν μια από τις παραγωγικότερες Δημαρχιακές θητείες.

Υπηρετήσαμε την πόλη με πολλή δουλειά με αφοσίωση και με σχέδιο. Όταν αναλάβαμε την 1η Σεπτεμβρίου 2014, μετά την νίκη μας στις εκλογές, δεν υπήρχε κανένα έργο σε εξέλιξη ή δημοπρατημένο (εκτός από την βιοκλιματική ανάπλαση πεζοδρομίων – ποδηλατοδρόμων του Κοντόπευκου, έργο που πέτυχε η Δημοτική αρχή Γιαννακόπουλου).

Και το λέω αυτό, διότι εμείς όταν χάσαμε τις εκλογές το 2019, αφήσαμε πάρα πολλά έργα δημοπρατημένα.

Στην θητεία μας (παρά την όποια απειρία μας) πετύχαμε να βάλουμε μπρος και να ξεκινήσουμε πολλά από τα ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΡΓΑ υποδομής, που επί πολλά χρόνια είχε ανάγκη η πόλη μας.

Αυτά έγιναν στην βάση του στρατηγικού σχεδίου που εκπονήσαμε και παρουσιάσαμε δημόσια στον Δημόκριτο.

Κάποια από αυτά δεν θα γινόντουσαν –μετά λόγου γνώσεως– ΠΟΤΕ!

Σε αυτή την κατηγορία αναφέρω πρώτα και πιο χαρακτηριστικά το Δημαρχείο, ένα έργο ύψους 21 εκατ. ευρώ, έργο που αν δεν είχαμε πετύχει εμείς την δημοπράτηση του από την τότε Περιφερειακή αρχη, δεν είχε καμία πιθανότητα να γίνει σήμερα.

Μεγάλη επιτυχία μας υπήρξε, επίσης, η απόκτηση του ΙΟΛΑ (κτήμα 7 στρεμμάτων και οικία 1700 τ.μ.) με ένταξή του, ταυτόχρονα, σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την πλήρη ανάπλαση του που ξεκίνησε, ως ένα από τα σπουδαιότερα σύγχρονα πολιτιστικά τοπόσημα σε ολόκληρη την Αττική.

Επόμενη επιτυχία μας υπήρξε η ολοκλήρωση ενός σπουδαίου Σχολείου (παρατημένου στα μπετά επί 8 χρόνια), του Επαγγελματικού Λυκείου (πρ. Μπαρμπίκα) στον Τσακό κόστους 5,5 εκατ. ευρώ –που είχε την εξαιρετική δυσκολία να μην εντάσσεται σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ λόγω του χαρακτήρα της αποπεράτωσης.

Τέλος, στον κατάλογο αυτών που δεν θα προχωρούσαν με την σημερινή Δημοτική αρχή, σημειώνω την πεζοδρόμηση της Κεντρικής Πλατείας μια ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΜΗ στην πόλη μας, υπενθυμίζοντάς σας ότι η παράταξη Ζορμπά την είχε καταψηφίσει, όπως άλλωστε καταψήφισε και την απόκτηση του «Ιόλα».

Πέραν αυτών των τεσσάρων έργων, κάναμε πολλά σε όλους τους τομείς:

1. Αναβαθμίσαμε ΟΛΑ τα Σχολεία με την ανακατασκευή των προαυλίων χώρων τους (ελάχιστα είχε κάνει όπως και σήμερα ο Ζορμπάς).

2. Στην Καθαριότητα-Ανακύκλωση με τη δημιουργία κινητού Πράσινου σημείου, με την εγκατάσταση 11 ζευγαριών υπόγειων κάδων για πρώτη φορά, με δημιουργία 30 γωνιών ανακύκλωσης, με ενημερωτικά φυλλάδια για τους κατοίκους, χρήση του καφέ κάδου και με πόλη σαφώς πιο καθαρή από σήμερα.

3. Στην Κοινωνική Πολιτική.

4. Με τη συνολική πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης.

5. Με συνεχείς δράσεις Αλληλεγγύης.

6. Με την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας έπειτα από πολλά χρόνια απραξίας (Γιαβάσειο κληροδότημα, Ασημακοπούλειο, κληροδότημα Πρίγκουρη) για την οποία δεν έκανε απολύτως τίποτα ο Β. Ζορμπάς.

7. Με αντιπλημμυρικά έργα ομβρίων που έφτασαν τα 7 εκατ. ευρώ –κανένα έργο ο κ. Ζορμπάς και στις δυο θητείες του.

8. Με μεγάλες χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια, τα Υπουργεία, το ΕΣΠΑ, ασύγκριτα περισσότερες από τις δυο τετραετίες Ζορμπά.

9. Με ασφαλτοστρώσεις 24 χιλιομέτρων οδών (3 χιλιόμετρα στην πρώτη θητεία Ζορμπά και λίγα τώρα τελείως προεκλογικά).

10. Με ανάπλαση της οδού Αιγαίου Πελάγους, με ανακατασκευές πεζοδρομίων 15.000 τετραγωνικών μέτρων, και με το έργο: πεζοδρομήσεις – διανοίξεις οδών στα Πευκάκια.

11. Με δημοπράτηση εξαιρετικής ανάπλασης της Πλατείας Αγίου Ιωάννη (έργο που ακύρωσε ο Ζορμπάς το 2019).

12. Με ιδιαίτερα προσεκτική διαχείριση του Δημοτικού χρήματος αντίθετα με την σημερινή κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου.

13. Με μελέτες για το Κολυμβητήριο διαφορετικά από το σχέδιο που εφαρμόζει προεκλογικά ο κ. Ζορμπάς με δάνειο και δέσμευση χρημάτων από τους προϋπολογισμών 2025 και 2026.

14. Με ανακατασκευές όλων των Αθλητικών χώρων και ανάπλαση του Πάρκου «Σταύρος Κώτσης» που έγινε ένα στολίδι και πολλά ακόμη που δεν τα αναφέρω για να μην κουράσω.

Γ. Το εκλογικό κλίμα του 2019 δεν επέτρεψε την συνέχιση αυτής της προσπάθειας. Χάσαμε όχι γιατί δεν εκτίμησε η πόλη τη δουλειά μας, αλλά για λόγους που ήταν αντανάκλαση της Κεντρικής κομματικής σκηνής.

Παρά ταύτα υπήρξαμε η πλέον δραστήρια και ζωντανή Δημοτική Κίνηση την τετραετία 2019-23 με πλήθος δράσεων.

Δ. Τα κύρια σημεία της κριτικής μας στην Δημοτική αρχή Ζορμπά που έκλεισε 8 περίπου χρόνια στην εξουσία είναι:

1. Το απαράδεκτο ύφος και ήθος: ύβρεις και απρέπειες του προς πολλές κατευθύνσεις δηλ. σε Δημοτικούς Συμβούλους, Συλλόγους της πολης, Εργαζόμενους και μέλη των Σωματείων αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Ως γνωστόν έγινε περίγελος σε σατυρικές εκπομπές. Αγνοεί, επίσης, συστηματικά τις παρατάξεις και ουδέποτε καλεί σε σύσκεψη για σοβαρά θέματα του Δήμου.

2. Κατασπατάληση των πόρων του Δήμου με χαμηλό χρηματικό υπόλοιπο.

Τέλος Αυγούστου 2023, το ταμειακό υπόλοιπο είναι στα 4 εκατομμύρια € (εμείς το αφήσαμε στα 7.5 εκατ.).

Έφτασε στο σημείο να παίρνει προκαταβολή χρήματα του επόμενου έτους 2024!

3. Χαμηλά ποσά χρηματοδοτήσεων του Δήμου, ουσιαστικά μόνο από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», που πήραν όλοι οι Δήμοι, και με ιδιαίτερα περιορισμένη επιλογή – ένταξη έργων σε αντίθεση με

άλλους Δήμους. Από την Περιφέρεια πλήρης αποτυχία χρηματοδοτήσεων μέχρι τώρα, πλην του 1,5 εκατ. ευρώ για το νέο Παιδικό Σταθμό στα Πευκάκια.

4. Προχώρησε λίγα και αποσπασματικά έργα όπως την ανάπλαση της οδού Ειρήνης χωρίς έργο ομβρίων (έγινε ποτάμι χθες), ελλιπέστατες μελέτες για την ολοκλήρωση του Κολυμβητηρίου που δεν ξεκίνησε

και που θα φανούν σύντομα, δημοπράτηση κατασκευής Στέγης Υποστηριζόμενης διαβίωσης χωρίς σχέδιο για το μέλλον, ελάχιστες ασφαλτοστρώσεις, νέος Παιδικός Σταθμός στα Πευκάκια έργο που το παραδώσαμε έτοιμο για δημοπράτηση, συντήρηση φτωχή της Πλ. Αγίου Ιωάννη στη θέση ενός εξαιρετικού δημοπρατημένου έργου ανάπλασης της θητείας μας Πορεύονται χωρίς Στρατηγικό σχέδιο για την πόλη.

5. Έχουμε πολύ κακή καθαριότητα, μηδενικά αποτελέσματα στην ανακύκλωση με ταυτόχρονη εξαφάνιση του καφέ κάδου, όπως ήδη αναφέραμε.

6. Ούτε ένα αντιπλημμυρικό έργο ομβρίων. Είμαστε στο θα.

7. Υπάρχει διαπλοκή με συμφέροντα συνεχιζόμενη στο κτήμα Σιστοβάρη, υπάρχουν οικονομικά σκάνδαλα και σωρεία απευθείας αναθέσεων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα απευθείας ανάθεσης η σκανδαλώδης των 600.000 € για τα κλαδιά.

8. Υπενθυμίζουμε εδώ το σκάνδαλο «εξαφάνισης» στην πρώτη θητεία Ζορμπά, άνω των 70.000€ από την Σχολική Επιτροπή.

9. Πλήρης εγκατάλειψη των γειτονιών – Κατεστραμμένα πεζοδρομία παντού – Καμία ανακατασκευή η επιδιόρθωση.

10. Εγκατάλειψη των Σχολείων-Ελάχιστες παρεμβάσεις – Καμία εργολαβία συντήρησης τους.

11. Απόλυτη απραξία στο ζήτημα ανάπλασης δυο κορυφαίων χώρων της πόλης, την έκταση των 22 στρεμμάτων για δημιουργία Αθλητικού κέντρου στα Πευκάκια όπως και την μεγάλη έκταση Πολιτιστικών χώρων (τολ κ.α.) στο Πάρκο «Στ. Κώτσης».

12. Καμία βελτίωση του φωτισμού – Εγκατάλειψη (χωρίς φύλαξη) των Παιδικών χαρών – Καμία αναβάθμιση Πλατειών κ.α.

Για όλα αυτά και πολλά ακόμη ισχυριζόμαστε ότι το πρόβλημα της Αγίας Παρασκευής έχει το ονοματεπώνυμο του Β. Ζορμπά και θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να χάσει στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Το λέω εδώ δημόσια. Εμείς θα στηρίξουμε στην υποθετική περίπτωση που δεν θα είμαστε στο 2ο γύρο, την παράταξη που θα είναι.

Ε. Το πρόγραμμα μας για την επόμενη πενταετία: Θέλουμε την Αγία Παρασκευή «Έξυπνη» και «Ανθρωποκεντρική». Να μπει, δηλαδή, σε επίπεδο διοίκησης στον 21ο αιώνα και ταυτόχρονα είναι φιλική και φιλόξενη, συμμετοχική, καθαρή γιατί δεν είναι, πράσινη, με αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή και με ασφάλεια για τους πολίτες.

Και θέλουμε μια φωτεινή ανθρωποκεντρική λειτουργία της πόλης. Από το βάδισμα, την διασκέδαση, την ασφάλεια και τον πολιτισμό, μέχρι την μέριμνα για την τρίτη ηλικία, την στήριξη των ευάλωτων ομάδων, την συνεργασία με τις συλλογικότητες, την μέριμνα για τα ΑμεΑ και την ανάγκη των ανθρώπων στην συνύπαρξη με την βιοποικιλότητα. Τα ζώα και το πράσινο.

Πόλη με πεζοδρόμια, ασφαλτοστρώσεις και νέους ελεύθερους χώρους που να έχει επίκεντρο τις ανάγκες του ανθρώπου.

Από το περιβάλλον, την υγεία, την διαβίωση, την κοινωνικότητα μέχρι και την έκφραση, την μάθηση και την διασκέδαση.

Οι δεκαέξι άξονες που θα περιγράφουν αναλυτικά στο πρόγραμμα μας είναι:

1. Κάνουμε την πόλη Καθαρή. Προωθούμε την ανακύκλωση με σχέδιο και όραμα.

2. Δημιουργούμε πόλη με βατά πεζοδρόμια. Ανακατασκευάζουμε άμεσα πολλά χιλιόμετρα πεζοδρομίων παντού.

3. Κάνουμε την πόλη φωτεινή και ασφαλή, με αντικατάσταση των φωτιστικών με LED νέας τεχνολογίας και προσθήκη νέων.

4. Στηρίζουμε τους συλλόγους και τα κινήματα της πόλης μας

5. Προχωράμε σε ανάπλαση Πλατειών και μικρότερων δημόσιων χώρων της πόλης (greening the corners),

6. Δημιουργούμε την ψηφιακή πόλη για την εξυπηρέτηση των πολιτών στην θέση της σημερινής απραξίας.

7. Αναβαθμίζουμε τις παιδικές χαρές και δημιουργούμε νέες,

8. Ενισχύουμε την τοπική αγορά. Στηρίζουμε την Επιχειρηματικότητα. Θα υπάρξει ειδικό φυλλάδιο σύντομα

9. Ανακαινίζουμε τις σχολικές υποδομές και φτιάχνουμε νέες,

10. Εξασφαλίζουμε την προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε όλους τους χώρους.

11. Εφαρμόζουμε την έξυπνη ελεγχόμενη στάθμευση. Δημιουργούμε νέες θέσεις.

12. Κατασκευάζουμε νέους Αθλητικούς χώρους και προπονητήριο.

13. Κάνουμε τον Πολιτισμό κυρίαρχο στοιχείο της ταυτότητας του

Δήμου μας.

14. Απλώνουμε την Κοινωνική πολιτική σε όλους, όσοι έχουν ανάγκη αλληλεγγύης.

15. Στηρίζουμε την ζωοφιλία με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις.

16. Εξυπηρετούμε όλες τις σύγχρονες ανάγκες της νέας γενιάς

ΣΤ. Οι Δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου δεν είναι 3ος Γύρος βουλευτικών εκλογών.

Πάντα πιστεύαμε στην ανεξάρτητη από κόμματα αυτοδιοίκηση. Το προβλέπει και η διοικητική διαίρεση της χώρας και το Σύνταγμα.

Υπάρχουν τα κόμματα ως θεσμοί δημοκρατίας, υπάρχει όμως και η αρχή της εγγύτητας και η αρμοδιότητα των τοπικών υποθέσεων που ξεπερνάει στην πράξη τους κομματικούς διαχωρισμούς.

Η δική μας η πορεία το αποδεικνύει. Ποτέ δεν «έφερα» στο Δήμο βουλευτές και στελέχη κομματικά όπως έγινε αυτή την τετραετία, με ελάχιστα μάλιστα αποτελέσματα.

Οι συνεργασίες μου και η συμπόρευση μου με ικανούς ανθρώπους της πόλης ήταν και είναι πάντα από όλο η σχεδόν όλο το κομματικό φάσμα. Φέτος ακόμη περισσότερο. Καμία λοιπόν, κομματική γραμμή, χρίσμα η στήριξη.

Ζ. Με μεγάλη πλέον Εμπειρία, με Αφοσίωση, με Αλληλεγγύη, με αίσθημα Ευθύνης και με πολλές Καινοτομίες ζητάμε την ψήφο σας στις 8 Οκτωβρίου.

Ακούμε τους πολίτες, κάναμε συνελεύσεις Γειτονιών, περιοδείες Δημάρχου και Συμμετοχικό Προϋπολογισμό.(καταργήθηκαν όλα αυτά) και αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Γιατί έχουμε όραμα και σχέδιο για μια Αγία Παρασκευή που θα αλλάξει πραγματικά την ποιότητα ζωής των πολιτών με πολύ συγκεκριμένες θέσεις και μέτρα.

Και γιατί είμαστε ανεξάρτητοι και ενωτικοί.

Και όλα αυτά τα έχουμε αποδείξει.

Η κοινωνία μπορεί να συγκρίνει και να αξιολογήσει τι σημαίνει ένας Δήμαρχος να κυκλοφορεί στην πόλη, να μπορεί να παράξει έργο, να ακούει τους πολίτες, να έχει όραμα και να είναι ανεξάρτητος.»

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Γ. Σταθόπουλος ανέγνωσε, μέσα σε θερμά χειροκροτήματα, τα ονόματα των 87 υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων. Σημειώνουμε την παρουσία στην εκδήλωση όλων των Δημ. Συμβούλων της «ΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ», των Υποψ. Περιφερειακών Συμβούλων Β. Γιαννακόπουλου και Ασημ. Μουχτούρη (Χαρδαλιας), Ιλεάννας Σακκά, Χ. Κουγιουμτζόπουλου, Πέτρου Κούκουζα και Άρη Βρούστη (Ιωακειμίδης), πρ. αντιδημάρχων και Συμβούλων, πολλών Προέδρων και εκπροσώπων Συλλόγων γειτονιών, αθλητικών, Πολιτιστικών, ΑμεΑ κ.ά. όπως και ανθρώπων των γραμμάτων των Τεχνών και της μουσικής.