ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011: ΕΙΚΟΝΑ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑΣ, ΑΛΑΖΟΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΙΚΙΣΜΟΥ

Η ψήφιση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Αγ. Παρασκευής για το 2011, την Τετάρτη 23 Μαρτίου, έγινε χωρίς καμμία δημόσια συζήτηση, χωρίς σύσκεψη με τους συλλόγους της πόλης και τις παρατάξεις και χωρίς ανάρτηση στο Διαδίκτυο. Αν σε αυτά προσθέσουμε και την δημαγωγική, λαϊκιστική και εγωκεντρική (με ακραίες ισοπεδωτικές εκφράσεις) εισήγηση του Δημάρχου Β. Ζορμπά ειλικρινά δεν αντιλαμβανόμαστε τι καινούργιο έχει να δώσει η νέα Διοίκηση του Δήμου μας, πέρα από διακηρύξεις για περιορισμό της σπατάλης.

Τα βασικά συμπεράσματα της συνεδρίασης, όπως εμείς τα κωδικοποιούμε είναι :

1.    Τα χρέη του Δήμου Αγ. Παρασκευής είναι περίπου 15.000.000 (δέκα πέντε  εκατομμύρια) ευρώ.

2.    Ο δανεισμός του Δήμου, υπερδιπλασιάσθηκε το 2010, και τον κατατάσσει στους 80 πρώτους σε δανεισμό, σε σύνολο 320 Δήμων της χώρας.

3.    Η Διοίκηση Ζορμπά, είναι αναντίστοιχη των εκλογικών της διακηρύξεων σε πάρα πολλά σημεία (διαφάνεια, δημοκρατία, συμμετοχή, έλεγχος, οικονομικά κ.α.) Είναι χαρακτηριστικό, ότι αντίθετα από περιορισμό σπατάλης (όπου διακηρύσσει πολλά), φρόντισε ήδη να διορίσει πέντε αντιδημάρχους, γραμματέα Δήμου και τέσσερις ειδικούς συμβούλους του Δημάρχου (μεταξύ των οποίων και Σύμβουλο επικοινωνίας) έμμισθες θέσεις στις οποίες όφειλε να είναι φειδωλή.

4.    Ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα, δεν περιέχουν τίποτα το ουσιαστικό για το μέλλον της πόλης.

5.    Η ΄΄επίσημη΄΄ επαναφορά της οδού Αγ. Ιωάννου σε διπλής κατεύθυνσης δεν συνοδεύεται από κανένα μέτρο προστασίας της περιοχής από αυθαιρεσίες, από την διαμπερή κυκλοφορία και κανένα μέτρο περιορισμού του Ι.Χ. Είναι χαρακτηριστική, η πλήρης απουσία μελέτης ελεγχόμενης στάθμευσης, μέτρου που έχουν πλέον εφαρμόσει όλοι οι σύγχρονοι Δήμοι.

6.    Οι αναπλάσεις, οι ελεύθεροι – κοινόχρηστοι χώροι, οι πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές της πόλης, οι παιδικές χαρές και οι πλατείες δεν φαίνεται να είναι προτεραιότητες της Διοίκησης (π.χ. Υμηττός, κτήμα Ιόλα, Υπ. Γεωργίας, κτήμα Μπέλμπα κ.α.) Είναι χαρακτηριστική η απουσία του Δήμου στις απαλλοτριώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

7.    Καμμία στρατηγική και ορίζοντας που να αφορά την στήριξη του ανάπηρου κοινωνικού κράτους σε συνθήκες οικονομικής κρίσης (αλληλεγγύη, κοινωνικό παντοπωλείο, στήριξη ανέργων και νεόπτωχων, υπεράσπιση εργαζομένων Δήμου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες  κ.α.).

8.    Απουσία σχεδίου για έσοδα (και από Ευρωπαϊκά προγράμματα) και απουσία διεκδικητικού πλαισίου από το Κεντρικό κράτος και τα Υπουργεία.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίσαμε τον Προϋπολογισμό του 2011.