ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

του Λεωνίδα Ευστ. Ψύλλα

 

 

Άρθρο του Λεωνίδα Ευστ. Ψύλλα

Οι χώρες της Μεσογείου, και όχι μόνο αυτές, φλέγονται. Στην χώρα μας συντελείται μια τεράστια φυσική καταστροφή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον, τις περιουσίες, τις υποδομές, την χλωρίδα και την πανίδα. Η οικολογική καταστροφή είναι τόσο μεγάλη, που για χρόνια πολλά θα έχει πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής όλων μας. Ευτυχώς, προς το παρόν, δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες και αυτό μας υπενθυμίζεται διαρκώς, αρμοδίως, σε αντιδιαστολή με την καταστροφή στο Μάτι το 2018, αλλά και με την αντίστοιχη λαίλαπα της Πελοποννήσου, το «μακρινό» 2007, που και αυτή δυστυχώς είχε ανθρώπινα θύματα. (για όσους δεν διαθέτουν μνήμη κολεοπτέρου).

Αναπτύσσονται πολλές θεωρίες συνωμοσίας, με κοινό παρονομαστή τους ηθελημένους εμπρησμούς από κάποιους που δεν κατονομάζονται. Από τα πλέον επίσημα χείλη της πόλης μας, διαβάσαμε για αρχισυμμορίτες που έχουν αναλάβει διατεταγμένη εμπρηστική δράση (sic). Πριν μερικά χρόνια, ημιεπίσημες διαρροές, κατήγγειλαν ότι Τούρκοι πράκτορες, ενέχονται σε εμπρησμούς των νήσων μας. Ο Ερντογάν, παίρνοντας την σκυτάλη, εξεφώνησε φιλιππικούς εναντίον των Ελλήνων και των Κούρδων, που ευθύνονται για τις πυρκαγιές στην γείτονα χώρα. Είναι λοιπόν σχεδόν βέβαιο ότι για τις φωτιές στην Ιταλία, ευθύνονται οι Αλβανοί. Αντίστοιχες πράξεις στα δυτικά Βαλκάνια ευκόλως αποδίδονται στους Σέρβους. Είναι δε γνώστες οι ενδοϊβηρικές αντιπαλότητες που χρονολογούνται από την εποχή των μεγάλων αποικισμών!!! Τι να πει κανείς. . . Βεβαίως, είναι γνωστό ότι υπάρχουν πυρομανείς και άλλοι ηλίθιοι που επιμένουν σε πυροπαραγωγικές ενέργειες το κατακαλόκαιρο. Η βλακεία είναι ανίκητη και δεν διορθώνεται με κανένα εμβόλιο.

Η άποψη αυτή είναι απολύτως βολική, γιατί δεν φταίμε εμείς αλλά οι εχθροί της Πατρίδας. Ίσως θα πρέπει να υποχωρήσουν (προσωρινώς, βεβαίως, βεβαίως) δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, ώστε οι μηχανισμοί του κράτους να εξοντώσουν τους αντιπάλους που μας επιβουλεύονται. Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρό.

Αν όμως δεν είναι έτσι, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ και επιδέχονται και άλλες αναγνώσεις. Γιατί υπάρχουν και κάποιοι άλλοι (επιστήμονες), που πολλά χρόνια τώρα μας προειδοποιούν για την επερχόμενη κλιματική αλλαγή, και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στις ζωές μας. Που προβληματίζονται από την ταχύτητα με την οποία λιώνουν οι πάγοι στην Αρκτική. Που αντιλαμβάνονται ότι, μάλλον δεν είναι φυσιολογικό, το Βανκούβερ και η Σιβηρία να έχουν σχεδόν 50 βαθμούς C. Χρόνια τώρα η Καλιφόρνια αποψιλώνεται χωρίς το ισχυρότερο κράτους του κόσμου να μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά. Μόνο ο πρώην πρόεδρος Τραμπ και οι απανταχού στον κόσμο (και στην Ελλάδα) οπαδοί του, θεωρεί ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή και πράττει αναλόγως. Το πιο σύντομο ανέκδοτο στον κόσμο είναι «Τραμπιστής οικολόγος».

Και αν όλα αυτά συμβαίνουν στον μακρινό βορρά και αποτελούν ευλογία για την Γροιλανδία, Αλάσκα και Σιβηρία, τι θα γίνει εδώ στο Νότο; Οι ίδιοι ειδικοί επιστήμονες που ενστερνίζονται την άποψη της ραγδαίας κλιματικής αλλαγής, προειδοποιούν, για πρωτόγνωρους και μεγάλης διάρκειας καύσωνες, φυσική συνέπεια των οποίων θα είναι βιβλικών διαστάσεων πυρκαγιές, δραματική επιδείνωση της ζωής, όπως την ξέραμε, μείωση των βροχοπτώσεων και έλλειψη νερού. . . ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ. Ίσως βιώνουμε πρόδρομα φαινόμενα, που στο άμεσο μέλλον, θα μας απασχολήσουν ως κυρίαρχα προβλήματα.

Έχοντας προ πολλού απωλέσει οριστικά τη σοφία και τις απόλυτες αλήθειες της νιότης μου, δεν διανοούμαι καν να υποδείξω οτιδήποτε για το τι μέλλει γενέσθαι. Θα τολμήσω όμως να μοιραστώ, με όλους όσοι διαβάζουν αυτό το κείμενο με καλή προαίρεση, ορισμένες σκέψεις για προβληματισμό. Οι απώλειες ανθρώπινου δυναμικού που θα προκύψουν σε δεύτερο και τρίτο χρόνο, από την τεράστια οικολογική τραγωδία και τις περιβαλλοντικές συνέπειες της δεν θα είναι μετρήσιμες, ώστε να αλληλοβοηθηθούμε όλοι μας να κατανοήσουμε εγκαίρως το εύρος του προβλήματος.

Οι φυσικές καταστροφές γίνονταν, γίνονται και δυστυχώς θα ενταθούν στο μέλλον ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις και τις δεδομένες καλές προθέσεις τους. Όποιος θεωρεί ότι κατέχει την απόλυτη γνώση για την αντιμετώπιση τους, πλανάται πλάνη οικτράν και δημαγωγεί ασυστόλως. Οι δυνάμεις της φύσης είναι κυρίαρχες και η ανθρώπινη παρέμβαση μπορεί μόνο να περιορίσει τις συνέπειες τους.

Ο υπεύθυνος πολιτικός κόσμος της χώρας, θα πρέπει να παύσει να λειτουργεί με βάση τα μανιχαϊστικά δίπολα. Η λογική «εμείς είμαστε οι καλοί, οι άλλοι είναι κακοί», «οι άριστοι και οι άχρηστοι» και ότι άλλο ανασύρει κανείς από την μνήμη του, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην Πατρίδα μας, για να μην αναφερθώ στον πολιτικό πολιτισμό. Απευθύνονται μόνο στο θυμικό του πυρήνα των φανατικών και χαμηλού επιπέδου οπαδών, που λειτουργούν με αμιγείς ποδοσφαιρικούς όρους (και ελπίζω να συρρικνώνονται διαρκώς).

Θα είναι χρήσιμο οι δημοτικοί μας άρχοντες (όλοι ανεξαιρέτως), να κατανοήσουν, ότι είναι, δυστυχώς, θέμα χρόνου να ξεχάσουμε τον Υμηττό, έτσι όπως τον ξέρουμε. Ας φροντίσουν να ενισχύσουν το αστικό πράσινο με γενναίες παρεμβάσεις και ας εγκαταλείψουν τα φαραωνικά σχέδια για κολυμβητήριο. Χωρίς κολυμβητήριο ζεις, χωρίς οξυγόνο….